Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ЛЯШКА МИНЕ. КРАЙНІЙ – ТЯГНИБОК

Ледь минуло півтора року після завершення останніх кривавих подій на Майдані, а в Києві знову пролилася кров. І, мабуть, не остання?..

lt2Зміни до Конституції зі збільшенням повноважень Порошенка, децентралізація і особливий статус для ДНР і ЛНР – це справи відносно другорядні, коли щодня проливається кров, а в понеділок вона знов пролилася в Києві. Бо усе, проти чого протестував звезений звідусіль сліпий натовп, є справою рук тієї влади, яку цей натовп ціною власної крові привів до державного керма…

Чимало людей сьогодні кажуть, що кров треба було проливати не нині під стінами Верховної зРади, а тоді, в її стінах… Вийшло так, що загинули тисячі людей (чомусь ніхто не рахує зниклих безвісті і т. ін.), а з них жодного чиновника чи депутата, більше того, всі вони сьогодні, при оголошеній люстрації, знову при владі…

lt3В числі тих, хто привів цей уряд до влади були й ті самі свободівці і радикали, які в цей понеділок влаштували провокацію з елементами терору. Тільки вся справа в тому, що улесливо-верескливий Ляшко зумів пристосуватися, тому теж отримав якусь крихту влади у вигляді власної фракції, хоча нині, мабуть, буде слід казати «Коломойського». А ось вічно горланючий Тягнибок, отримавши владу у вигляді знач­них міністерських портфелів і ГПУ, в одну мить усе втратив, включно з кількома потужними партійними спонсорами…

І ось сутичка мітингуючих з правоохоронцями (МВС, ДСО, Нацгвардією і ін.). В результаті 1341пораненихй правоохоронець, з яких два вже загинули, а за життя інших 10 лікарі ще борються. Інші ж отримали поранення різних ступенів важкості,.Також важко поранено двох французьких журналістів і одного вітчизняного.

lt4На відео, знятому журналістами Радіо Свободи, чітко видно, хто кинув у натовп правоохоронців бойову гранату (попередньо – РГД) іншу в нападника вилучили при затриманні. З’ясувалося, що «терорист», Ігор Гуменюк, є бійцем славнозвісного свободівського батальйону «Січ», який, як і батальйон Ляшка, за твердженням їх політичних опонентів, чомусь більше перебуває в тилу ніж на передовій. Сам Гуменюк до 3 вересня мав відпустку…

На фотографіях заворушення чітко видно і самого лідера ВО «Свободи» Олега Тягнибока, який перебував на чолі колони своїх однопартійців, що атакували ряди правоохоронців, що є беззаперечним доказом його причетності для обвинувачування…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож глава УМВС Арсен Аваков у подіях під будівлею ВР звісно що звинуватив очільника «Свободи» Олега Тягнибока:
«Не знаю, яка причина, чому наші солдати повинні гинути під стінами Верховної Ради. Я не бачу жодної політичної причини чи політичної розбіжності, чому хтось має завдавати поранень солдатам Нацгвардії», – заявив він кривавого понеділка 31 серпня під час брифінгу щодо подій біля стін українського парламенту.

lt5«Я напряму звинувачую Олега Тягнибока і його партію «Свобода». Я вважаю, що це злочин, а не політична опозиція. Я дивився відео, бачив фотографії та фотодокументи. Коли пан Тягнибок стояв разом і поряд, коли били солдатів Національної гвардії», – в формі вироку сказав міністр.

У свою чергу ВО «Свобода» заявило, що вся відповідальність за теракт під стінами парламенту, внаслідок якого постраждали десятки людей, лежить на чинній владі:

«Саме влада спільно з проросійським «Опозиційним блоком» спровокувала українців до протесту, поставивши в порядок денний парламенту та проголосувавши в першому читанні зміни до Конституції України, які закріплюють особливий статус Донбасу та є фактичною капітуляцією перед Кремлем. Саме міліція першою застосувала силу до пікетувальників, спровокувавши численні сутички. Натомість правоохоронці не вжили належних заходів для нейтралізації провокаторів. Очевидно, що використання вибухового пристрою, який невідомі кинули в правоохоронців, є заздалегідь спланованою провокацією, спрямованою проти українських патріотів», – ідеться в заяві.

Загалом в результаті сутички під стінами ВР правоохоронними органами затримано 18 осіб, серед них і бійців батальйону «Січ».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

lt6Стосовно загиблого старшого солдата Нацгвардії Ігоря Анатолійовича Дебріна, 1990 р. н., строковика з Херсонської області: спершу повідомлялося, що причиною його загибелі став уламок гранати, що увійшов в районі серця воїна з лівого боку, у місце найменш захищене бронежилетом, згодом Аваков повідомив у Twitter інше.

« … Один загиблий солдат Нацгвардії – кульове поранення в серце… думали осколок – а хтось під шум ще і стріляв», – написав міністр.

А у вівторок стало відомо, що в шпиталі внаслідок отриманих від вибуху гранати під ВР поранень помер другий боєць Національної гвардії, теж призовник, Сластиков Дмитро із Жовтих Вод…

Тож, можливо, дійсно, була ще якась провокація, про яку говорив Тягнибок?..

Цікаво, що допоки під стінами Ради свободівці гамселилися з правоохоронцями, збоку стояв чималий натовп однопартійців Олега Ляшка, яких майже ніхто чомусь не знімав. Невже всі вони тільки розмахували своїми прапорами і не приймали участі у бійні, чекаючи допоки їхній лідер закінчить горланити в сесійній залі перед нардепами, які поспішали утекти з будівлі через підземний хід з ВР під вулицею Грушевського, яку на той час уже перекрив Правий Сектор?..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун того ж дня висловив стурбованість заворушеннями під будівлею Верховної Ради в Києві, а прес-секретар ООН Стефан Дюжаррик дипломатично зазначив, що Пан Гі Мун закликає всі сторони конфлікту до стриманості, щоб «максимально вирішити всі розбіжності мирним шляхом відповідно до законів України», повідомляє Deutsche Welle.

Подібні висловлювання прозвучали й від проросійськи налаштованих Олланда та Меркель, які нині фактично говорять за увесь ЄС.

А США ж, звісно, дипломатично підіграє своїм українським протеже…

Проти подібних «угод з Москвою», як назвали прийняті того дня ВР рішення, виступили й Дмитро Ярош зі своїм «Правим Сектором,» Юлія Тимошенко з «Батьківщиною», радикал Ляшко з партією, дволикий Садовий зі своєю «Самопоміччю», частина якої таки проголосувала так, як того хотів Президент, та ще ряд політиків і позапарламентських партій та організацій…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В результаті виглядає, що ВО «Свободу» найближчим часом може спіткати доля КПУ, а ось Ляшка, певно, що пронесло.

P. S. Загалом, як би там не було, і хто б не виявився зачинщиком і провокатором, але постає одне цілковито логічне запитання: а в чому були винні ті загиблі і поранені хлопці, які захищали приведену тими ж нападниками на хвилі революції цю «народну владу», за захист якої цього понеділка їх закидали бойовими та димовими гранатами, камінням, відгамселили залізними прутами та ще й, як виявляється, стріляли по них з вогнепальної зброї?..

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності