Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Найбільшим вилученим хабарем в історії України були $42 млн, – затриманий на $6 млн Іляшенко “відпочиває” (фото)

НАБУ затримало першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби Києва Миколу Ільяшенка під час передачі неправомірної вигоди. Сума хабара становить 6 мільйонів доларів, дехто називає цю суму найбільшим вилученим хабарем в історії України, але це невірно, в історії НАБУ – так, а в історії України найбільшою цифрою були аж 42 мільйони доларів, та про це трохи нижче.

І так, минулої п’ятниці під час передачі хабара у $6 млн попався перший заступник голови податкової Києва.

За даними джерел, ініціатором був колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, а Ільяшенко, виступав як посередник під час передачі грошей.

Як стверджує джерело, гроші заступник голови столичної податкової планував передати главі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому, однак не всі, а тільки 5 мільйонів доларів. Мільйон Ільяшенко планував залишити собі. Зі свого боку Холодницький вирішив не ризикувати і здав посередника в НАБУ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Національному антикорупційному бюро уточнили, що під час передачі хабара затримано декількох осіб.

Щойно детективи НАБУ за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури задокументували факт надання колишнім високопоставленим чиновником попередньої влади за посередництва його “правої руки”, чиновника Управління ДФС у Києві й інших осіб, неправомірної вигоди керівництву НАБУ і керівнику САП“, – ідеться в повідомленні.

Гроші хотіли передати, щоб закрили кримінальну справу, за якою зазначеній особі повідомлено про підозру за ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу.

За даними журналіста Юрія Бутусова, Ільяшенко намагався дати хабара керівництву НАБУ і САП за закриття кримінального провадження стосовно найбільшої газодобувної приватної компанії України Burisma, якою володів Микола Злочевський. Крім нього серед затриманих директор із правових питань Burisma Андрій Кіча.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Холодницький вніс зміни до ЄРДР і закрив справу Злочевського. Ілляшенко перевірив і переконався, що зобов’язання виконано і передав гроші. Тут і відбулося затримання“, – розповів Бутусов.


Найбільшим хабаром в історії України на даний час залишається сума у $42 млн, яку чиновники Броварського району Київщини (включаючи голову Броварської РДА) вирішили у 2008-2009 роках, за часів міністра МВС Юрія Луценка, «збити» з сирійського інвестора Алхадж Яхьї Ахмата за дозвіл на будівництво двох котеджних містечок площею 40 і 36 га. Тоді у всіх було питання: скільки ж мали вартувати котеджі, щоб «відбити» такі «інвестиції»?

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності