Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Москалі вже почали ґвалтувати білорусок, Бацька наче не помічає…

Понад 400 повідомлень про скоєні російськими військовими зґвалтування надійшло на гарячу лінію Уповноваженої Верховної Ради з прав людини тільки за перші два тижні квітня. Злочини сексуалізованого характеру проти жінок, дівчат, хлопчиків, чоловіків та людей літнього віку стали візитівкою армії РФ під час повномасштабної війни проти України. У особливій небезпеці перебувають люди на тимчасово окупованих територіях. Однак від дій російських військових страждають не лише мешканки та мешканці України — у деяких білоруських Телеграм-каналах нещодавно розійшлася історія про зґвалтовану солдатами студентку з міста Мозир, що в Білорусі. Та, як стало відомо Забороні, цей випадок не єдиний. Журналістка Анастасія Оприщенко розповідає, що зараз відбувається в країні, де базується армія РФ, та чому в Білорусі жертв зґвалтувань не захищає навіть закон.

Про зе повідомляє ІА “Заборона“:

Восени 2021 року лідери Білорусі та Росії домовилися про проведення позапланових навчань. Наприкінці листопада минулого року про те, що вони відбудуться, вперше оголосив міністр оборони Білорусі Віктор Хренін. Фактично навчання стали прикриттям для масштабного розміщення російських військ на території Білорусі напередодні вторгнення в Україну.


Росія розмістила близько 30 тисяч військовослужбовців поблизу білорусько-українського кордону, що стало найбільшим розгортанням військ у Білорусі з часів холодної війни. 24 лютого Росія розпочала війну в Україні, використовуючи територію Білорусі як місце дислокації своїх військових. Також РФ неодноразово завдавала ракетних ударів по українських містах з території Білорусі.

Вже на початку квітня російські війська відійшли з захоплених територій, зокрема, до «ЛДНР» та Білорусі. Залишаючи українські села й міста, окупанти масово вбивали та ґвалтували мирних жителів, а на додачу мародерили, виносячи з українських осель не тільки техніку, а й взуття, спідню білизну та засоби гігієни. Награбоване військові відправляли в Росію через білоруську поштову службу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами білоруської активістки Марії (ім’я змінено з міркувань безпеки, активістка проживає в Білорусі), російських військових в деяких регіонах країни можна було зустріти ще на початку лютого. Сьогодні, за повідомленнями білоруських журналістів, з країни вивели 85% російських військ, та на початку квітня, коли армія РФ почала залишати північні регіони України, військових знову нерідко можна було побачити в білоруських містах. Внаслідок цього напруга між місцевим населенням та представниками армії лише зростала.

«Військові постійно п’яні, вони щодня вештаються вулицями, шукають, до кого можна причепитися, лаються. У Мінську область російські військові приїжджають за продуктами. Магазини розташовані біля школи, тож військові постійно стирчать поряд, мабуть, чекаючи на закінчення шкільного дня. Тому всі батьки самі забирають дітей, особливо молодих дівчат, щойно закінчуються заняття», — говорить Марія у розмові з Забороною.

Агресивна поведінка російських військових в Білорусі не обмежується лише погрозами та пияцтвом. Зі слів Марії, місцевим правозахисникам відомо принаймні про чотирьох жінок, які постраждали від сексуального насильства з боку представників армії РФ. Одна з постраждалих — студентка з міста Мозир — погодилася анонімно розповісти, що з нею зробили російські солдати.

Відео тут:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
https://youtu.be/6Oorek5l4SU

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності