Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

На ринку нерухомості України чекають стрімкого падіння цін

Що за місяць до кризи, що через пару місяців після її початку від ряду фахівців на ринку нерухомості можна було почути тільки одне: жаданий квадратний метр менше, ніж на даний момент, коштувати не буде.

Та ж мантра про поступове зростання цін на ринку житла чутна і в нинішньому році. Деякі громадяни, які взялися серйозно вивчити ситуацію, стали приходити до висновків про те, що не можна орієнтуватися навіть на ціни, зазначені в “dom.ria” та на інших інтернет-порталах: вони не показують дійсність, тому що є завищені.

Падіння цін триватиме, причому ще більше, ніж до цього. В першу чергу це пов’язано з падінням доходів населення і тенденцією накопичення коштів.

Можна довго сперечатися чи є нерухомість капіталом, або чи можна вважати покупку квартири інвестицією. Можу сказати одне: житлова нерухомість – це не капітал, а її придбання не можна сприймати як інвестицію. Найбільший спад на ринку відбудеться саме тоді, коли більша частина людей перегляне своє ставлення до питання цінності нерухомості та зрозуміє помилковість тих понять, які нав’язувалися їм в останні роки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До якої межі може опуститися середня ціна на 1-кімнатну квартиру в Києві за рік – півтора?

Зараз на ринку простоює близько 60 000 квартир, 20 000 – з них поповнили ринок в цьому році, розповідає експерт Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ). Це багато. Продажі за рік впали на 20% – продається до 4000 квартир на місяць, а це антирекорд по динаміці ринку.

Причина – загальна невизначеність і песимізм потенційних покупців. Зараз люди не впевнені у своїх майбутніх доходах”, – говорить Артюхов. З початку року ціни в середньому знизилися на 10%

Ціна буде падати й далі, говорить Роман Герасимчук, директор консалтингової компанії City Development Solutions. Оскільки у покупця величезний вибір, він може диктувати умови, вважає Герасимчук.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За оцінками Михайла Артюхова, до кінця року ціни на ринку можуть впасти ще на 10-15%.

Ціни на оренду житла в столиці протягом останнього року вже значно впали. Проте, експерти прогнозують, що ціни на нерухомість будуть падати й надалі, вказуючи на те, що пропозиції збільшуються, а попит зменшується.

Проте ціни на нерухомість напряму залежать від стану економіки. А який зараз стан економіки в країні: людей звільняють з роботи, або вже звільнили, люди своїм коштом чекають закінчення карантину, закриваються бізнеси, тобто платоспроможність  у людей стає меншою. Люди, які працювали за кордоном, приїхали сюди, відповідно вони грошей теж не заробляють, тобто вони теж очікують…

Тепер людей цікавить те саме, що і завжди, — це однокімнатні та двокімнатні квартири, а менший попит — це трикімнатні квартири. Кажуть, що зріз попит на будинки за містом, але, на мою думку, це явище тимчасове. Бо після завершення карантину людям, які живуть у місті, буде набагато зручніше добиратися до роботи. Це спричинено тим, що вони не будуть сидіти ввесь день у квартирі, а будуть мати якусь свою територію, де можуть вийти на двір і спокійно погуляти, подихати свіжим повітрям.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності