Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Мер Тернополя кається, але його гріхи будуть «змивати» інші

«У Тернополі масово знищують зелені насадження», – такі заголовки нерідко можна побачити у засобах масової інформації. А все тому, що вже декілька років поспіль місто почало втрачати зелені насадження. Одні почали вирубувати через старість, інші – через забудови. І як результат, Тернопіль, який займав третє місце в колишньому Радянському Союзі за озелененням, опинився сьогодні на 20-х-30-х місцях в Україні. Якщо місто раніше потопало у зелені, то тепер цього немає, стверджує член громадської ради з питань екології та ЖКГ міської ради Валерій Лазарюк. На жаль, ми йдемо до такої ж ситуації і невдовзі дерева бачитимемо лише намальованими на стінах, стверджує чоловік. А при такому масовому знищенні зелених насаджень, приміром на мікрорайоні Дружба, існує ймовірність сповзання ґрунту і споруд у річку Серет.

Ось так виглядає картина зменшення парків за останні 5 років (дані 2008-го року взяті з рішення сесії від 02.10.08 5/21/105, а дані 2013 року з кадастрової карти України):

Парк Національного відрод­ження був 54 га., став 44 га (зменшився на 10 га.); Парк імені Тараса Шевченка – був 22 га., став 16 га (зменшився на 6 га.); Гідропарк «Топільче» – 66 га., а зараз – 57  га (зменшився на 9 га.).

І попри складну процедуру от­римання дозволів на зрізку, в Тернополі, останнім часом, дерев більше зрізують ніж садять. За словами заступника головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища області Юрія Рослого, інвентаризацію зелених насаджень востаннє в Тернополі проводили ще у 1982 році. Хоч, згідно із законодавством, така інвентаризація має відбуватися раз на 10 років. У міській раді кажуть, що немає коштів, бо це затратний процес. Виходить парадоксальна ситуація – на те, щоб зрізувати кошти є, а щоб садити нові – немає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Проте, вік дерев – це не єдина причина їх масової вирубки. Чимало скандалів щодо вирубки зелених насаджень у місті «вибухають» довкола будівельних питань. Гаї, сквери і паркові зони винищують для спорудження будинків. Зокрема, активно готують під забудови площі у парку «Топільче» та Парку Національного Відродження.

Та поки думки розходяться, кількість зелених насаджень у місті зменшується. Старі дерева, чистять та рубають, та нових молодих не садять. Бо на місці зрубаних – виростають житлові будинки. І якщо такими темпами у нашому місті вирубувати дерева, то за кілька років, красивий зелений Тернопіль залишиться тільки у спогадах і в фотоальбомах, а наші нащадки нас неодмінно спитають: «Де те красиве зелене місто в якому ви жили?».

І нарешті міський голова Тернополя Сергій Надал знайшов вихід за рахунок кого це виправити. Він звернувся до забудовників з проханням, щоб на об’єктах, де ведеться будівництво, вони планували місця для озеленення території, – повідомляє Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР.

– Якби кожен забудовник посприяв висадженню сотні дерев, то це суттєво покращило б екологічний рівень нашого міста, – зауважив Сергій Надал.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На пропозицію мера відгукнувся вже один з будівельників. Відтак на з’єднанні вулиць Вербицького – Рєпіна забудовником виділено під зелені насадження близько пів гектара площі. Там планується висадити сорок берізок.

Джерело: ПоглядНП

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності