Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Москва претендує на три області Білорусі, – а що “Білоруський “майдан””?..

Російський націоналістичний інтернет-ресурс «Спутник и погром» опублікував статтю, в якій ставиться під сумнів законність приєднання до території Білоруської РСР у 20-х роках Вітебської, Могильовської і Гомельської областей. У статті це порівнюється з приєднанням до України Криму.

«Всі знають, що в 1954 році Крим незаконно передали зі складу Російської РФСР до складу Української РСР, багато хто чув, що в 1918 році до Радянської України приєднали територію Донецько-Криворіжської Радянської Республіки, проте мало кому відомо, що в 1920-х роках в склад Білоруської РСР насильно загнали Витебщину, Могильовщину і Гомельщину, що раніше належали РРФСР… Вітебськ, Могильов і Гомель були передані Радянської Білорусі, як мішок картоплі», – пише автор статті Кирило Авер’янов-Мінський, і в кінці свого твору говорить про «незаконність більшовицьких подарунків, зроблених БССР в 1924 і 1926 роках».

ФОТО: Ілюстрація до статті на російському націоналістичному сайті «Спутник и погром»

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Як помічали спостерігачі, стаття з’явилася саме в той час, коли в Росії відзначають річницю анексії Кримського півострова, яку назвали «поверненням». Чи відреагує білоруська влада на подібні висловлювання? Яких заходів проти посягання на територію Білорусі повинні вживати білоруські спецслужби?

«Є окремі розумники, які заявляють, що Білорусь – це, як вони кажуть, частина «Русского мира» і мало не Росії. Забудьте! Білорусь – суверенна і незалежна держава. Ми змусимо будь-кого поважати наш суверенітет і незалежність, хто міркує, що не було, мовляв, такої країни. Не було, а тепер є, і з цим треба рахуватися», – сказав Олександр Лукашенко на прес-конференції в Мінську ще 29 січня 2015 року.

Спостерігачі відзначають, що в містах Білорусі і далі роздають стрічки та прапорці російських та георгіївських кольорів, в магазинах продають сувеніри з російською символікою і портретами Володимира Путіна, на вулицях з’являються люди з символікою невизнаних проросійських «ДНР» і «ЛНР», а по Мінську навіть роз’їжджав автомобіль з прапором «ДНР», який був пошкоджений невідомими.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ТАКОЖ ДО ТЕМИ:

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності