Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

На що пішли гроші, виділені Міністерству охорони здоров’я на лікування українців за кордоном

Рахункова палата України провела аудит ефективності використання коштів з держбюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я для лікування українців за кордоном.

З’ясувалося, що міністерство охорони здоров’я так і не змогло створити ні цілісної та прозорої схеми відправки наших громадян в закордонні медичні центри, ні системи надання їм альтернативного лікування у вітчизняних клініках.

Але ось сама кількість “медичних туристів” помітно зросла, так що грошей на всіх бажаючих не вистачає, навіть незважаючи на постійне збільшення відрахувань з бюджету. Наприклад, за останні три роки фінансування закордонного лікування українців збільшилася вчетверо – з 52 млн грн до 203,9 млн грн.

Причому 38,9% цих коштів використано неекономно, неефективно і з порушеннями законодавства, констатується у звіті Рахункової палати. “Міністерство охорони здоров’я, використовуючи бюджетні кошти, не укладали договорів з іноземними клініками і не здійснювало контролю за звітністю про фактичне використання коштів”, – резюмують аудитори.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, чиновники не забезпечили ефективного розгляду заявок від пацієнтів. У 2013-2015 роках спеціальна комісія опрацювала лише третина звернень (276 з 706). При цьому МОЗ так і не розробило положення про першочергове направлення на лікування за кордон учасників АТО.

Аудитори констатують, що більшість українців,що виїжджають за кордон на лікування, потребували трансплантації стовбурових клітин (60% випадків) і різних органів. Отримувати адекватне лікування в Україні їм не дозволяє недосконалість вітчизняної законодавчої бази в частині трансплантології (дозволено пересаджувати органи тільки від родичів) і відсутність налагоджених технологій проведення таких операцій.

У підсумку можливості вітчизняної медико-клінічної бази в частині трансплантації, наприклад, кісткового мозку, використовуються лише на 60-70%.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності