Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Найпопулярніші шахрайські схеми на ринку нерухомості, – обережно!

Шахраїв усюди вистачає, і ринок нерухомості не виняток. Зовсім нещодавно в новинах журналу DimDim писали, як жінка обманом отримала від покупців 5 млн грн., коли продавала по кілька разів одні й ті самі квартири в новобудові під Києвом. Її заарештувала поліція і передала справу до суду. Але скільки ще великих і дрібних шахраїв проводять свої оборудки безкарно і шукають нових жертв серед наївних орендарів і довірливих покупців? Редакція DimDim зібрала п’ять найпопулярніших шахрайських схем, що їх не перший рік використовують на ринку нерухомості

1

Гроші за контакти

На ринку житла існують так звані інформаційні агентства. Вони не мають нічого спільного з медіаресурсами або класичними агентствами нерухомості, але своєю назвою збивають з пантелику шукача квартири. Їхня діяльність — це відверте шахрайство під прикриттям умовної законності. Інформагентство пропонує своєму клієнту за гроші начебто контакти власників квартир, що воно збирає із загальнодоступних ресурсів, зі злитих баз даних чи за допомогою інших хитрощів. Зрештою придбана клієнтом інформація виявляється або застарілими даними, або фейками, або номерами телефонів рієлторів, які законно займаються орендою чи продажем квартир. Людина платить гроші та залишається ні з чим.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Довіру до інформагентства може викликати пропозиція з його боку підписати договір про надання послуг. Клієнт погоджується і не підозрює, що насправді жодним чином не захищений, коли поставив підпис на документі. Навпаки, цей папірець заважає потім звернутися до поліції, бо все ж було законно. Ти віддав гроші за інформацію і отримав її, а те, що вона виявилася неякісною, нікого не обходить. У договорі про це нічого не сказано. Обман, звичайно, відвертий, але найчастіше поліція такими справами не займається. Та й власне клієнти не хочуть додаткової тяганини, бо гроші не катастрофічно великі.

Інакше як шахраями не назвеш людей, які продають за 400, 800 чи навіть 1000 грн. прості роздруківки з номерами телефонів начебто власників квартир. Ви приходите до компанії, навіть підписуєте договір, що придбаєте умовно за 400 грн. 10 – 20 телефонів власників. А потім виявляється, що ніяких власників не існує. При цьому ви не підете заявляти до поліції через 400 грн. втрати. З 10 обманутих шукачів у кращому випадку до поліції звернеться один.

Анатолій Топал, керівник ГС «Асоціація професійних керівників нерухомістю України»

Клієнтам залишається гніватися на ситуацію і свою неуважність під час підписання договору і врахування інших нюансів. До речі, частими є випадки, коли агентства-шахраї роблять свій сайт максимально схожим на сторінки популярних агентств нерухомості, яким вже довіряють люди. Шахраї знають, що візуальний образ і майже ідентична URL-адреса привабить неуважних клієнтів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

2

Гроші наперед

Те, що не можна платити гроші наперед ані рієлтору, ані власнику, поки ключі не будуть на руках, має стати одним з перших правил шукача. Але чому ж схема працює? Адже якщо нею користуються, то є кандидати. Приводи виманити гроші в клієнта можуть бути різні: це залежить від фантазії шахраїв і наскільки шукач довірливий. Іноді злочинцям доводиться попрацювати.

Наприклад, ти знайшов потрібну квартиру, все сподобалося, домовилися про дату зустрічі. Напередодні власник повідомляє, що бажаючих орендувати його квадратні метри багато і якщо ти зацікавлений у житлі, перерахуй завдаток на картку. Або ви домовилися про зустріч, ти приїхав на місце і чекаєш. Тут телефонний дзвінок: мовляв, у дорозі, зламалася машина, викликав евакуатор, терміново потрібні гроші.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Власник може дзвонити і просити скинути гроші на картку, розповідати, що він за кордоном, на дачі, в друзів, і йому потрібні гроші, щоб виїхати. Просить перевести 2, 3, 5 тисяч. При цьому відправляє у «Вайбер» чиїсь копії документів, паспорту. В разі прозорої угоди так не роблять. Карантин погіршив ситуацію з шахраями, оскільки зараз домовленості онлайн здаються звичною справою. Але напоготові бути потрібно.

Анатолій Топал, керівник ГС «Асоціація професійних керівників нерухомістю України»

3

Чужа квартира

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ця схема більш коштовна для шахраїв. Якщо в попередній гроші виманюють ще до перегляду квартири, якої насправді може й не існувати, то тут показують попередньо орендоване житло. Якщо під час перегляду шукач просить показати документи на квартиру, вдаваний власник починає викручуватися, обіцяє чи то надати їх наступного разу, чи то надіслати на пошту, чи ще щось. На цьому етапі клієнт найчастіше «зривається». Виграють шахраї, коли шукачам не приходить думка вимагати документи, бо вони не купують квартиру, а лише винаймають її. Тоді фальшиві власники беруть гроші за оренду і зникають, а потім виявляється, що квартира здана не лише тобі. Тому так важливо завжди просити оригінали документів на квартиру і документів, що підтверджують особу власника.

В «Кабінеті рієлтора» на DimDim йде перевірка особи власників, рієлторів та інших професійних учасників ринку нерухомості. Лише після підтвердження своєї причетності до ринку вони можуть розміщувати оголошення про оренду або продаж будинку, квартири тощо. Перевірка заснована на справжніх документах, а не на «чесному слові». Таким чином шукач може довіряти отриманій інформації та бути впевненим, що за нею не ховається шахрай. Впізнати такі оголошення можна за спеціальною позначкою. Крім того, більш захищеними стають самі власники або рієлтори. Інформацію про розміщені через «Кабінет рієлтора» об’єкти нерухомості не можуть вкрасти вдавані агенти і використати в своїх схемах.

4

Підміна фотографій

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Уяви ситуацію: в тебе відпустка, гарний настрій, квитки на потяг і на кілька днів заброньована квартира неподалік моря. Ти вже в потязі, ще раз уточнюєш у власника щодо квартири, домовляєшся про зустріч за вказаною адресою. І ось ти вже на місці, дивишся квартиру, а вона зовсім не схожа на ту, яку ти бронював. Тобі починають пояснювати, що, мовляв, ту квартиру здали, є лише така, хочете — беріть, ні — шукайте іншу. Хтось бере смартфон і намагається знайти нове житло, а хтось втомився після дороги і не бажає блукати незнайомою місцевістю, тому погоджується. Добре ще, коли ситуація трапляється вдень і є час подумати і пошукати щось інше, а ось вечір або ніч залишають менше варіантів. Схему підміни фотографій можна назвати відносно невинною аферою: на гроші не обманюють, але свою вигоду шахраї мають. Добре спрацьовує це під час курортного сезону.

5

Продаж за хибною адресою

Втілюють цю схему так. Спочатку розміщують оголошення зі всіма потрібними даними і запрошують шукача на перегляд гарної квартири за вказаною адресою, яку попередньо зняли. Коли ж справа доходить до підписання договору купівлі-продажу, в рядку з адресою вказують номер сусіднього будинку, де розташована квартира з таким самим плануванням, але з низьким попитом на ринку, поганим ремонтом або у відверто жахливому стані. Крім того, можуть використовувати чужу квартиру на співзвучній вулиці, тимчасово замінити табличку з номером будинку тощо. Неуважний клієнт спочатку не помітить, що купив не ту квартиру, про яку мріяв, особливо якщо він приїжджий і на місцевості орієнтується погано. Тому перед тим як їхати на перегляд квартири, важливо самостійно розібратися, де вона розташована, і уточнити адресу будинку. Але ще краще не купувати житло самостійно, а звернутися по допомогу до перевіреного рієлтора, який добре орієнтується на ринку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ці п’ять шахрайських схем — лише невелика частина афер, що існують чи от-от з’являться. Пам’ятай: що вищий попит на нерухомість, то активнішими будуть шахраї. В Києві напоготові слід бути завжди!

Джерело: DimDim

*ЛОХ – з рос. “лицо, обманутое хулиганом”, також пов’язують з післяреволюційниим закладом “Ленинградское общежитие пролетариата” (ЛОП/х), де проживали переважно злодії і шахраї, які приєдналися до тодішньої нової влади…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності