Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

МакАрон намацав у себе горішки і відповів путіну, українець командує їхнім Іноземним легіоном

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що «недоречно погрожувати» французам, коли вони мають ядерну зброю, і наголосив, що в разі перемоги росії у війні проти України ніхто в Європі не почуватиметься безпечно.

Про це він розповів в інтерв’ю телеканалам TF1 і France 2 увечері 14 березня, передає Le Figaro.

Інтерв’ю почалося із запитання про можливе відправлення військ до України — теми, яка сколихнула французьке суспільство та політику.

Президент Франції відповів, що «не впевнений, що ми це зробимо», але повторив, що «не виключає цього варіанту на даний час».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ми не воюємо з росією, але ми не повинні дозволити їй перемогти», — наголосив він.

Макрон пояснив, що у разі перемоги росії французи не почуватимуться в безпеці.

«Ми більше не матимемо безпеку в Європі. Довіра до Європи буде зведена до нуля. Наскільки безпечно почуватимуться європейці?» — звернувся Макрон до журналістів і глядачів.

Він підкреслив, що «росія — супротивник» Франції, а кремлівський режим — «ворог».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Хоч ми не воюємо з росією, ми готові відповісти на можливу ескалацію з її боку», — запевнив французький лідер.

Він застеріг президента рф від погроз щодо застосування ядерної зброї, нагадавши, що Франція теж її має, тож «недоречно їй погрожувати».

«Насамперед ми повинні почуватися захищеними, тому що ми є ядерною силою. Ми готові, у нас є доктрина. […] Це дає нам відповідальність ніколи не піддаватися ескалації», — зазначив Макрон.

За його словами, Франція «виконала роботу», щоб допомогти Україні у військовому аспекті, але водночас «треба зробити більше». Французький лідер навів приклад: на день Франція здатна виробляти 100 снарядів, а українським силам потрібна така сама кількість на кілька хвилин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ми не можемо виключити прийняття нових ініціатив на європейському рівні для допомоги Україні», — заявив Макрон.

Нагадаємо, на зустрічі з підтримки України, яку 26 лютого скликав президент Франції Макрон, європейські лідери обговорювали можливість відправлення сухопутних військ НАТО до України.

Україна найближче до НАТО, ніж будь-коли раніше, заявив чинний глава Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО також зауважив, що продовження допомоги Україні від союзників по НАТО є дуже важливим на тлі інтенсивних боїв.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цікаво, що літом минулого року найславетніший підрозділ французьких збройних сил, той що постійно воює за межами Франції – Іноземний легіон очолив українець за походженням Кирило Ющенко.

У кінці липня 2023 року генерал Ален Лардет після трьох років залишив команду іноземного легіону (COMLE), а на його місце призначений генерал Кирило Ющенко, новий головнокомандувач Легіону.

Церемонія передачі команди відбулася 20 липня 2023 року у штаб-квартирі Легіону в Обаньї.

Народжений у 1967 році, Кирило Ющенко увійшов до престижної військової академії Сен-Сір у 1989 році. У 1992 році, вже в якості старшого лейтенанта, він закінчив академію та був призначений командиром взводу в 92-му піхотному полку. З цим підрозділом він відправився до Боснії та Герцеговини під час Югославських війн. У 1995 році лейтенант Ющенко вибрав іноземний легіон і був призначений командиром взводу до 13-го полубригади іноземного легіону в Джібуті, Африка. Піднявшись до капітана, він приєднався до 4-го іноземного полку (4e RE) в Кастельно-Нодарі у 1997 році. Серед іншого, він командував 3-ю ротою вільних волонтерів (1998-2000). У 2001 році капітан Ющенко був призначений до Генерального штабу Французької армії для навчання прапорщиків. Піднявшись до майора у 2002 році, він продовжив своє військове навчання від 2004 до 2005 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Між 2005 та 2007 роками він був відповідальний за навчання командирів взводів піхоти в військовій академії EAI в Монпельє, і в 2006 році його підняли до звання полковника. У 2007 році полковник Ющенко повернувся до легіону для командування Бюро операцій та навчання 2-го іноземного піхотного полку (2е REI). З цим підрозділом він брав участь в операціях у Центральноафриканській Республіці (2007-2008 рр.) і в Афганістані (2009-2010 рр.).

У кінці липня 2010 року новопризначений полковник Ющенко перейняв 13-у полубригаду іноземного легіону, ставши останнім командиром, який служив з цим підрозділом на африканській землі. Через перенесення полубригади в Об’єднані Арабські Емірати, йому довелося покинути команду в кінці липня 2011 року і приєднатися до CDEF (Центр доктрини та використання сил) у Військовій академії, старій та великій військовій академії в Парижі.

Повернувшись до легіону в 2012 році, він працював головним начальником штабу Командування іноземного легіону в Обаньї до 2014 року. Потім, з 2014 по 2017 рік,

він працював заступником Генерального інспектора армії. У той час, полковник Ющенко також проходив курс для вищих чиновників в НАТО-коледжі оборони в Римі, Італія. З 2017 по 2019 рік він працював у DRHAT (Дирекція людських ресурсів армії).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2019 році його призначили до Зони оборони та безпеки Південної Марселі, щоб керувати штабом зони оборони. Піднявшись до генерала у 2021 році, він став заступником генерального офіцера Зони.

Призначений генералом Кирило Ющенко повернувся до Іноземного легіону в 2023 році, щоб стати його новим головнокомандувачем.

Генерал є одруженим і батьком чотирьох дітей.

Про сам Легіон сьогодні:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Іноземному легіоні чисельністю 9500 осіб служили близько 700 українців. Частина повернулася додому для захисту країни. За правилами Легіону, це дезертирство, але, напевно, вони можуть розраховувати на поблажливість, з огляду на причини їхньої втечі.

Повертаючись до питання, чому Французький легіон не задіяний в Україні, – справа за малим: за політичним рішенням. Окремі легіонери у ЗСУ – це чудово, але цих бравих хлопців потрібно більше.

У легіонерів є клич “Легіон, до мене!” Це сигнал про допомогу. Кожен легіонер, який почув цей клич, зобов’язаний допомогти своєму товаришу по службі, чого б це йому не коштувало. Можливо, французи почули цей заклик із України.

Зарплата легіонера попри виснажливу муштру складну службу становить до 3 500 євро на місяць, у мирний період і того менша.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності