Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Мільйони на менеджерів. Топ‑5 зарплат керівників держкомпаній

Серед новопризначених керівників держпідприємств найбільшу заробітну плату – ​$1,5 млн. на рік – ​отримує генеральний директор «Укрзалізниці» поляк Войцех Бальчун. Про це повідомляє «Еспресо» в рейтингу найбільш високооплачуваних топ-менеджерів держпідприємств.

men21. Войцех Бальчун, «Укрзалізниця»

20 квітня Кабмін одноголосно затвердив головою правління ПАТ «Укрзалізниця» 45-річного польського менеджера Войцеха Бальчуна, який переміг у відкритому кадровому конкурсі. Бальчуна вибрали з 31 претендентів, серед яких було 8 іноземців.

«Войцех молодий, але суперуспішний керівник ряду найбільших польських підприємств», – ​так характеризував Бальчуна екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

Одна із головних цілей Бальчуна в «Укрзалізниці» – ​прибутковість компанії до 2020 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як анонсував екс-міністр Абромавичус, заробітна плата нового глави «Укрзалізніці» складе до $1,5 млн. на рік ($125 тисяч на місяць). Абромавичус пояснив, що 25% від цього – ​фіксована заробітна плата, решта виплачуватиметься тільки якщо будуть результати роботи.

2. Ігор Смілянський, «Укрпошта»

В один день разом з новим головою «Укрзалізниці» поляком Войцехом Бальчуном на посаду в «Укрпошту» був призначений партнер аудиторської компанії KPMG Ігор Смілянський.

Як пише український Forbes, Смілянський висунув умову, що його заробітна плата в «Укрпошті» має бути не тільки не меншою від тієї, яку він зараз отримує в KPMG, а й компенсувати йому труднощі переїзду до України й можливі репутаційні ризики.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Він хоче отримувати оклад $750 тисяч на рік і посилається на те, що глава «Укрзалізниці» буде заробляти на рік 1,5 млн», – ​повідомило джерело в Міністерстві інфраструктури ЗМІ.

У відомстві розказали, що розглядають можливість прописати в контракті, що фіксована заробітна плата становитиме 375 тисяч гривень ($15 тисяч), а все інше він буде отримувати у вигляді надбавок і премій за результатами роботи за місяць або за квартал. У разі ефективної роботи Смілянський може отримувати $60 тисяч на місяць.

За інформацією ЗМІ, Смілянський так і не прийняв остаточного рішення і полетів до США – ​адже він ще не розірвав контракт з аудиторською компанією KPMG. Переговори з ним тривають.

3. Марк Роллінз, «Укрнафта»

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Довгий час напівдержавну компанію «Укрнафта» контролювала група «Приват» Ігоря Коломойського, але в минулому році були прийняті зміни до закону «Про акціонерні товариства», які дозволили державі повернути управління. Наразі «Привату» належить 42% компанії, «Нафтогазу» – ​50%+1 акція.

В липні 2015 року головою «Укрнафти» обрали британця Марка Роллінза. За його кандидатуру проголосували 99,97% кворуму зборів акціонерів. До цього компанією керував бельгієць Пітер Ванхеке, який вважався лояльним до Коломойського. Він начебто діяв в його інтересах, зокрема – ​відмовлявся виплачувати державі багатомільярдні дивіденди і борги за ренту.

Зарплатня нового голови правління «Укрнафти» Марка Роллінза відповідно до контракту складає $500 тисяч на рік ($41,5 тисяч на місяць). Крім того, топ-менеджер отримуватиме 2% від суми чистого прибутку за рік.

Роллінзу також відшкодовують витрати на проживання, якщо вони не більше $5 тисяч, медичне страхування, забезпечують службовим авто.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

4. Олег Прохоренко, «Укргазвидобування»

Голова правління найбільшої української газодобувної компанії ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко отримує оклад у розмірі 398 тисяч гривень на місяць. Глава «Нафтогазу України» Андрій Коболєв пояснив, що зарплату Прохоренку підвищили за сумлінне виконання своїх посадових обов’язків.

Крім зарплатні, згідно з колективним договором, очільнику УГВ нараховується щомісячна премія 75%, надбавка за інтенсивність праці 50%, надбавка за роботу з секретними документами 15%. Разом виходить 955 тисяч грн на місяць (близько $37 тисяч).

Сам Прохоренко пояснює, що такі цифри є цілком обґрунтованими, адже він має амбітні цілі – ​зростання видобутку власного газу «Укргазвидобуванням» до 20 млрд. кубів. Це означає скорочення імпорту на 5,5 млрд. кубів на рік і економію близько $1 млрд. на рік для всієї України, підкреслює він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Система мотивації для керівника УГВ буде повністю сфокусована на досягненні суперцілей з видобутку, та прив’язана до економічної ефективності», – ​пояснює Прохоренко

5. Андрій Коболєв, НАК «Нафтогаз»

Зарплата голови правління НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва становить близько 1500 євро чистими в перерахунку з гривні. Про це сам Коболєв розповів виданню Die Zeit.

Прикметно, що зарплатня очільника українського монополіста, вартість активів якого досягає 500 млрд. гривень, в рази менша, ніж у запрошених західних менеджерів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Die Zeit відзначає, що в приватній компанії Коболєв міг би отримувати у багато разів більше. На питання, чому він продовжує залишатися на посаді глави держкомпанії з такою зарплатою, Коболєв зазначив: «Ми, українці, зараз маємо останній шанс ґрунтовно змінити нашу країну».

За його словами, якщо процес реформ провалиться і в цей раз, то існує величезна небезпека, «що до влади знову прийдуть люди Януковича».

«Електроважмаш»

Також варто згадати про харківський державний завод «Електроважмаш», топ-менеджери якого неодноразово ставали фігурантами корупційних скандалів. Номінаційний комітет при Мінекономрозвитку рекомендував призначити на посаду голови держхолдингу француза Жан-Андре Барбозу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підприємство не увійшло в наш перелік у зв’язку з тим, що Кабмін поки не затвердив кандидатуру іноземця, однак екс-міністр Мінекономрозвитку Айварас Аб­ро­ма­вичус вже встиг повідомити його майбутню зарплатню.

За словами Абромавичуса, у керівника «Електроважмашу» зарплата становитиме близько $600 тисяч на рік. Постійний оклад складе $150 тисяч на рік, тобто більше $10 тисяч на місяць.

Конкурси на призначення керівників «Укренерго», «Центроенерго», «Укрінтеренерго» і «Укрспирт» ще тривають.

Джерело: Еspreso.tv

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності