Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

НАЩАДКИ АРМІЇ КРАЙОВОЇ ПРОТИ ОУН-УПА?

У Польщі занепокоєні тим, що у пакеті законів щодо декомунізації ОУН та УПА визнали борцями за незалежність України.

Заяву з цього приводу зробила під час VIII засідання Міжпарламентської асамблеї України і Польщі віце-маршалок Сейму Польщі Ельжбета Радзішевська.

Прийняття у день офіційного візиту президента Броніслава Коморовського так званих історичних законів викликало в Польщі не лише здивування, але й занепокоєння. Не розуміємо не лише час, але зміст деяких законів. Вони викликають сумніви і суперечки, і про це дискутують у Польщі упродовж багатьох тижнів, – наголосила вона.
Радзішевська зауважила, що йдеться про окремі положення закону, якими Україна визнає ОУН і УПА борцями за незалежність України.

Побоюємося, що прийнятий закон певним чином може призупинити роботу інституції форуму, який створено для дискусії над спільною історією і який діє під патронатом глав МЗС обох країн – Польсько-українського форуму партнерства, особливо у контексті ведення дискусії щодо відповідальності ОУН і УПА за Волинський злочин, – заявила віце-маршалок Сейму.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На її думку, найкраще було б вилучити суперечливі положення закону щодо ОУН і УПА, щоб вирішити цю проблему.
А як повідомляє голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима, загалом з початку року сплюндровано чотири пам’ятники, при цьому два – упродовж останніх днів.

За його словами, 25 червня виявлено руйнування меморіалів пам’яті у двох місцях: на горі Монастир Любачівського повіту Підкарпатського воєводства РП, де знаходиться могила-курган 62 воїнів УПА, два кам’яні хрести 1940-х років з вирізьбленими зображеннями тризуба, а також сучасний пам’ятник, встановлений за погодженням і за гроші польської влади. Крім того, пошкоджено монумент воїнам УПА у селі Радруж Любачівського повіту, які загинули у боях з військами НКВС, Війська Польського, або були вивезені на Сибір. Два інші монументи – у Білостоці та селі Грушовичі були знищені, відповідно, на початку цього року, а також у травні.

«Немає сумнівів, що це подальші прояви провокації. Це складається у ширший план знищення усіх місць вшанування українців, аби спровокувати напругу на українсько-польському прикордонні», – вважає голова ОУП.

«Виникає питання, що зараз з цим зробить влада Польщі й України. Це акція, спрямована не стільки проти української меншини Польщі, як проти хороших відносин України і Польщі», – наголосив Тима.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами закордонних ЗМІ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності