Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Навчальні заклади Івано-Франківська межують із наркопритонами

В Івано-Франківську волонтери знайшли шприци зі слідами “ширки” й крові під час прибирання “озера з лебедем”, що поблизу ЗОШ №21, але така ситуація в місті й поруч інших шкіл… 20190312084650

Про це в мережі повідомив волонтер, який брав участь в акції, Юрій Чабан.
“31 метр! Це орієнтовно 60 дитячих кроків! Саме така відстань від цього жаху (на другому фото) до приміщення 21 школи”, – проілюстрував він.

Юрій Чабан звернувся до комунальників Франківська в офіційній групі у фейсбуці. Він повідомив, що під час толоки на озері вони з Міша Пазюк натрапили на неприємну знахідку.

Десь 30 шприців з відкритими голками, на яких залишки рідини чорного кольору та крові! Інші волонтери ще зібрали близько 100 шприців”, – зазначив активіст.

71828005_2420999961329604_3468521983732350976_n

І такі знахідки є під час кожного прибирання, стверджує волонтер.

Активісти занепокоєні тим, що поруч є школа, куди щодня приходить понад 1000 дітей, частина з яких на перервах та після уроків ходять гуляти на територію озера – можуть впасти, вколотися долонею чи наступити на таку голку або шприц.72436574_2420999987996268_8854001026877882368_n-1

Як захистити дітей від біди через можливість зараження гепатитом, туберкульозом чи ВІЛ/СНІДом?” – запитує Юрій.

На його думку, вирішення не потребує значних фінансів.

Завдання-мінімум:
1. Забезпечити систематичне прибирання території озера від таких небезпек;
2. Увімкнути нарешті встановлені 9 місяців тому ліхтарі на озері;
3. Забезпечити вечірнє/нічне патрулювання території озера (а не лише території школи) муніципальною вартою та патрульною поліцією.
4. Встановити на березі озера 4 урни та на виході з нього контейнер-накопичувач для сміття.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Завдання-максимум (потребує фінансування):
1. Встановити на території озера 5-6 камер відеоспостереження та відслідковувати дії антисоціальних груп, оперативно реагувати на такі дії, особливо у вечірній час.
2. Провести роботи з комплексного благоустрою території озера та самої водойми.
3. Закласти в бюджет міста необхідні кошти для належного утримання території озера.

Для того щоб наркоманів, алкоголіків та інших маргіналів не тягнуло на це місце, необхідно створити для них максимально некомфортні умови: чистота, освітлення, патрулювання, відеонагляд, більше адекватних людей на озері (з дітьми), проводити івенти на території озера: майстер-класи, фестивалі, толоки, уроки школярів на природі, заняття з фітнесу та йоги тощо. І робити це потрібно терміново, щоб діти були у безпеці!” – додав активіст.

В коментарях франківці пишуть, що зверталися з цього приводу до поліції, а також до представників міської влади Франківська.

Подібна ситуація й поруч шкіл №№1,4 та 13, а також сусідніх дитячих садочків, біля котрих місцеві мешканці та батьки регулярно знаходять використані шприци.

Це пояснюють тим, що у цій частині міста по вул. П. Тичини в приміщенні відкіля раніше виселили на околиці “Червоний хрест” нині знаходиться центр наркозамісної терапії, де лікарі замість звичайної “ширки” пропонують наркозалежним синтетичний наркотик – метадон.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але, як доводять розкидані довкола використані шприци, дорожезні  таблетки не здатні цілком задовольнити залежних.

Літом 2013 року мешканці місцевих будинків звернулися по допомогу Тараса Боднара та Ярослава Свелеби, які зуміли їх згуртувати для колективного звернення до керівництва області, і питання майже уже було вирішене – було прийнято рішення про винесення даного центру наркозамісної терапії на околиці міста, а натомість у приміщення повернути міжнародну організацію “Червоного хреста”, яка за століття свого існування жодного разу себе не скомпроментувала сумнівними видами діяльності…

Але далі був Другий Майдан та прихід до влади чергових “партійотів”, яким проблеми переляканих за життя і здоров’я своїх дітей мешканців цього району міста виявилися не цікавими…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності