Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Науковці про долю озера Світязь

В інституті водних проблем ще кілька років тому передбачили стрімке падіння води в озері Світязь.

З кожним роком в Україні фіксують зменшення кількості опадів на 8 млм. І для науковців це катастрофічна цифра.
Оці 8 млм, це метр-півтора падіння ґрунтових вод. Кількість того, що випаровується внаслідок підвищення температури, приблизно на 20% зросла“, — говорить Михайло Ромащенко, директор Інституту водних проблем.
У південних областях — зросла на усі 50%. Вода випаровується, але на ці території більше не повертається. Здається, з такою кількістю снігу, посуха Україні точно не загрожує. Утім, кругообіг води у природі зламався, констатують науковці. Саме тому пересихають криниці й природні водосховища.
Світязь раніше було мало схожим на курорт. Сира погода, багато комарів, довкола болото. Щоб дійти до озера покупатися треба було по коліна пройти болотом. Спочатку зникло болото, далі теплішала вода — температура повітря піднімалася щороку на непомітні 1-2 градуси, аж доки остаточно не змінила клімат у регіоні. Тут всі сподівалися, що ситуацію виправлять опади. Але після осінніх злив Світязь так і не повернув собі всю воду.
Цей процес — незворотній. Залишилось до 50 років життя, доки озеро не перетвориться на болото“, — зазначає Володимир Самусєв, заступник очільника Шацької РДА.
Та вода що зникає — це не просто місце, де можна покупатися і відпочити. Це ще величезний природний резервуар питної води. Перш ніж пити, воду з озера досліджують на наявність нітратів — тестер вперше абсолютно білий. Мікробіологи кажуть, справа ось в кульках водоростей. Вони природно очищують воду у Світязі, але їх тонами незаконно добувають місцеві жителі для перепродажу акваріумістам, адже у світі є тільки кілька водойм із цими природними “очисними губками”.
Але хіміки закликають не поспішати радіти. Світязь, як й інші водойми в Україні, недообстежені. Досі аналізи проводили за радянськими стандартами, не зважали, приміром, на сучасні агрохімікати. В одній з чотирьох надсучасних лабораторій, побудованих за кошти Європейського Союзу, українські науковці вже у найближчі півроку проаналізують воду з усіх вітчизняних водойм. Перші результати вже шокували науковців.
У воді було виявили і парфюмерію, і наркотичні засоби, і нові забруднювачі, яких навіть в європейський стандартах немає“, — розповів Валентин Шліхта, голова Держводагенства.
Тобто те, що не висушить глобальне потепління, може виявитися непридатним для пиття через забруднення.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності