Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

“Мотор Січ” може зіпсувати стосунки України із США…

Ситуація навколо “Мотор Січ” набирає нових обертів: РНБОУ накладає санкції,НКЦПФР відкриває справу проти Dragon Capital через організацію загальних зборів акціонерів «Мотор Січі». Євген Калінін, старший партнер юридичної фірми Primelex проаналізував можливий розвиток подій навколо одного з найбільших стратегічних підприємств України та їх вплив на стосунки України та США:

Останнім часом лунає багато заяв щодо української компанії “Мотор Січ”. Світовий виробник авіаційних двигунів для літаків і вертольотів зацікавив китайців ще приблизно у 2017 році. З того часу у світі тривають дискусії на тлі продажу компанії, і, схоже, придбати її таки вдалося.

Однак китайські інвестори так і не змогли перейняти собі українську технологію. Почалися офіційні звернення МЗС, санкції та суди. Бідкаються всі: і Китай, і Україна, і, увага, США. Чим же зацікавила китайців українська компанія, як зараз розгортаються події, чому це підриває наші стосунки зі Сполученими Штатами та які наслідки для України все це матиме?

Почалося все з травня 2017 року, коли тодішній міністр економрозвитку України Степан Кубів заявив про створення спільного підприємства “Мотор Січ” та компанії Skyrizon у китайському Чунціні. Він хвалився залученням $250 млн китайських інвестицій, які повинні були піти на модернізацію виробничих і проєктних потужностей “Мотор Січі” в Запоріжжі. Фактично постало питання продажу акцій української компанії — провідного світового виробника авіаційних двигунів для літаків і вертольотів. Але це не сподобалося правоохоронним органам України, які почали розслідувати щодо “виведення значної частини акцій компанії на офшорні компанії та передачу їх у власність у невстановленому законом порядку”.

У відповідь на це на підприємстві “Мотор Січ” заявили, що не контролюють процес розпорядження своїми активами власників акцій, адже, мовляв, з 1994 року є акціонерним товариством з приватною формою власності та не входить до складу підприємств-учасників державного концерну “Укроборонпром”, які мають узгоджувати з державними структурами відчуження акцій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також СБУ щодо “Мотор Січі” відкрила кримінальну справу за статтею про диверсію. Шевченківський райсуд Києва навіть наклав арешт на акції підприємства. У тексті судового рішення йшлося про те, що 56% акцій підприємства опосередковано володіє громадянин Китаю, власник компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

Варто зазначити, що “Мотор Січ” є стратегічним підприємством, яке не мало б підлягати приватизації. Проте тодішній гендиректор компанії В’ячеслав Богуслаєв пролобіював це рішення, а уряд ще за керівництва Юхима Звягільського дав дозвіл на приватизацію. Фактично частину акцій підприємства за ваучери отримали робітники. Проте контрольний пакет опинився в руках кількох офшорних компаній, кінцеві бенефіціари яких — невідомі. Вони і продали свої акції китайцям. Є також інформація про переговори китайських інвесторів з керівництвом Росії. Не виключено, що Китай та Росія планують налагодити виробництво авіаційних двигунів, використовуючи українські технології.

Але українська влада, схоже, передумала передавати стратегічне для галузі авіабудування підприємство китайським компаніям. Про “захист національних інтересів” заявляють у Раді нацбезпеки, підтримує це і сам президент Володимир Зеленський. Зрештою, китайські інвестори звинуватили Україну в порушенні їхніх прав і найняли три міжнародні юридичні фірми, щоби відсудити в України 3,5 мільярда доларів.

28 січня Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яке запроваджує санкції проти китайських інвесторів українського авіаційного підприємства “Мотор Січ”, серед яких є і компанія Skyrizon. Обмеження триватимуть три роки. У Skyrizon назвали санкції необґрунтованими, а китайське МЗС навіть виступило з офіційною заявою до української влади, закликаючи захистити права їхніх інвесторів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відтак 31 січня китайці, яких підтримує український олігарх Олександр Ярославський, планували провести збори акціонерів “Мотор Січі”, щоб поставити своє керівництво підприємства. Проте завдяки діям СБУ захопленню заводу вдалося запобігти. Цей інцидент у Запоріжжі засвідчив, що китайців на підприємство не пустять.

“Мотор Січ” — це одна з провідних корпорацій світу, яка займається виробництвом та ремонтом авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів. Компанія виготовляє 55 типів двигунів, причому має повний цикл виробництва та володіє унікальними технологіями. В основному компанія працює на замовлення Росії та Китаю. Її продукція може бути використана для військових цілей, зокрема, для літаків, вертольотів та ракет.

Китай, який розвиває свій військово-промисловий комплекс, планує використати українські двигуни для своїх крилатих ракет. Причому, як вважає кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, сам завод Китаю не цікавий — йому потрібні лише технології. Виробництво він планує організувати на власній території. Китаю вже вдалося переманити деяких українських фахівців.

Китайці продовжують модернізувати свої військово-повітряні сили та зацікавлені в отриманні відповідних “ноу-хау”. “Український варіант” Пекіну здавався легшим за російський, тим паче, що було бажання диверсифікувати джерела надходження військових технологій та технологій подвійного призначення, — пояснив Андрій Мартинов, провідний науковий співробітник Інститут історії НАН України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До слова, станом на сьогодні у Китаї в експлуатації перебуває величезна кількість авіаційної та вертолітної техніки радянського виробництва. Ця техніка практично на 95% обладнана українськими двигунами. Все це потребує періодичного обстеження, налагодження, ремонту і продовження періоду експлуатації. Адвокат Юрій Криворучко припускає, що “Мотор Січ” потрібна Китаю для того, щоб вийти на рівень самозабезпечення і налагодження власного виробництва літаків і гелікоптерів.

“У 2016 році в Пекіні була підписана Міжурядова угода Китаю і Росії про створення важкого вертольота нового покоління… “Мотор Січ”, згідно з відповідним договором, має розробляти та виготовляти для вертольота двигун на базі Д-136… Зараз на українському Д-136 літає Мі-26 — найбільш вантажопідіймальний вертоліт у світі, головним користувачем і виробником якого є Росія. Альтернативи цього двигуна немає ні на Заході, ні в Китаї, ні в Росії”, — пояснив він.

З його слів, злітна вага вертольоту складе 38,5 т, максимальне навантаження — 14 т. Планується, що вертоліт зможе розвивати швидкість до 300 км/год, а дальність польоту складе 630 км. Юрій Криворучко підсумовує, що зараз найкращі виробники авіаційних двигунів виготовляють у США та Україні, а інші європейські та російські — програють за технічними характеристиками.

У Сполучених Штатів останнім часом погіршилися відносини з Китаєм, який поширює свій вплив у світі, тому Вашингтону не подобається, що за допомогою технологій “Мотор Січі” Пекін може наростити свої військові можливості. Тому наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США Дональда Трампа з нацбезпеки Джон Болтон висловлював занепокоєність через продаж “Мотор Січі” китайським компаніям. Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор казав, що Вашингтон розраховує на нову угоду, яка залучить американського або іншого, не китайського інвестора.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наприкінці серпня 2020 року держсекретар США Майк Помпео заявив Зеленському, що США занепокоєні планами Китаю купити “Мотор Січ”. Помпео назвав інвестиції Китаю в Україну “згубними” і сказав, що США ними стурбовані. Щоб не погіршувати стосунки зі своїм стратегічним партнером — США — українська влада на чолі з Зеленським почали виступали за збереження “Мотор Січі”.

Певною мірою ця історія може погіршити стосунки Україна — США, розповів на старший партнер юридичної компанії Primelex Євген Калінін. З його слів, новообраний президент США Джо Байден вважає Росію головною загрозою для США, а Китай — найбільшим конкурентом. На його думку, від того, як США діятимуть у конкурентній боротьбі з Китаєм, залежатиме, чи буде між державами силове протистояння.

“У будь-якому випадку співпрацювати з найбільшим конкурентом нашого стратегічного партнера, яким є США, не є найкращою ідеєю з точки зору побудови партнерських відносин між країнами. Хоча поки дії китайських інвесторів заблоковані, а проти інвесторів введені санкції РНБО, ситуація навряд чи виглядає загрозливою з точки зору відносин с США”, — вважає він.

А ось якщо Україна допустить передачу технологій китайцям, то це суттєво погіршить наші стосунки із США, заявив Олександр Хмелевський. На його думку, якби не втручання американців, завод вже б давно перейшов під китайський контроль.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Попри те, що зараз українська влада активно чинить супротив спробам китайців захопити підприємство, залишати ситуацію в нинішньому вигляді не можна. Китайці вже розпочинають судові процеси проти України. Крім того, невизначеність ситуації щодо підприємства завдає шкоди його діяльності.

Олександр Хмелевський вважає, що підприємство має бути повернуто державі через скасування його приватизації. І це, з його слів, треба зробити якомога швидше, інакше Україна може втратити унікальне високотехнологічне виробництво. Андрій Мартинов додає, що китайські інвестори, скоріше за все, подадуть до арбітражного господарчого суду та вимагатимуть стягнення з України коштів за втрачену вигоду — йтиметься про мільярди доларів.

“Україна, скоріше за все, втратить технологічний і промисловий потенціал у цій галузі, відповідно втратить робочі місця і податки до бюджету. Ця історія та її розголос ще більше погіршують інвестиційний імідж України”, — додав він.

А проте зазначимо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нещодавно наголошував: все, що відбувається навколо “Мотор Січі”, не має жодного стосунку до інвестиційного клімату в Україні загалом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Розв’язка цієї історії буде залежати від рішення інвестиційного арбітражу у справі китайських інвесторів проти України, визнання такого рішення Україною і найголовніше — виконання Україною такого рішення, якщо воно нестиме для України певні обов’язки, підсумував Євген Калінін.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності