Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

НБУ нарешті поміняє дизайн порошенкових гривень-“петриків”

Національний банку України працює над новим дизайном монет номіналом 1 і 2 гривні, щоб зробити їх більш зручними для використання, в тому числі для літніх і людей з вадами зору.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

«Ми почули скарги українців щодо якості монет в обігу – одна і дві гривні насамперед, і наразі ми працюємо над тим, щоб змінити дизайн і зробити ці монети зручнішими для використання насамперед людьми з порушеннями зору, літніми людьми тощо», – сказав Шабан.

Водночас він додав, що наразі НБУ не розглядає оптимізацію банкнотно-монетного ряду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Востаннє про зміни в обігу монет і купюр НБУ оголошував восени 2020-го. З 1 жовтня того року з обігу вийшли монети номіналом у 25 копійок, банкноти зразка до 2003 року, а також паперові банкноти 1 і 2 грн та монети 1 гривні зразка 1996 року.

Нові досить незручні для користування через розмір і необхідність у лупу розглядати їх номінал монети номіналом 1, 2 з’явилися в обігу наприкінці президенства Петра Порошенка, мабуть, за що й одержали у народі назву “петрики” (не виключено, що згодом якась Танька не назве уже нові монети, скажімо, “володьками”, але спершу зачекаємо на їх карбування і запуск до обігу, а поки, кумедно чути у громадському транспорті, як пасажир каже водієві: “Та я ж Вам передав: п’ять паперових і ще два залізних “петра”).

Згодом в обіг ввели монету 5 грн, яку бодай можна упізнати пальцями через її кути, а ще пізніше дещо більшу за діаметром монету у 10 грн. Тоді ж з’явилася банкнота номіналом 1000 грн..

У Нацбанку пояснювали: створення дрібних монет дорожче за їхній номінал, тож відмова від них зменшить витрати банків. Також зміни мають спростити розрахунки та підвищити якість готівки в обігу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Загалом до весни 2023 року в обігу мають залишитися 6 номіналів монет: 10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень, а також 6 номіналів банкнот: 20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності