Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Мер Тернополя “зрікся” музфестивалю “Файне місто”, – мерія була не в курсі…

Скандал довкола сатанинської вакханалії на музичному фестивалі у Тернополі “Файне місто”, а також згадка в “ЗЛ” про можливу підтримку його з боку мерії Тернополя та особисто міського голови-свободівця Сергія Надала, таки спонукали мера-націоналіста до офіційної реакції.

Так уже після обіду вчора мер “файного міста Тернополя”, як колись співали брати Гадюкіни, заявив про свою непричетність і, що організатори фестивалю повинні вибачитися офіційно перед тернополянами та Церквою, інакше цей фестиваль заборонять проводити у наступні роки…

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

А ось, яку думку із цього приводу на своєму блог-сайті доволі дипломатично виклав архієпископ-емерит Ісіченко:

“Пару днів тому один мій колишній студент із Києво-Могилянської академії оприлюднив претензійний пост з приводу вимоги Івано-Франківської обласної ради залишити в шкільній програмі курс «Християнська етика». Молодий чоловік, який представився вихованцем католицької школи, використав цей епізод для жорстко антиклерикальних звинувачень УГКЦ в насильному нав’язуванні жителям трьох галицьких областей власних цінностей і непримиренному ставленні до будь-якого дисидентства. Очевидно, що звинувачення не вельми узгоджуються з реальною ситуацією. І свідчення цього не забарилося: буквально за день вибухнув скандал у зв’язку з виклично антихристиянською пропагандою на фестивалі «Файне місто», що проходив у Тернополі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Та реальність реальністю, а десятки коментарів до посту колишнього студента практично підтримують його звинувачення. У свідомості дуже значної частини українців, насамперед молоді, щодалі міцнішим стає стереотип Церкви як деспотичної сили, на карб якій ставляться загальна інертність, консерватизм, брак свободи самовираження.

Скандальний виступ підляського колективу «Batushka» викликав шквал не стільки обурення на адресу організаторів «Файного міста», скільки звинувачень на адресу Церкви. Мовляв, куди вона дивиться? Як допускає таке!

Дехто з присоромлених земляками клириків може пійматися на цей гачок і виступити з радикальними закликами: покарати, заборонити, притягти до відповідальности. А тим самим зміцнити впроваджуваний у масову свідомість стереотип авторитарної, деспотичної Церкви, яка нещадно викорінює дисидентство.

То чи не краще порадити обуреним тернополянам не втягати Церкву в провокаційні конфлікти, а самим вчитися захищати власну християнську гідність від експансії неоліберальної ідеології, в якій слідом за безкарними образами віри неодмінно приходить диктатура меншини й реальні обмеження свободи совісти? Адже не важко знайти грамотного юриста й змусити відповідати тих, хто використовує масові заходи для приниження релігійних почуттів українців, ґарантованих Конституцією“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А ось відкритий лист з цього приводу організаторам «Файного Міста» відразу трьох єпископів кир Василія Семенюка, архиєпископа Нестора та архиєпископа Теодора Мартинюка:

“Слава Ісусу Христу! У ці дні, з 28 липня по 1 серпня в нашому місті відбувся музичний фестиваль «Файне Місто», один з наймасштабніший фестивалів Західної України, який зібрав велике число людей, а особливо молоді.

Цей фестиваль покликаний творити культуру зустрічі, щоб молодь мала доступ до якісної української музики, а талановиті артисти мали простір для ділення своїми талантами. Фестивальний феномен є позитивний сам у собі, і мав би становити можливість плекати культуру та загальнолюдські цінності.

Ми як релігійна християнська громада Тернопільщини висловлюємо глибоке занепокоєння, щодо деяких ініціатив та акцій, які відбулися на цьогорічному фестивалі «Файне Місто», вони відкрито, публічно та цинічно ображають релігійні почуття християн та кожного українця зокрема. Відбулися такі речі, які є богохульними та святотацькими, рівно ж як і виявляють насмішку з релігійних переконань та духовно-моральних цінностей мільйонів громадян нашої держави.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зокрема, мова йде про насмішки з релігійних обрядів, паплюження символів християн та їхнього нецільового використання. Ми глибоко стурбовані присутністю та участю в цьому фестивалі деяких музичних гуртів та осіб, які в часі своїх виступів використовували церковно-релігійну атрибутику, а зміст їхніх пісень та їхні дії мали агресивний характер. На жаль, відбулася відверта пропаганда сатанинських обрядів. Вважаємо, що організатори такого заходу мали би ставитися відповідальніше до формування програми фестивалю.

Фестиваль «Файне Місто» декларує себе як простір для вияву свободи, та фестиваль вільних людей. Ми, українці, маючи обов’язок дбати про плекання цінностей нашого народу, виховувати своїх дітей як справжніх патріотів та чесних громадян, повинні пам’ятати, що бути вільним – означає бути відповідальним, а свобода – це перш за все, можливість робити добро.

Події, які відбулись на фестивалі «Файне Місто» виразно засвідчують, що організатори свідомо допустили пропаганду безбожницької, атеїстичної ідеології. Дуже сумно, що в той час, коли наші воїни з молитвою на вустах захищають цілісність нашої України, в Тернополі відбулось таке блюзнірство.

Ми, представники різних християнських конфесій, не можемо мовчати на те, що є моральним злом і перечить загальнолюдським правам та свободам.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Закликаємо Вас, дати собі звіт за скоєну моральну кривду нанесену людським душам, та за наслідки дій, котрі є руйнівними та небезпечними”.

кир Василій Семенюк, архиєпископ та митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ

Нестор, архиєпископ Тернопільський і Кременецький ПЦУ

кир Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності