Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

На Львівщині якісну деревину спродують під виглядом дешевої техсировини

3-8 - На Львівщині якісну деревину спродують під виглядом дешевої техсировини.У Старосамбірському лісгоспі реалізовують схему, за якою якісну ділову деревину не маркують, а вивозять зі складів на продаж під виглядом технічної сировини. Це довели спочатку своїм експериментом, а учора, 3 серпня, й у прямому ефірі журналісти програми журналістських розслідувань «Народний контроль» на телеканалі ZIK.

Так, наприкінці липня громадські активісти та мешканці Хирова у Старосамбірському районі на Львівщині перекрили роботу на нижньому складі Старосамбірського лісгоспу і обласного спеціалізованого лісового підприємства «Галсільліс». Люди не випускали вантажі із деревиною, що була лише частково промаркованою. Зокрема, електронні чипи виявили лише на кількох деревах із тисяч.

Водночас, і це підтвердив у студії «Народного контролю» заступник начальника управління лісового господарства Львівщини Анатолій Дейнека, ділова деревина повинна маркуватися поштучно. Натомість чипуванню не піддається техсировина, хмиз і дрова.

Ділова деревина повинна маркуватися поштучно, – заступник начальника управління лісового господарства Львівщини А. Дейнека

За поясненнями журналісти «Народного контролю» вирушили до Старосамбірського лісгоспу. Головний інженер Василь Височанський також заявив: маркування – обов’язкова процедура, адже з допомогою електронного чипу можна відслідкувати шлях кожної колоди від нижнього складу до споживача.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Та щойно головний інженер переглянув відео, відзняте активістами, як одразу змінив думку. На кадрах видно, що загалом на нижньому складі лежало майже 700 куб. метрів деревини, частина з якої не маркована.

«Це здебільшого була техсировина, – почав пояснювати Василь Височанський. – Ділової там було небагато».

Техсировина – це найнижчий сорт дерева, а отже, дешевий. На відео ж видно – не марковані електронними чипами – здорові пиловники.

Неофіційні розцінки на українську деревину на 25–30% нижчі від її реальної собівартості, – громадський помічник дільничого інспектора міліції, лісник В. Дмитришин

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У прямому ефірі крупним планом продемонстрували зрізану деревину. Тож урешті експерти, зокрема заступник начальника управління лісового господарства Львівщини Анатолій Дейнека, і колишній заступник директора фанерного комбінату, член правління Української асоціації деревообробного обладнання Василь Мацюк, визнали: серед технічної сировини справді «приховалася» якісна ділова деревина без маркування.

До речі, Василь Височанський знайшов цікаве виправдання цьому факту: мовляв, іноземні фірми відмовляють купувати промарковану деревину, адже електронні чипи перешкоджають при переробці сировини. «Це справді так. Особливо, якщо деревину купують для виробництва целюлози», – додав голова Славського лісгоспу Сергій Кокоць.

«А що важливіше: закон України про обов’язкове маркування ділової деревини чи те, як догодити іноземному покупцеві?», – задав майже риторичне запитання автор і ведучий «Народного контролю» Дмитро Добродомов.
Відповідь на нього тепер має дати вище керівництво лісівників і правоохоронці. Так, заступник начальника Державної агенції лісових ресурсів України Віталій Атаманчук, який був присутній у студії ZIK-Київ, пообіцяв вивчити ситуацію та відповідно відреагувати на порушення. «Те, що я побачив на відео, – однозначно порушення про маркування» – наголосив він

Провести перевірку на підтвердження чи спростування наведених фактів погодився і гендиректор обласного спеціалізованого лісового підприємства «Галсільліс» Петро Пешко, який до останнього захищав своїх працівників і переконував, що на кадрах – технічна сировина.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Якщо факти підтвердяться, ми підготуємо подання до правоохоронців про відкриття кримінальних проваджень у справі», – пообіцяв Петро Пешко.

Водночас Анатолій Дейнека дав згоду разом зі знімальною групою ZIKу влаштувати рейд у Старосамбірському районі.
Варто також зазначити, що офіційні розцінки на деревину такі: пиловник дуба – 150 доларів, бука – 90 доларів, пиловник ялини – 75 доларів та сосни – 72 долари. Натомість немарковану, тобто крадену українську деревину продають на 25–30% нижче від її собівартості.

«Отож обіцянки почули, а тепер подивимося, чи буде їх виконано. «Народний контроль» готовий через 2–3 місяці знову повернутися до теми розкрадання лісів, щоб з’ясувати, що змінилося і чи змінилося за цей час у лісовому господарстві. Треба розуміти, що на «лівому» продажі деревини Україна втрачає мільйони доларів. Це саме ті кошти, яких сьогодні так бракує у бюджеті, кошти, яких так потребує наша армія», – резюмував Дмитро Добродомов.

Джерело: ЗІК

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності