Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

На 50% подешевшала турецька ліра, – Ердоган стає на граблі Саддама та Муамара?

Після того як агентство S&P знизило прогноз суверенного кредитного рейтингу Туреччини, яка досі намагалася грати на світововій політарені на рівні із Росією, Китаєм та США, курс ліри впав до нового історичного мінімуму. Колись подібну помилку вже зробили Саддам Хусейн і Муамар Каддафі, які відчули себе самостійними незалежними гравцями, і за неї заплатили. Карати війною Туреччину-члена НАТО не будуть, але на місце вже почали ставити. Нова “Турецька імперія” нікому не потрібна…

Курс турецької ліри за долар вперше досяг позначки вище 14 ліри за долар, що спровокувало четверту за місяць інтервенцію центрального банку на валютних ринках. Про це пише Bloomberg.

У понеділок почалися з позначки 13,87 ліри за долар, і в процесі торгів турецька валюта опустилася до історичної позначки в 14,2 ліри за долар.

Падіння курсу турецької валюти відбулося після того, як у п’ятницю агентство S&P Global Ratings знизило прогноз суверенного кредитного рейтингу країни до негативного. В S&P аргументували своє рішення пославшись на ризики, пов’язані з «надзвичайною волатильністю валюти».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На цьому фоні дохідність 10-річних державних облігацій Туреччини підскочила на 31 базисний пункт до трирічного максимуму, після чого знизилася до 28 базисних пунктів до 21,69%.

У той же час міністр фінансів Туреччини Нуреддін Небаті заявляв напередодні, що уряд не має наміру підвищувати ставки.

Зазначається, що з початку року ліра впала на 48% по відношенню до долара і є валютою з найгіршими показниками на ринках, що розвиваються.

За прогнозами економістів, турецький центробанк продовжить знижувати облікову ставку і цього тижня опустить її ще на 100 базисних пунктів до 14%. Всього з вересня цього року регулятор вже знизив ставку на 400 базисних пунктів через вимоги президента країни Реджепа Ердогана.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У S&P попереджають, що подальше зниження ставок при значному падінні ліри ще більше позначиться на інфляції. На початку 2022 року вона може досягти рівня 25-30% у річному обчисленні.

Нагадаємо, турецька ліра впала на 8% у вівторок, 23 листопада. Це сталося після того, як президент Реджеп Тайіп Ердоган виступив на захист нещодавнього різкого зниження ставок та пообіцяв виграти свою «економічну війну за незалежність».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності