Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

На Прикарпатті віднайдено фрагмент втраченої Зарваницької реліквії

Мистецькі кола Прикарпаття та України загалом сколихнула сенсаційна звістка: знайдено фрагмент ризи втраченої Зарваницької ікони Розп’яття Ісуса Христа, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Зарваниця – село на Тернопільщині, добре відоме чудотворною іконою і цілющим джерелом, біля якого з`являлася Божа Матір. Зараз на цьому місці споруджено Зарваницький духовний центр, що належить Українській Греко-Католицькій Церкві. Щороку він стає об’єктом паломництва сотень тисяч прочан.

Проте чимало з них навіть не здогадуються, що Зарваниця колись мала ще одну дивовижну святиню – ікону Розп’яття Ісуса Христа. Вона, за описами очевидців, творила величні дива та неймовірні зцілення. І за це люди щедро винагороджували образ – прикрашали його дорогоцінними шатами та коронами. Проте у часи Другої світової війни, коли Церква зазнала гонінь, реліквія безслідно зникла, а разом з нею і коштовні ризи.

Про оригінал не було нічого відомо понад 70 років. Аж допоки в Івано-Франківську дивовижним чином не з’являються елемент ризи – розкішний оклад ікони, виготовлений із чистого срібла, та ще й із позолотою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Знайшов реліквію тернополянин Віктор Чернов, котрий останні декілька років мешкає в Івано-Франківську. Чоловік часто буває у Зарваниці, звідки родом його бабуся з дідусем та батьки. 20 років тому, будучи хлопчаком, він знайшов ризу ікони Розп’яття Ісуса Христа на руїнах однієї з хат у Зарваниці. Зібравши достатньо матеріалу, розмірковував, куди ж звернутися зі своєю знахідкою. Біля франківської ратуші частенько бачив афішу «Врятуймо скарби разом!». Як пізніше довідався, це проект, що передбачає реставрацію та відновлення старовинних сакральних творів. Познайомився з автором ідеї, завідувачем відділу реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерієм Твердохлібом. Той знахідкою дуже зацікавився.

Пошуки оригіналу ікони та фрагментів окладу дослідники планують продовжити. Певні, що саме зараз риза з’явилася невипадково. Адже в найскладніші періоди історії такі реліквії мали символічне значення.

Нині знайдену святиню готують до експозиції. Напередодні Великодніх свят в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкриють виставку у рамках проекту «Врятуймо скарби разом!», де її презентуватимуть.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності