Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

Львів стоятиме допоки і його Леви, – днями одним левом стало менше

Львів був закладений королем Данилом Галицьким на честь його сина Лева, відтоді лев став символом міста і з’явився на його гербі, а місто стало наповнятися скульптурами левів. Тоді і виникла легенда, що місто тільки тоді зникне, коли і його останній лев

ФОТО: один з левів біля міської Ратуші

У Львові під час ремонту пошкодили давню історичну пам’ятку – одна із статуй Лева залишилась без морди. Йдеться про Левів на воротах фабрики Бачевських по вулиці Богдана Хмельницького 116.

Про це у суботу, 23 серпня, повідомив львів’янин Денис Іваницький у Фейсбуку та виклав фото пошкодженої скульптури.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Символ міста пошкодили навмисне чи через необережність – наразі не відомо.

У 1908 р. архітектор Владислав Садловський здійснив перебудову палацу та центрального входу до фабрики. З тих пір збереглися скульптури левів та в’їздна брама. Деякі історики кажуть, що зі старих світлин видно, що леви стояли перед входом до фабрики і раніше.

Нагадаємо, що навколо цієї будівлі активно йде забудова сучасними житловими комплексами, а пошкодження львівського лева можна розцінювати, як замах на ціле місто, що у криміналістиці називається “терактом”… Так що вандалам є чому чим призадуматися над скоєним.

Найстаріша скульптура львівського лева – XIII – поч. XIV ст. (лев Лоренцовича, був вирізьблений 1591 року):

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності