Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Мохуватки чудової цілу колонію виявили у Дніпрі…

Українським рибалкам все частіше потрапляють на гачки екзотичні риби. А у Дніпрі під Києвом знайшли й зовсім невідомі українцям желеподібні створіння, схожі на затонулі кавуни.

Це – мохуватка чудова або Pectinatella magnifica.

Мохуватки — своєрідна група тварин. В основному це нерухомі сидячі форми, але є і рухомі колонії (наприклад, молоді Pectinatella). Розміри колоній можуть сягати 60 см в діаметрі. Вони утворюють напівпрозоре тіло з безліччю зіркоподібних утворень вздовж зовнішньої частини. Щільність організму подібна до желатину і при ударі легко розпадається на менші шматки.

Мохуватки живуть як в солоних, так і в прісних водоймах. Як і всі інші прісноводні мохуватки, Pectinatella magnifica є мономорфною колонією (складається з однакових особин).

Про дивне створіння журналістам розповів директор Інституту гідробіології, член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук, професор Сергій Афанасьєв.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Каже, мохуватку вперше виявили і дослідили торік у Дніпрі біля села Осещина Вишгородського району.

За словами біолога, вона потрапила до нас із дельти Дунаю, найімовірніше, на риболовецькому спорядженні.

“Її статобласти (зародки) своїми гачками дуже легко чіпляються за риболовні плетені шнури та неопреновий одяг.

Мохуватка чудова або Pectinatella magnifica – це колонія організмів, які утворюють величезні желеподібні кулі, вагою до 6 кг. Минулого року люди знайшли ці дивні «кавуни» на мілководді під Києвом. Мохуватка родом із Північної Америки. В Європу вона потрапила з баластними водами наприкінці XIX ст., до речі, саме під час третьої пандемії чуми. В останні десятиріччя мохуватка активно розширює свій ареал, вторгаючись швидкими темпами на нові території”, – пояснює біолог.

За його словами, розвитку цього інвазійного виду сприяє помітне потепління клімату, маловоддя та зростання органічного забруднення води.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Те, що мохуватка вперше дала помітний спалах чисельності у Дніпрі – дуже тривожний сигнал”, – наголошує професор.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності