Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

Начальнику колоній присудили термін за ґратами

Колишнього начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Михайла Дзюдзя засудили до 5 років за ґратами. Вирок в частині взяття під варту ухвалили виконати негайно. Посадовець погорів на поборах з волинських тюрем.

До слова, Михайло Дзюдзь є депутатом Львівської обласної ради від партії «Європейська солідарність».

Про це йдеться в ухвалі Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 21 квітня 2023 року.

У березні 2020-го Національне антикорупційне бюро України під час спільної операції із Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Службою безпеки України затримало головного тюремника західного регіону за те, що він організував систему поборів з закладів позбавлення волі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вивести Михайла Дзюдзя на чисту воду допомогли його підлеглі: директор Маневицької виправної колонії Сергій Ховайло і директор Цуманської виправної колонії Микола Пелих.

З матеріалів справи відомо, що наприкінці 2019 року Дзюдзь почав натякати, щоб керівники колоній передавали йому 10-20% від всіх видатків, які виділялись державою на закупівлю палива, продовольче забезпечення засуджених, ремонтні роботи тощо. Цей відсоток потрібно було віддавати, якщо начальники хотіли зберегти свої посади.

Крім того, згідно із свідченнями директора Маневицької виправної колонії Сергія Ховайла, Михайло Дзюдзь почав вимагати від керівників щомісячної плати по 500 доларів США за непризначення перевірок очолюваних ними закладів. Зі слів Сергія Ховайла, він спершу відмовився платити і згодом до нього справді приїхали з перевіркою. Дзюдзь нібито почав погрожувати йому звільненням.

Аналогічні розмови відбулися в Михайла Дзюдзя і з директором Цуманської виправної колонії Миколою Пелихом. Більше того, керівник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації доручив йому збирати побори зі своїх волинських колег. Зокрема, з керівника ДУ «Луцький слідчий ізолятор» – по 300 доларів США щомісяця, з керівника ДУ «Ковельська виховна колонія» – бензин «А-95» об’ємом 100 л.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згодом для ДУ «Цуманська виправна колонія (№ 84)» було виділено понад 270 тис. гривень на капітальне будівництво котельні. Відтак з директора почали вимагати відкат у сумі 41 тис. гривень. Ці гроші він повинен був передати до чергової наради керівників, яку в їхньому середовищі так і називали «радою поборів».

У січні 2020-го Ховайло і Пелих написали заяви в НАБУ. Далі тривали негласні слідчі дії.

14 лютого 2020 року після завершення офіційної частини навчально-практичних зборів начальників установ на базі ДУ «Збаразька виправна колонія (№ 63)» в ресторані «Легенда» Михайло Дзюдзь взяв у директора Цуманської виправної колонії 800 доларів США (за нього 500 і за керівника Луцького СІЗО – 300) і талони на 100 літрів бензину (за Ковельську виховну колонію). З зафіксованої розмови зрозуміло, що Михайлові Дзюдзю було відомо, що директор Маневицької виправної колонії Сергій Ховайло жалівся у внутрішню безпеку відомства на нього.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності