Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

На Луганщині зафіксовано застосування російськими окупантами термобаричної зброї

На Луганському напрямку ворог продовжує артилерійські обстріли населених пунктів з метою завдання вогневого ураження підрозділам Збройних сил України і житловим кварталам міст


Посиливши обстріли наявними засобами вогневого ураження, російські окупанти намагалися розвинути наступ в напрямку Сєвєродонецька. Успіху не мали, зазнали втрат.

Підтвердилась інформація про застосування російськими окупантами термобаричної зброї. Зокрема, важкої вогнеметної системи ТОС-1А “Солнцепек”.

Термобарична зброя використовує кисень із навколишнього повітря для створення високотемпературного вибуху. Її фугасна дія триває довше, ніж у звичайної вибухової речовини. Вона може зруйнувати інфраструктуру, завдати значної шкоди внутрішнім органам людини й викликати різкі опіки, що призводять до смерті.

Перші згадки про наявність на озброєнні в учасників НЗФ т.зв. “ЛНР” термобаричної зброї датуються серпнем 2014 року. 12 серпня 2014 року аналітичний відділ “Права Справа” оприлюднив інформацію про те, що у бойовиків “ЛНР” з’явилися 3 установки ТОС-1 “Буратіно”, які будуть націлені на Луганський аеропорт.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Варто відзначити, що ця інформація миттєво була оприлюднена російськими ЗМІ.

11 січня 2021 року росія почала військові навчання біля кордонів з Україною. Маневри відбуваються на загальновійськових полігонах у Воронезькій, Білгородській, Брянській та Смоленській областях. За інформацією “Права Справа”, в цих навчаннях біля кордонів з Україною, вперше за тривалий час були задіяли вогнеметні системи ТОС-1 “Буратіно” та їхні модернізовані версії ТОС-1А “Солнцепек”.

Згодом російська сторона змушена була підтвердити цю інформацію “Правої Справи”.

10 березня 2022 року в українські ЗМІ повідомили: міноборони росії підтвердило, що застосовує в Україні важкі вогнеметні системи (ТОС-1А), які використовують термобаричні ракети. Про це інформував Держспецзв’язку в телеграм-каналі з посиланням на дані британської розвідки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю, нещодавно аналітичний відділ ГІ “Права Справа” оприлюднив інформацію про те, що місцеві джерела організації зафіксували передислокацію в окуповане м. Луганськ важкої вогнеметної системи (ТОС-1А).

“Права Справа” наголошувала, що у разі застосування російськими окупантами ТОС буде вважатися таким, що завдасть надмірних ушкоджень об’єктам критичної і цивільної інфраструктури українських міст.

Використання термобаричної зброї суворо регулюється законом про збройні конфлікти. Вона не може використовуватися проти військових цілей, якщо це наражає на небезпеку цивільне населення.

Нагадаю, у розвідці Міністерства оборони Великої Британії зауважили, що росія, ймовірно, вдаватиметься до ще більш невибіркових артилерійських бомбардувань. Повідомляється, що окупанти планують наростити темп наступу на Донбасі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності