Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Молодь говорила про євроінтеграцію

«Молодь України – молодь Європи» – під таким гаслом в Івано-Франківську відбувся круглий стіл для активістів молодіжних громадських організацій, студентів та представників дорадчо-консультативних органів, ініційований управлінням сім’ї і молоді департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації та Молодіжною адміністрацією Івано-Франківської області.

Метою проведення заходу його організатори визначили обговорення здобутків та перспектив прикарпатської молоді на шляху до європейської інтеграції України.
До участі у заході долучилися голова обласної державної адміністрації Василь Чуднов, директор департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації Сергій Дерев’янко, начальник управління сім’ї і молоді Мар’яна Озорович, президент Центру європейської інтеграції Геннадій Микитка, радник голови обласної державної адміністрації з молодіжних питань Станіслав Бичай, директор Благодійного фонду «Родина», член НСОУ «Пласт» Христина Федотова та інші. Функції модератора дискусії взяла на себе голова Молодіжної адміністрації Івано-Франківської області Катерина Говера.
Зі слів голови обласної державної адміністрації Василя Чуднова, Євроінтеграція і насамперед євроінтеграція української молоді була і залишається важливим напрямком державної політики в Україні, на чому завжди наголошують Президент та Уряд України. Разом з тим, на думку губернатора, говорячи про інтеграцію до Євросоюзу, наші молоді люди часто-густо не знають, про що насправді йдеться, і нерідко забувають, що починати інтегруватись до Європи необхідно насамперед з самого себе. «Ми вже давно європейська країна, – зазначив Василь Михайлович, – а от чи є ми самі європейцями? Що нам заважає кидати сміття до смітника, переходити дорогу на зелене світло. Що заважає нашим студентам самим писати контрольні, курсові. Але ж це і є євростандарти. Що заважає нашим викладачам оцінювати студентів відповідно до показаного ними рівня знань, а не відповідно до товщини подарованого конверта? Хіба для цього треба щось підписувати кудись входити?»
Такої ж думки дотримується і співорганізатор круглого столу Мар’яна Озорович, яка зауважила, що насправді «ми вже у Європі і нам нікуди рухатися географічно, але нам є куди рухатись ціннісними орієнтирами», і президент Центру європейської інтеграції Геннадій Микитка, який закликав молодих людей відкинути хибну думку про євроінтеграцію як процес однієї дії. З його слів, інтеграція до Європейського співтовариства – це насамперед система заходів, які реалізуються у різних сферах нашого життя. При чому у багатьох з цих сфер Україна на шляху до Європи зробила за останні роки неабиякий поступ. Це, зокрема, і сфера законодавства, де наша держава практично на 100% вже виконала вимоги Євросоюзу щодо адаптації нашого правового поля до європейського, і наукова сфера, де, зі слів пана Микитки, ми вже давно у Європі, а наші вищі навчальні заклади «поступово доінтегровуються»; і сфера побудови громадянського суспільства, де також вже чимало зроблено.
У свою чергу присутні на зібрані молодіжні активісти визнали, що для реалізації своїх мрій щодо європейської України, нашій молоді дуже часто не вистачає ціннісних орієнтирів, вірно поставлених цілей, на що їх старші колеги дали зрозуміти, що вірно розставити ціннісні орієнтири для української молоді може лише активна молодь. А завдання влади – всебічно їм у цьому допомогти.
З цією метою на засіданні круглого столу було озвучено ініціативу про створення на Прикарпатті Молодіжного центру комунікації та співробітництва.
«Коли ми розробляли  зміни до комплексної програми «Молодь Прикарпаття», – зазначила одна з авторів ідеї – начальник управління сім’ї та молоді обл­держадміністрації Мар’яна Озо­рович, – постало питання: молодь повинна мати своє місце. Це означає місце, куди вона може звертатися чи за підтримкою, чи допомогою, прийти зі своїми ідеями чи пропозиціями. Власне такою ідеєю стало створення Центру комунікації та співробітництва». Планується, що такий Центр забезпечить тристоронню комунікацію у форматі «молодь – громадські організації – засоби масової інформації». Відтак, головними завданнями його діяльності будуть акумулювання необхідної для активної молоді інформації та поширення такої інформації на території всієї області і насамперед у сільській місцевості шляхом проведення інформаційних кампаній, міжнародних обмінів, написання грантових проектів тощо.
Відтак голова облдержадміністрації Василь Чуднов доручив авторам ідеї створити оргкомітет із формування Центру, до участі у якому залучити усіх бажаючих представників широких верств населення, насамперед молодіжних громадських організацій, студентства тощо. Оргкомітет має напрацювати статут майбутнього центру, формат його діяльності та його організаційну форму, визначити конкретні терміни реалізації проекту.

Гнат Шумлянський

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності