Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Наслідки здобуття Британією “незалежності” від ЄС

Уже від 1 січня Європейський союз «схуд» на 66,3 мільйона громадян. Після 12 місяців суперечок напередодні Різдва 2020 року (за григоріанським календарем) Євросоюз врешті домовився з Великою Британією про умови її виходу з ЄС.

Лондон висував власні, часом неадекватні вимоги, від яких твердо оголошував не відступати ні на крок. Брюссель вичікував і дивився на календар, адже, не підписавши угоду, Британія втрачала мільярди.

Дива з нетерпінням чекали і у Брюсселі, і в Лондоні, і в усіх великих світових столицях. Йшлося про перший випадок виходу держави з ЄС. Йшлося про виокремлення потужного економічного гравця із розміром ВВП у три трильйони доларів. Йшлося про те, чи врешті Європейський союз склався не лише як інституція з бюджетом і бюрократами, а й як спільна цінність, як спільний ринок, який переріс у спільну ідею.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: “Барон Сибірський” – титул, яким Єлизавета-ІІ нагородила сина ветерана КДБ-ФСБ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Напередодні Різдва, беручи інтерв’ю у прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона, місцевий журналіст зауважив, що «його, кореспондента, мама дивується», чому це перукар не допоможе прем’єрові приборкати зачіску. Після інтерв’ю зачіска не змінилася, але так само не змінилася і позиція Європейського союзу. Це дало підстави британській пресі сумно констатувати, що Джонсону не вдалося відволікти увагу Брюсселя від змісту переговорів.

24 грудня, на Різдво, сталося Диво.

Дехто запитає: а чи були підстави сподіватися, що рано чи пізно Велика Британія відмовиться від надмірних претензій, порозуміється з Великою Європою?

Зараз можна говорити відверто, що підстави були.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рік, який минув від початку перемов до їхнього завершення, Лондон витратив не на узгодження деталей поступок і виграшів, а на пошук прихильників у самому ЄС. Адже досить було одній із 27 держав-членів заперечити щодо найменшої деталі в узгодженій переговорній позиції, і вся європейська інтеграція оберталася на гасло. Лондон на це розраховував.

Цього не сталося. Залізна німецька блондинка, президент Європейської комісії фон дер Ляєн та незмінно привітний француз-перемовник Барн’є провели зразковий переговорний майстер-клас довжиною у 12 місяців. А європейські столиці не сприйняли умовлянь британських послів. В результаті усі головні вимоги ЄС досягнуті, Лондон справедливо отримав ті права і умови торгівлі, на які заслуговував, у діловому світі зафіксовано нове співвідношення сил і правових рамок.

Україна вчасно передбачила результат змагання з наперед визначеним переможцем. І тому завбачливо уклала зручну для себе Угоду про вільну торгівлю з Великою Британією на умовах чинної Угоди про асоціацію. І цим посилила свій імідж по обидва боки Ла-Маншу.

Звідси два наступні висновки. Найближчим часом дезертирів з ЄС не передбачається. Суворі умови, за якими вийшов з ЄС Лондон, не надихають.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ну і про головне, про єдність. Жодна зачіска не врятує, коли на протилежному боці не просто розмір, а й єдність. І коли Києву вдасться приєднатися до цієї єдності, хай навіть у статусі кандидата, то жодна зачіска, чи її відсутність, не загрожуватиме.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності