Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Не стільки Куп’янськ: що більше цікавить окупантів на Харківському напрямку

За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби на Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Надії та південніше Новоселівського Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Кам’янка, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Голубівка, Куп’янськ Харківської області.

На цьому напрямку лише за попередню добу окупанти завдали 559 ударів різними типами артилерії по позиціях Сил оборони України.

Зараз відбуваються важкі бої у районі Лиман Перший – Синьківка. Ворог намагається прорвати позиції українських військ. Утім, російських окупантів цікавить не стільки Куп’янськ, скільки можливість прориву до Ізюму.

Нагадаю, донедавна Ізюмське угрупування противника  було одним з найбільших. На початку літа 2022 року вони навіть намагалися наступати від Ізюму на Слов’янськ. Ізюмське угруповання противника мало на меті наступ у райони північно-західніше, північніше та північно-східніше Слов’янська. Саме там були  сконцентровані основні зусилля і відповідно – основна маса сил та засобів. Тепер противник буде намагатися відновити Ізюмське угрупування, з метою нависання над флангами українського угрупування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського, російські загарбники обрали головним для свого наступу саме Куп’янський напрямок, створивши наступальне угруповання у складі восьми штурмових загонів “Шторм -Z”, йдуть інтенсивні бої – деякі позиції по декілька разів переходять з рук в руки.

Загони “Шторм-Z”- це тимчасово створені зведені тактичні загальновійськові підрозділи, які мають високу самостійність та призначені для оперативного застосування під час виконання особливо складних бойових завдань.

Чисельність загону “Шторм-Z” в середньому нараховує до сотні осіб. Важливим є те, що склад кожної такої штурмового загону має гнучку структуру, яка може змінюватись залежно від поставлених завдань, умов обстановки, характеру місцевості та інших чинників. Основне озброєння штурмової роти — стрілецька зброя та гранатомети.

Протягом останнього тижня противник наступом із району Новоселівське намагався здійснити спробу розсікти угрупування Сил оборони України ударом у фланг та оточити частину підрозділів бригади, яка тримає там оборону. Утім, всі спроби противника  були безуспішні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На Сватівському відтинку Куп’янського напрямку є тактичні успіхи ЗСУ. Нещодавно в  районі Кармазинівки противнику вдалося форсувати річку Жеребець і  просунутися вглиб української території, захопивши за різними оцінками до 25 кв. км. Наразі ЗСУ відбили до 20 кв. км раніше втрачених територій. При цьому було звільнено низку раніше окупованих населених пунктів.

Зауважу, що станом на сьогодні українським захисникам вдалося стабілізувати ситуацію повернувши під свій контроль населені пункти Надія та Новоєгорівка. Продовжується наступ ЗСУ убік Кармазинівки, з метою остаточної ліквідації плацдарму росіян за р. Жеребець.

На Лиманському напрямку, говорімо відверто, важка ситуація. Окупанти мають тактичні успіхи в районі Серебрянського лісництва. Крім того намагаються тиснути з району Діброви та так званого Торського виступу, також зі сторони Білогорівки. Від Білогорівки не більше 12 км до ключових міст Луганщини, а саме: Сєверодонецька, Лисичанська та Рубіжного. Тобто ЗСУ можуть використовувати Білогорівку як плацдарм для подальшого наступу, тому окупантам необхідно зрізати цей виступ.

Відзначу, що на Куп’янсько-Лиманському напрямку зосереджені елітні частини збройних сил РФ. За інформацією речника Східного угруповання військ Збройних сил України Сергія Череватого, на цьому напрямку ворог зосередив десантні підрозділи, найкращі мотопіхотні підрозділи і як додаткову підтримку – бойовий армійський резерв, територіальні війська, приватній військові компанії, так звані штурмові підрозділи “Z”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Угрупування ворога на Лимано-Куп’янському напрямку – понад 100 тисяч особового складу, понад 900 танків, понад 550 артилерійських систем і 370 реактивних систем залпового вогню.

Для порівняння, на піку війни в Афганістані радянські війська мали 120 тисяч особового складу.

Противник поставив перед собою мету розгромити наші війська в районі Куп’янська і продовжити наступ в глибину наших бойових порядків.

Нагадаю, у Харківській області ситуація загострилася, особливо інтенсивно російські війська осбтрілюють Куп’янський район. Через небезпеку влада оголосила евакуацію з 37 населених пунктів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Спеціально для Центру громадської аналітики “Вежа”.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності