Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

На тлі російської ескалації Німеччина вимагає від України імплементації формули Штайнмаєра.

У МЗС Німеччини наполягають, щоб Росія та Україна повністю виконали результати саміту, узгоджені в Парижі в грудні 2019 року. Відносно України — це перенесення так званої “формули Штайнмайера” в законодавство. Про це йдеться у заяві МЗС Німеччини.

Сьогодні, рівно рік тому, в Тристоронній контактній групі були узгоджені додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню, в яких Росія та Україна беруть участь у переговорах щодо вирішення конфлікту на сході України за посередництва ОБСЄ. Це призвело до відчутного зменшення бойових дій на сході України – і, отже, набагато менше жертв серед цивільних та військових. Припинення вогню було і є знаком надії на те, що мир можливий, якщо особи, що приймають рішення, проявлять необхідну політичну волю”, – йдеться у заяві.

Раніше федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вважає необхідною імплементацію “формули Штайнмаєра” в українське законодавство.

Фактично ми потрапили в пастку, яку раніше створили своїми руками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На мою думку, в тому, що відбувається, є і провина США. Нещодавно тимчасовий повірений у справах США в Україні Джордж Кент заявив, що не очікується участі американських чиновників в переговорному процесі щодо Донбасу. Ні в яких форматах. Хоча не заперечив, що дискусії з питання були і продовжаться під час візиту Володимира Зеленського 30 серпня до США. Кент констатував відсутність прогресу в переговорах в обох форматах, і це, на його думку, засвідчили марні спроби американських дипломатів ще шість років тому.

У свою чергу в угоді США і ФРН від 21 липня стосовно російського газопроводу “Північний потік-2” є пункт, згідно з яким Берлін зобов’язується активізувати зусилля в рамках нормандського формату для виконання Мінських угод. І жодного слова про те, що США будуть залучені до процесу.

Тобто, адміністрація Байдена перекладає на Німеччину відповідальність щодо врегулювання ситуації на Сході України. Ну, а Німеччина примушує Україну до виконання “формули Штайнмайера” яка легітимізує кремлівський сценарій із контролю з боку РФ над зовнішньополітичним вектором України,що означає втрату нами суверенітету.

Але Німеччині, схоже, важливіше вирішити за будь-яку ціну “українське питання”, щоб нормалізувати відносини з США і РФ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так, ми самі підписалися на “формулу Штайнмайера”. Адже вона якоюсь мірою віддзеркалює Мінські угоди, підписані ще за президентства Порошенка. Але тоді не внесення невигідних Україні змін у законодавстві аргументували відсутністю більшості в парламенті і можливими вуличними заворушеннями. А у Зеленського є монобільшість і повний контроль над силовим блоком. І такі тези вже не працюють. Це розуміють на Заході і посилюють тиск.

Можна сказати, що ми потрапили в пастку, яку раніше створили своїми руками. Якщо спробуємо ввести “формулу Штайнмайера” в законодавство, то російська присутність легітимізується у вигляді територій, які фактично не контролюються Україною. І де вже сотні тисяч громадян мають російські паспорти.

Переконаний, що Верховній Раді буде складно затвердити зміни до Конституції щодо особливого статусу ОРДЛО й імплементації “формули Штайнмаєра”, як того вимагає Кремль.

У “Слуги народу” виникне проблема нестачі голосів. Відповідно, їх намагатимуться добрати або за рахунок “Опозиційної платформи – За життя”, чия позиція зрозуміла, або ж умовно створених партій-сателітів. І також виникне питання предмету політичного торгу. Однак, скоріш за все, це питання буде перенесене, адже подібні політичні рішення на тлі падіння рейтингу партії влади, недоречні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З огляду на всі ці фактори, Київ навряд чи піде на поступки Росії. На мою думку, команда президента Зеленського буде використовувати тактику штучного затягування перемовин і пошуку т.зв. “третьої формули”.

Нагадаю, що згідно з Мінськими угодами, проведення місцевих виборів на території ОРДЛО — лише 12-й пункт плану з врегулювання кризи. Йому передує ряд інших кроків, в тому числі всеосяжне припинення вогню, відведення військ від лінії розмежування, виведення іноземних військових формувань, встановлення контролю ОБСЄ над кордоном.

А “формула Штайнмайера” передбачає, що спершу відбудуться місцеві вибори в ОРДЛО (відповідно до Конституції України), потім — тимчасове (а після підтвердження демократичності виборів з боку ОБСЄ — постійне) набуття чинності закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. І одночасно з імплементацією цього закону — виведення військ і встановлення контролю України над східним кордоном.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності