Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Наступними переглянуть список професій, що підпадають бронюванню і відстрочці від мобілізації

Верховна Рада України скоротила перелік осіб, які можуть отримати відстрочку від призову на військову службу.

Якщо ухвалений 28 червня закон №9342 підпише президент Володимир Зеленський, до лав ЗСУ зможуть мобілізувати тих чоловіків, які мають родичів з інвалідністю.

Дотепер відстрочку від мобілізації можна було отримати за умов, що у військовозобовʼязаного є родич з інвалідністю I чи II групи – дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка). Ця ж причина могла бути і підставою для звільнення в запас, якщо таких родичів має мобілізований до лав ЗСУ.

Після підписання закону президентом Зеленським не служити можна буде лише в тому випадку, якщо в родині більше немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У законі №9342 зʼявився абзац 11 частини І статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі словами «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

А ось як коментує закон №9342 адвокат Дар’я Тарасенко:

Вчора Верховна Рада проголосувала за прийняття закону на основі законопроекту 9342.
Депутати говорять про зміни у виплатах грошової винагороди для військовослужбовців відповідно до прийнятого Закону.
Нагадую, що остаточна редакція прийнятого Закону не оприлюднена.
Але доопрацьований до другого читання проект містить таку норму.
Абзац одинадцятий частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»
доповнити словами «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».
Це означає, що якщо остаточно редакція дійсно міститиме таку норму, то з дня набрання чинності змін втратять право на відстрочку майже всі військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.
Право на відстрочку залишиться для таких військовозобов’язаних виключно за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати”.
Іншими словами, якщо дійсно саме такі зміни прийняті:
відстрочки, оформлені на цій підставі, будуть “скасовані”, і для підтвердження права на відстрочку необхідно буде додатково подати докази відустності інших працездатних осіб, які за законодавством повинні утримувати особу з інвалідністю, в іншому випадку такі військовозобов’язані можуть бути мобілізовані;
найближчим часом варто очікувати відповідних змін до Правил перетину кордону для осіб, яку супроводжують дружину або одного з батьків чи батьків дружини з інвалідністю;
Логічно, що наступним кроком і внесення відповідних змін до підстав для звільнення з військової служби.
Остаточні висновки можна буде зробити після оприлюднення прийнятого Закону.
Закликаю дочекатись оприлюднення Закону!

***

Раніше Верховна Рада зменшила граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

2 травня Верховна Рада продовжила термін дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії ще на 90 днів: з 20 травня до 18 серпня.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності