Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Міліція більше не зможе запросто відбирати сервери у компаній

Вчора парламент у першому читанні прийняв законопроект №1580, який передбачає заборону вилучення серверів у компаній до доведення складу злочину. Цей крок значною мірою буде сприяти скороченню втрат і фактів блокування роботи компаній, що перевіряються при проведенні слідчо-оперативних дій, повідомили IT Expert в Асоціації ІТ України.

Кількість фактів втручання правоохоронних органів в роботу компаній і вилучень серверів останнім часом в порівнянні з часами режиму Януковича не змінилося. При цьому підстави для вилучення обладнання формулюються в документах, що надаються розпливчасто, що створює умови для зловживань на рівні виконавців. Найчастіше правоохоронці мотивували обшуки і вилучення електронних пристроїв наявністю порнографії, неліцензійних програмних продуктів і т. д.

«Таке рішення можна тільки вітати. Це перший позитивний сигнал для ІТ галузі. Асоціація раніше неодноразово зверталася в різні держоргани з цього питання», — зазначає директор Асоціації Віктор Валєєв.

Вилучення серверів у поточних умовах не має ніяких об’єктивних обґрунтувань, оскільки перевіряючі можуть скопіювати необхідну інформацію без демонтажу і вивозу техніки. Необхідні технічні можливості є у розпорядженні правоохоронних органів. Саме цей пункт врегульовано в законопроекті №1580.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами Віктора Валєєва, безпідставне вилучення фізичних пристроїв зберігання інформації псувало міжнародний імідж України, призводило до фактичного припинення роботи перевіряються компаній і прямим матеріальним і репутаційних втрат, а також до блокування інформаційних ресурсів третіх осіб, які не мають ніякого відношення до подій.

Запропоноване Кабміном рішення дозволяє уникнути фінансових втрат, блокування роботи перевіряються і визначити допустимі межі дій правоохоронних органів.

Згідно з документом, тимчасове вилучення техніки та пристроїв допускається тільки в тому випадку, якщо воно вказується в дозволі на проведення обшуку або для вивчення фізичних властивостей, які необхідні для кримінального провадження.

Нагадаємо, що 22 грудня Кабмін подав у Верховну Раду Проект Закону «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» (№1580), яким пропонується заборонити вилучати сервери у компаній до доведення складу злочину. Зміни стосуються доповнення частини першої статті 159 та другої частини статті 168 Кримінального процесуального кодексу. Законопроект став результатом роботи робочої групи Мінекономрозвитку і Адміністрації президента.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності