Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Митниця заблокувала рятувальні аптечки з Канади для поранених

В Україні як не Антимонопольний комітет призупинить виготовлення бронежилетів для армії, то митниця не пропустить гуманітарний груз.

За повідомленнями вітчизняних ЗМІ для вітчизняних бійців, які воюють із терористами на сході, українські канадці привезли аптечки.

Але такий необхідний для солдатів гуманітарний вантаж досі стоїть на митниці. Чому – з’ясовували наші кореспонденти.

Це Сілокс, може спинити кровотечу. Саме такі наклейки, якщо прострілять легені, ставиться одна з переду, одна із заду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вони везли допомогу солдатам, але самі потрапили на війну з бюрократією. Українські канадці Марко й Уляна зібрали за кордоном гроші на 10 тис. аптечок для наших бійців. Закупили вже півтори тисячі. Кожна коштує – 100 доларів.

Якби у військових були ці препарати, врятувати вдалося б десятки життів. Аптечки купили, навіть знайшли авіакомпанію, яка безкоштовно доставила б їх в Україну. Але тут не пропустила митниця.

Уляна Супрун, представник світового конгресу українців:
– Ніхто нічого не робить, ми зверталися до міністерства охорони здоров’я і ніхто не може це розмитнити, вже два тижні не можемо вислати в Україну.

Упевнені, що чиновники просто хочуть хабар. Адже, щоб пустити в країну життєво необхідні для солдатів медикаменти, потрібен лише один папірець з Мінохорони здоров’я. Але його ніхто не видає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Уляна Супрун, представник світового конгресу українців:
– Ми не будемо платити, бо ми не стояли на майдані з чоловіком три місяці щоб знов хабарі платити.
Неможливо побороти бюрократичну машину навіть дипломатам. Півтори тисячі таких же аптечок від посольства США тиждень чекали розмитнення. У країну вони потрапили тільки напередодні. Але де допомога, ні в Міноборони, ні в РНБО не знають.

Володимир Чеповий, спікер інформаційного центру РНБО:
– Поки немає інформації ми, візьмемо під свій контроль для того щоб це стало ефективним, публічним.
Проконтролювати, куди і як розподіляється гуманітарна допомога, сьогодні практично неможливо.
Ігор Козій, військовий експерт Інституту євроатлантичної співдружності:
– Корупціонери сьогодні хто був, той і залишився. Реально видається все це справа під розпис бойових підрозділів, тут фактор який завгодно може бути. Можуть розписатися за більше ніж реально отримали відповідно щось зникає, і так далі.

Ось і виходить, що поки на фронті – воюють, у кабінетах – наживаються. Ці медичні засоби цілком можуть опинитися в аптеках, або як сухпайки продаватися через Інтернет.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності