Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

МАЙБУТНІМ ЕМІГРАНТАМ

Один з акул вітчизняного бізнесу мультимільйонер Гарік Корогодський дав жартівливу оцінку декотрим європейським країнам. Можливо, вона в скорому майбутньому стане в пригоді потенційним українським політичним емігрантам?..

6-11

Коли радянська людина – так я спрощено буду називати вихідців з країн, що колись входили до СРСР, бо тільки нам здається, що німець по-різному ставиться до українця і росіянина, – збирається інтегруватися в Європу, непогано
б дізнатися, що ж його чекає.

Перше і найважливіше – Європа різна.
Друге – якщо вам здається, що ви Європу осягнули, зрозуміли і відчуваєте її – ви глибоко помиляєтеся. Бо туризм жодного уявлення про людей які живуть там не дає. Як продавець повітряних кульок бачить тільки усміхнені обличчя, так і турист, який скрізь і завжди платить, зіштовхується з привітністю оточуючих (до речі, бували випадки).
Різниці між Росією і Україною більшість європейців до недавнього часу не бачили. Це зараз, на тлі Майдану (та подій в Криму), ситуація докорінно змінилася, але я розгляну дореволюційний час, до якого все повернеться через кілька місяців після закінчення активної фази подій в Україні.

АНГЛІЯ
Англієць завжди посміхається. Більш того, рідкісний випадок – усмішка йде зсередини, не тільки обличчям. Йому можна вірити, він щирий. Але не спокушайтеся – адресована ця посмішка аж ніяк не вам. Народжених не в Англії вважає негідними вивчення звірятами, яким не пощастило з батьками. Особливе відношення тільки до французів і німців – ці гідні легкого презирства. Б’ється чесно, жартує смішно, ваші гроші не рахує і не поважає. Інтегруватися в британське суспільство неможливо, навіть з мільярдами і «Челсі».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

АВСТРІЯ
Тихе болото, чорти не водяться. Живе розміреним життям, без подій. Такі собі «недонімці», чим відрізняються від останніх в кращу сторону. Згодні взяти у наших гроші на безвідповідальне зберігання. Обід і секс строго за розкладом.

БЕЛЬГІЯ
Оскільки ви туди ніколи не потрапите, то і знати про неї не обов’язково. Власне кажучи, обличчя в Бельгії є тільки у пива, так що і говорити нема про що.

БОЛГАРІЯ
Потрапила в список через непорозуміння. Запалений придаток консервів «Глобус». Саме час говорити про наше ставлення до них, а не навпаки. Країна ні про що.

УГОРЩИНА
Така собі перехідна стадія від феодального ладу до капіталізму, не схожа ні на що. Не бідна, не багата, не красива, не потворна. Їжа ситна, вуса довгі. Настільки помір­кована, що не посміла відкрити рот, коли її «Глобус» приписали Болгарії. Різниці між людьми не бачить, незалежно від країни походження. Такі собі «тапки для останнього шляху».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ГОЛЛАНДІЯ
Казка. Рідкісне місце на Землі, де люди люблять собі подібних. Не зарозуміла, яка знає собі ціну, але не торгує собою в роздріб. З гумором, чоловіки гарні, жінок краще брати з собою. Країна – трудяга, як це не дивно. Вміє і любить відпочивати. До нас ставляться відмінно, не роблячи різниці для росіян та українців. Як, власне, і для всіх інших. Хіба що німців недолюблює, але тільки за компанію, щоб не випасти з колективу.

НІМЕЧЧИНА
Здавалося б, географічно нам близька, а за ментальністю полярна. Повна протилежність слов’янському нехлюйству. Німців не люблять всі, скрізь і завжди. Треба зауважити, почуття це взаємне. Коли ти розмовляєш в Німеччині з німцем, від постійно косить очима. Він дивиться щоб ти не насмітив брудними ногами, руками, ротом. Посміхаючись один одному, ми завжди готові вчепитися в горло. Якщо німця тільки слухати – ще туди-сюди, але якщо дивитися – повна невідповідність візуального ряду та звукової доріжки. Українців ненавидить менш щиро, ніж росіян. Готовий розстріляти вас за те, що ви зайшли в плавках в сауну, але обмежиться скаргою адміністратору. Якщо ви успішніші за німця, він знайде можливість юридично напісяти вам в тапочки. Кожен німець схожий на героя. Героя з німецького порно. Порядна країна порядних громадян.

ІТАЛІЯ
Країна – свято. Люди щирі, справжні. Працюють багато, гуляють ще більше, завжди готові до розпусти в доброму та дуже хорошому сенсі цього слова. Найсмачніше місце на планеті. Жінки красиві, чоловіки прекрасні. Особливо відчуваєш Італію в маленьких містечках. Люблять всіх, різниці між людьми не бачать. Ти або венеціанець (колабріець, римлянин…), або гість, що святе. Поряд з Англією є душею Європи, носієм її духу. Сіцилієць і тосканець – абсолютно протилежні характери, але всі вони італійці. У таку Європу прагнути можна і потрібно, але вже дуже не підходить образ Італії під намальований нами ідеал. Зате підходить Німеччина.

ІСПАНІЯ
Країна – сієста, занурена до ночі в післяобідній сон. До роботи ставляться як до неминучого зла. Основне заняття – не заважати оливкам зростати. Веселі, експресивні, іспанці дуже схожі на ліцензовану копію італійців. Чоловіки красиві, жінки на кухні. Знаходять розраду в сангрії і прислів’ї «бідність не недолік». Нагадують третього сина в аристократичній родині чиновників, який присів на рок і колупається в носі барабанною паличкою. Нас не відрізняють від інших – люблять, люблять, тільки не відволікайте. Футбол, сангрія і фламенко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ПОЛЬЩА
О, це країна з амбіціями! Максимально монетизована, наші гроші не поважає, вважаючи їх брудними, роблячи виняток лише якщо їх дуже багато. Настільки багато, що навіть англієць міг би помітити. Основний принцип – ні один, навіть самий маленький заробіток не зробить нас біднішими. Чітко розрізняє росіян і українців, перших ненавидить, других зневажає. Намагається зіграти щодо нас роль старшого брата, але ніяк не може вивчити слова. Не любить порівнянь, бо в них завжди програє. Викликає при розмові у співрозмовника почуття провини за історичні утиски, подробиці яких не пам’ятає.

СКАНДИНАВІЯ
Писати про неї легко, бо це єдине місце в Європі, де я не був. Чисті люди, без подвійного дна. Суворі і веселі одночасно. Однаково добре ставляться до арабів, росіян і українців. Причому не тому, що їх ніколи не бачили, – просто вони до всіх так. Навіть до своїх жінок, полюбити яких так само легко, як араба. Або російської. Або українця.

ТУРЕЧЧИНА
Потрапила до Європи і до цього списку обманним шляхом. У новій редакції помилка буде виправлена.

ФРАНЦІЯ
Франції є три. Париж, Лазурний Берег і інше.
Париж нечупара. Снобізм, який не має під собою ґрунту. Останнє століття репутація працює на парижан. Слава гастрономічної Мекки не підтверджується якістю їжі. Іноземців вважають неповноцінними, вкрай здивовані, що ще десь живуть люди, схожі з ними зовні. Тонко відчувають різницю між жителями сьомого і дев’ятого районів. Росіяни, українці, головне – не англійці. Єдине, що нас з ними поєднує, – це ставлення до німців.
Лазурний Берег, Монако. Всі міряються всім. От ви обігнали сусіда за рахунок супермодної дієти на 1.3 кг. Щастя. Влаштувати дитину в школу для монегасків, будучи самі по документах французами – велике щастя. Росіяни, українці, американці – яких тільки євреїв не занесло сюди долею. Гроші в чужій кишені поважають і рахують уважно. Якщо їх дуже багато. Перевагу надають старим грошам, нові терплять, але нещиро. Велике значення мають походження і виховання, які в їх розумінні у нас відсутні.
Решта – це найкраще з того, що є в країні. У міру смачно і сонячно. Люди працюють і посміхаються. Гостям раді, різницю між людьми не бачать, якщо люди не німці і не англійці. Розмовляють лише французькою, вас не розуміють, та це й не потрібно.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ШОТЛАНДІЯ
Справжнісінька країна. Воїни в спідницях набагато більш чоловіки, ніж багато в костюмах. Країна Маклаудів, все чесно. Україна? Росія? Де це? Від Ньюкасла вниз?
4 дні. Саме стільки можна отримувати задоволення. Плюс-мінус день, залежно від місця. На п’ятий приходить ностальгія за своїми немитими просторами.

Так, ми – Азія, кіз того – цього, але це наші кози. Наші.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності