Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

НАЗК оновило “Реєстр корупціонерів”…

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) презентувало оновлений Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів).

Цей реєстр було передано НАЗК від Міністерства юстиції в лютому 2019 року. І насправді, до цього оновлення це був частково формальний інструмент, оскільки там був незручний пошук, не було даних про загальну кількість осіб, розподілу за категоріями. Тепер можна реально дізнатися, скільки загалом людей засуджено та притягнуто до відповідальності за корупцію в Україні, скільки – за кримінальними злочинами, скільки – за вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, і скільки – притягнуто до дисциплінарної відповідальності“, – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков під час презентації в четвер.

Також, за його словами, розробники оновленого реєстру створили інтерактивну карту правопорушень, завдяки чому будь-який користувач може побачити у регіональному розрізі кількість осіб, що вчинили їх.

Причому не просто загальну кількість, а побачити, скільки осіб скоїли злочини, скільки – були притягнуті до відповідальності за порушення конфлікту інтересів, наприклад, за незаконне отримання подарунків, тобто за кожною категорією правопорушень“, – уточнив Новіков.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, оновлення реєстру передбачає запровадження публічного API.

Приміром, це дає можливість усім учасникам тендерів у ProZorro автоматично отримувати інформацію про те, чи здійснювали певні службові або юридичні особи корупційні правопорушення.

У свою чергу керівник департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач уточнив, що в реєстрі корупціонерів було створено “внутрішній аналітичний блок”, який дасть змогу Нацагентству швидко обробляти будь-які інформаційні запити, оскільки система автоматично згенерує звіт.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності