Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

НА ЧЕСТЬ ВЛАДИКИ МИКОЛАЯ СІМКАЙЛА В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ НАЗВАЛИ ВУЛИЦЮ

Цієї п’ятниці, 23 жовтня, в Івано-Франківську владикою Йосафатом Мощичем була освячена пам’ятна дошка на честь покійного єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколая Сімкайла, який до 2005 року був настоятелем катедрального собору Святого Воскресіння в обласному центрі та деканом Івано-Франківським.

З ініціативи Громадської організації «Поклик Нації» рішенням міської влади покійному владиці Миколаю Сімкайлу посмертно було присвоєне звання почесного громадянина Івано-Франківська та названо його ім’ям вулицю, що сполучає вулиці Бандери та Мельника та проходить вздовж Меморіального скверу, де й було встановлену цю пам’ятну дошку.
Як пояснив голова ГО «Поклик Нації» Тарас Боднар, така ідея звернутися до Івано-Франківської міської ради щодо вшанування подібним чином владики Миколая, з’явилася у нього ще у серпні 2013 року, наслідуючи приклад коломиян, які літом того ж року, за два місяці по смерті владики, прийняли у себе на сесії рішення про присвоєння Миколаю Сімкайлу почесного громадянина Коломиї і наректи його іменем одну з вулиць їхнього міста.

«На звернення нашої громадської організації спеціальна комісія Івано-Франківського міськвиконкому в листопаді 2013 року обрала в місті вулицю, на якій нині було освячено пам’ятний тимчасовий знак на честь владики. Але необхідно було ще пройти низку усіх відповідних процедур, погоджень та голосувань, а тут почалася Революція Гідності, згодом складний постреволюційний період, розпочалася війна на сході нашої держави, яку нині прийнято називати «АТО». Тому, звісно, що це питання тоді було не на часі. І тільки нещодавно усі документи щодо присвоєння владиці Миколаю цього воістину заслуженого ним звання і найменування на його честь вулиці були остаточно погодженні завдяки сприянню міської влади», – каже Тарас Боднар.

«Будемо сподіватися, що в скорому майбутньому, завдяки старанням Івано-Франківської митрополії УГКЦ та меценатів, на місці встановленої нами за свій кошт гранітної дошки, з’явиться великий барельєф владики, а в парку, можливо, пам’ятник цій визначній людині.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Адже слід зазначити, що цей Меморіальний сквер є символічним для покійного Миколая Сімкайла. Саме тут наприкінці 80-х років минулого століття тодішній підпільний священик УГКЦ Микола Сімкайло вперше підіймав синьо-жовтий прапор. У ті буремні роки, коли КДБ намагалося врятувати Радянський Союз, саме отець Микола на Різдво в снігу тут викладав зі свічок Тризуб, тут був і пам’ятний всім містянам Терновий Вінець…

Саме за цю бурхливу релігійну і політичну діяльність, спрямовану на вихід УГКЦ із підпілля та здобуття Україною її Незалежності, народженого на засланні в Казахстані у сім’ї репресованих українських патріотів, Миколу Сімкайла було ув’язнено органами КДБ.

Саме отець Микола спромігся разом з вірянами повернути Греко-Католицькій Церкві катедральний собор Свято Воскресіння, настоятелем якого він згодом і став, а також був призначений деканом Івано-Франківська.
У цьому місті отець, а нині покійний владика Микола неодноразово обирався депутатом Івано-Франківської міської ради перших демократичних скликань щойно здобувшої свою незалежність України. Тут він розгорнув свою широку пастирську і громадську діяльність.

За сприяння Миколи Сімкайла в обласному центрі Прикарпаття було відкрито перший Карітас, а згодом побудовано новий у Крихівцях. Було збудовано Катехитичний центр для молоді, відреставровано собор Святого Воскресіння, здійснено благоустрій майдану Шептицького, почалося активне будівництво капличок і церков по місту.
Не залишалися поза його увагою і лікувальні установи міста, які завдяки сприянням Миколи Сімкайла одержували закордонне медичне обладнання і медикаменти, оплачував він і лікування десятків та сотень матеріально неспроможних мешканців міста, які потребували медичної допомоги.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сиротинці (інтернати) та їх вихованці на всі великі релігійні свята завжди одержували подарунки від цього церковного і громадського діяча. Не минав він увагою також і звичайних шкіл та садочків…

А майже двадцять років тому Сімкайло заснував перше в державі справжнє україномовне ФМ-радіо, Радіо «Дзвони» 105,8 FM, де з 2003 по 2006 рік мав честь працювати в «команді Сімкайла» і я», продовжує Тарас Боднар.

«За заслуги перед УГКЦ у 2005 році отець Микола Сімкайло був возведений у єпископський сан та призначений єпископом-ординарієм Коломийсько-Чернівецької єпархії. Тож з цього часу, 2005 р., владика Миколай спричинився й до розвитку цієї єпархії, до якої, завдяки його старанням з московського патріархату були повернуті старі греко-католицькі парафії. Завдяки йому було завершено будівництво й оздоблення кафедрального собору в Коломиї, як завдяки його меценатству там було збудовано кілька шкіл і дитячих садочків. І як подейкують в Коломиї, в той день, коли владики не стало, він саме домагався будівництва ще одного садочка, але Бог вирішив його закликати до Себе, змусивши владику Сімкайла передати цю естафету такої бурхливої релігійної душпастирської і громадської діяльності іншим.

Нині в пам’ять про цього великого Українця нам залишилися у спадок музей стародавніх українських ікон та статуй, радіо «Дзвони», безліч збудованих за його сприяння капличок, церков та соборів, Карітас в Івано-Франківську та Коломиї, сиротинці, садочки та школи…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І беззаперечно, якщо б владика Миколай дожив би до нинішніх днів, він був би одним з найактивніших учасників Революції Гідності на Майдані у Києві, а згодом міг би й стати єпископом на передовій – на наших східних теренах, адже на протязі усього життя у нього було дві любові – до Бога і до України.

Тому вважаю, владиці Миколаю було б приємно знати, що його іменем названо вулицю, що проходить повз Меморіальний сквер, де нині спочивають полеглі в боротьбі за Україну її герої», – підсумував голова ГО «Поклик Нації».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності