Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Навіщо НБУ послабив умови виведення грошей за кордон?..

З 16 червня 2023 року Національний банк України зняв обмеження ще на одну операцію. Від сьогодні дозволено українським компаніям переказувати за кордон кошти для виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами та позиками.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

Перерахунок дозволено за зовнішніми кредитами та позиками за умов:

    • вони забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації;
    • вони надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.

Але задіяно і запобіжний захід, щоб не спричинити відтік капіталів з країни. Резиденти матимуть змогу здійснювати операції згідно з термінами повернення коштів та сплати процентів, передбаченими умовами кредитного договору.

За оцінками Національного банку, завдяки запровадженню такого пом’якшення обсяг надходження нових кредитних коштів в Україну значно перевищить їх відплив унаслідок повернення та обслуговування існуючих позик.

«Надання можливості переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик поліпшить умови залучення коштів в Україну. Крім того, такі зміни сприятимуть розширенню можливостей міжнародних партнерів спрямовувати фінансування на відновлення української економіки», — зазначають в НБУ.

Нагадаємо, що Національний банк України на своєму засіданні 15 червня ухвалив рішення залишити облікову ставку на рівні 25%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше Національний банк вдавався до «небезпечного» друкування грошей для покриття дефіциту держбюджету (але більше так не робитиме).

Також ми писали, що Україна надала поштовх для змін кредитної політики Міжнародного валютного фонду, і цим зможуть скористатися й інші країни.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності