Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

МОБІЛІЗАЦІЯ дозволить повернутися до роботи після вироку за хабар?!

15 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила рішення щодо зупинення розгляду апеляційної скарги обвинуваченої дачі хабаря голови Харківського окружного адміністративного суду Ольги Панченко. Причиною стала мобілізація Панченко. Справу не розглядатимуть, поки Панченко не звільнять зі служби. Відповідне рішення опубліковане у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

“Зупинити провадження за апеляційними скаргами обвинуваченої, її захисників, адвокатів на вирок Вищого антикорупційного суду від 31 січня 2023 року за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України, до звільнення обвинуваченої з військової служби”, — сказано у рішенні.

Раніше відповідне клопотання щодо зупинення судового провадження подав до суду захисник Панченко. У клопотанні зазначено, що обвинувачена Ольга Панченко ПРИЗВАНА на військову службу (за призовом) під час мобілізації й зараз виконує “службово-бойові завдання із захисту незалежності та територіальної цілісності України”. Вона служить санітарним інструктором медичного пункту 4-го стрілецького батальйону (з охорони та оборони об’єктів державного значення) військової частини. Цю посаду Панченко обіймає з 21 березня 2023 року.

На засідання суду Панченко не з’явилася. Прокурори вважали, що апеляційну скаргу можна розглядати й без Панченко. Однак Апеляційна палата ВАКС вирішила задовольнити клопотання захисника Панченко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Перебування обвинуваченої на військовій службі, на переконання суду, є тією підставою, яка зобов’язує суд зупинити провадження щодо неї до звільнення з військової служби. За таких обставин клопотання захисника слід задовольнити та зупинити апеляційне провадження до звільнення обвинуваченої з військової служби”, — пояснила Апеляційна палата.

Ухвала набрала чинності 15 травня. Оскарженню вона не підлягає.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2020 року голову Харківського окружного адмінсуду Ольгу Панченко затримали під час передачі 3000 доларів судді цього ж суду Олені Заічко. 

За даними слідства, Панченко домовилася із представниками комерційної компанії, що за певну суму грошей суд ухвалить потрібне рішення в адміністративній справі щодо земельного питання. Справу мала розглядати саме суддя Заічко, на яку голова суду й почала тиснути, пропонуючи частину хабаря.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Суддя Заічко вирішила звернутися до правоохоронців і стати викривачкою. Голову суду Панченко викрили під час передачі хабаря. Панченко заявила, що Заічко помстилася їй як голові суду.

Згодом Панченко заборонили здійснювати правосуддя, відсторонили від займаної посади й обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

У січні 2023 року суд визнав Панченко винною за ч. 3 ст. 369 (пропозиція надати неправомірну вигоду) Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді п’яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати посаду судді строком на три роки.

У березні 2023 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відкрила провадження за апеляційною скаргою захисника Панченко на її вирок.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності