Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

На Закарпатті готуються відкрити пішохідний перехід зі Словаччиною

У рамках реконструкції пропускного пункту “Ужгород” на українсько-словацькому кордоні вже завершено будівництво переходу для пішоходів та велосипедистів.unnamed_reference

Як відомо, ще до 2007 року існував пішохідно-велосипедний перехід на пункті пропуску “Ужгород”. У 2007-у році його закрили на тимчасову реконструкцію і через півроку мали побудувати новий пішохідний коридор і відкрити його знову.

Але не відкрили досі.Ще у 2016 році, коли стало зрозуміло, що Євросоюз відмінить візи для українців і це призведе до великих черг на кордонах, тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль звертався до української влади негайно відновити пішохідно-велосипедний перехід на ПП “Ужгород”.

Ще до 2015-го року Словаччина провела на своїй половині пункту пропуску реконструкцію пішохідно-велосипедної доріжки. Тоді взагалі на реконструкцію ПП з Україною Вишнє Нємецке-Ужгород словаки виділили 1,7 млн. євро. Доріжку зробили і чекали цього ж від України.

Більше того, уряд Словаччини вже навіть надсилав ноту Україні. Але наш уряд гальмував цей процес.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На сьогодні немає жодних технічних причин, які перешкоджали б відновленні пропуску пішоходів в Ужгороді. Навпаки, Словаччина чекає на це з нетерпінням. Бракує тільки згоди Києва — повідомило словацьке Міністерство фінансів. — Міністерство фінансів СР листом датованим на 3 лютого 2016 попросило Міністерство закордонних справ і європейських питань СР відправити дипломатичну ноту українській стороні з висловленням згоди на початок білатеральних переговорів для зміни Угоди між урядом Словацької Республіки та урядом України про кордонні переходи на спільних державних кордонах [щоб офіційно змінити характер КПП Ужгород — Вішнє Нємєцке з дорожнього на дорожньо-пішохідний — редакція]. Міністерство фінансів досі не отримало відповідь української сторони на вищевказану дипломатичну ноту — пише прес-служба Міністерства фінансів“, – повідомляло видання “Порт Європа”.

Навіть частина народних депутатів Верховної Ради України просило тодішній уряд Гройсмана докласти зусиль, щоб пішохідно-велосипедний перехід на ПП “Ужгород було відновлено. До речі, серед цих депутатів не було жодного закарпатського.

Влада тоді запевняла, що перехід буде відновлено в рамках крупного європейського проекту реконструкції українських пропускних пунктів на кордонах з Євросоюзом.

На реконструкцію КПП “Ужгород” Євросоюз виділив за спеціальною програмою 4 мільйони євро. Будівництвом мали опікуватися наші митники. Однак сама ДФС зізналася, що з усього гранту використала лише 153 тисячі євро. Відповідно, Євросоюз припинив фінансування, бо розчарувався тим, що в Україні такий розмах корупції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Слідчі прокуратури таки проводили слідство, куди ж поділися кошти і чому об’єкти не були реконструйовані. Як виявилося, до розтрати європейських коштів був причетний і глава Закарпатської митниці. Йому приписували розтрату майже 13 млн. грн. Злодія знайшли, але кому від цього легше? Адже ПП так і не починали реконструювати.

І лише на початку 2019-го року таки віднайшлися кошти, щоб провести реконструкцію ПП “Ужгород”. Почалися роботи. Підрядники пообіцяли, що зроблять все якісно і швидко. Навіть пообіцяли, що реконструкція буде завершена вже восени 2019-го року.

Але вже 2020 рік, а робіт ще багато. Тим не менше, на ПП таки буде відновлено пішохідно-велосипедний перехід. Більше того, тут вже доріжку виклали бруківкою та встановили огорожу вздовж пішохідно-велосипедного переходу.

Тобто, при бажанні навіть сьогодні вже можна відновлювати пішохідний перехід. Але, скоріше за все, він буде відновлений лише по закінченні всієї реконструкції ПП і урочисто відкритий з відповідними “перерізаннями стрічок” і фотографуванням чиновників.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності