Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Недовіра губернатору задля порятунку хама?

Прикарпаття знову «прославилося» на всю Україну. Ні, не штурмом облдержадміністрації 24 січня. Тут наші ура-«патріоти» попросту змавпували (за звичкою) своїх колег з Львівської та Рівненської областей, а той факт, що взяти держустанову їм вдалося лише після трьох фальстартів, також бонусів їм не додає.

Увійти до історії Іано-Франківщина має шанс завдяки пізнішим подіям – понеділковому (3 лютого) голосуванню на черговому засіданні 27-ї сесії Івано-Франківської обласної ради за недовіру голові обласної державної адміністрації Василеві Чуднову.
Власне, справа навіть не у недовірі. Напевно, час від часу трапляються ситуації, коли депутати головного представницького органу тієї чи іншої області висловлюють свою незгоду з діяльністю губернатора і напевно Президент , якщо рішення набере дві третини голосів, реагує (принаймні так вимагає Закон) на такі рішення. Та тут ситуація інша.
Питання стоїть: чому, яким чином і за що очільнику облдержадміністрації народні обранці висловили недовіру.
Почнемо з останнього питання.
Як відомо, проголосоване двома третина складу облради (а 77 голосів «за» відданих депутатами на сесії 3 лютого – це на 1 голос більше, ніж дві третини від 114 обраних до ради представників населення Прикарпаття) рішення про недовіру голові обласної державної адміністрації в подальшому лягає на стіл Президенту України Віктору Януковичу, який на його основі приймає рішення про звільнення такого чиновника від займаної посади і призначення на його місце іншого.
Уявіть собі реакцію Глави держави, якому буде подано для реагування документ від 03.02.2014. за № 1190-27/2014, у якому написано, що голові ОДА висловлено недовіру за те, що (цитуємо) «голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації призначений на посаду Президентом України Віктором Януковичем за поданням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, які відповідальні за події, що відбуваються в Україні, зокрема розгул корупції, соціальна нерівність, відмова від європейського вектора зовнішньої політики України, свавілля правоохоронних органів та спецпризначенців у застосуванні сили для обмеження конституційних прав громадян на свободу мирних зібрань і висловлення своєї думки, що призвели до людських жертв на Євромайдані у м. Києві 21-23 січня 2014 року». Напевно, Віктор Федорович був дууууже радий такому формулюванню і треба бути надто вже наївним, щоб вважати, що після цього він кинеться його виконувати. До речі, пояснюючи мотиви недовіри В. Чуднову у своєму виступі на сесії, голова фракції ВО «Свобода» зазначив, що таку недовіру необхідно оголосити, оскільки чільний голова ОДА на відміну від деяких своїх колег не захотів здавати приміщення облдержадміністрації, як то кажуть, без бою, а на пропозицію написати заяву про звільнення з посади відповів, що напише таку заяву лише в тому випадку, якщо Президент особисто йому накаже. І про які причини для звільнення після цього можна говорити?…
Та повернімося до іншого питання: яким чином? Отже, як відбувалася сесія, на якій В.Чуднову 77 голосами з 86 депутатів, що брали участь у голосуванні, було висловлено недовіру.
Вже на початку сесії голова фракції ВО «Свобода» у раді Василь Попович вийшов до мікрофону і, заявивши, що не бажає сидіти в одній сесійній залі з представниками Партії регіонів, закликав присутніх на сесії першого заступника голови облдержадміністрації Ігоря Зварича та двох депутатів від Партії регіонів – Ігоря Луканя та Богдана Гдичинського добровільно покинути залу. Звісно ж, І. Зварич та депутати на відверто протиправний заклик не зреагували. Зрештою, перший заступник голови ОДА прибув на сесію на особисте запрошення голови облради, а для депутатів, обраних більшістю голосів виборців у своїх округах, участь у роботі сесії є службовим і громадським обов’язком. Та керівництву і деяким депутатам обласної ради на це, здається, наплювати.
Ні голова облради Василь Скрипничук, ані народні обранці на озвучену В.Поповичем заяву не зреагували. Хоча, напевно, мали би. Адже йдеться про їх колег-депутатів. Натомість на заклик лідера обласного штабу національного спротиву зреагували депутат-«свободівець» і паралельно активіст «Правого сектору» Віктор Неміш та кілька молодиків у чорних масках – так званих «балаклавах» (таких у сесійній залі та за її дверима виявилось чимало). Вони швиденько підійшли до озвучених В.Поповичем осіб, взяли їх під лікті та силою випровадили з сесійної зали. І це все на очах і під мовчазну згоду голови обласної ради Василя Скрипничука, його заступників, депутатів, представників засобів масової інформації та особисто начальника Івано-Франківського міськвідділу УМВС.
До речі, щодо представників ЗМІ, то до їх честі вони, шоковані подіями у сесійній залі, висловили таки своє обурення щодо свавілля «свободівців» та «Правого сектору», щоправда головним чином у соціальних мережах. Основна думка: сьогодні з зали виводять неугодних депутатів, завтра виводитимуть журналістів, які «неправильно» пишуть, а післязавтра…?
Але на вказаних вище подіях «вакханалія демократії по-прикарпатськи» не завершилась. І знову першу скрипку заграв Василь Попович (склалося враження, що у сесійній залі немає ні голови облради, ні його заступників, а є лише один він – Василь Попович). Депутат знову вийшов до мікрофона і звернувся до депутатів, закликавши їх проігнорувати вимогу Закону щодо необхідності таємного голосування за такі питання, як недовіра голові ОДА, а натомість продемонструвати усім присутнім свої бюлетені, чітко наголосивши, що спроба будь-кого з депутатів піти до кабінки для голосування чи вкинути в урну згорнутий бюлетень автоматично розцінюватиметься як голосування проти недовіри В.Чуднову. Погодьтеся, у залі, заповненій хлопцями у чорних масках, ослухатись такої «настійливої пропозиції» наважилися лише одиниці.
Чи варто дивуватися результату голосування: 77 голосів «за», при жодному «проти», двох «утримались» та 7 зіпсованих бюлетенях?
До речі, про зіпсовані бюлетені: на одному з фото, зроблених під час підрахунку голосів чітко видно, що собою являє отой зіпсований бюлетень. На ньому – дві позначки – достатньо схожі одна до одної, щоб говорити про те, що зроблені вони були однією рукою. Перша позначка – у клітині навпроти опції «за», друга – у квадратику навпроти опції «утримались».
Вочевидь, решта шість «зіпсованих» бюлетенів виглядали приблизно так само.
Навряд чи одразу сім депутатів обласної ради – люди, переважно з вищою освітою та значним життєвим досвідом – не змогли втямити, що у бюлетені має бути лише одна позначка.
Скоріш за все у такий спосіб ті, хто не бажав висловлювати недовіру голові ОДА, вирішили попросту обдурити несамовитого голову фракції ВО «Свобода» Василя Поповича та хлопців у «балаклавах», які усім своїм войовничим виглядом давали зрозуміти, що наслідки невиконання «пропозицій» «свободівця» можуть бути вельми серйозними.
При цьому незгодні депутати, вочевидь, навмисне ставили позначку у клітині «за» (розташованій у бюлетені найвище) для того, щоб продемонструвати її залу та екстремістам з «Правого сектору», і при цьому додавали ще одну – у клітині «утримались» (найнижча у бюлетені), яку при демонстрації бюлетеню загалу можна прикрити рукою, щоб їхній «голос» в результаті не був зарахованим.
Чи варто говорити, що, зважаючи на усі озвучені нюанси, не дивлячись на зусилля голови облради В. Скрипничука якомога швидше опублікувати рішення сесії на офіційному сайті облради та швиденько переслати його спецзв’язком на виконання Президенту (про що пан Скрипничук сам не без пихи заявив на сесії) вказане рішення все ж таки було оскаржено прокуратурою як таке, що ухвалене з порушенням процедури.
Ну і, зрештою, останнє питання: кому і навіщо було потрібно таке голосування?
Наївно було б вважати, що знаний юрист-науковець, фахівець у галузі конституційного права України Василь Скрипничук не знає процедури ухвалення подібних рішень чи не здогадувався, що моральний і фізичний тиск на депутатів, насильницьке позбавлення їх права голосу поставить під питання легітимність самої сесії та ухвалених на ній рішень. Це наводить на думку, що ні голова облради, ані його колеги – опозиційні депутати – насправді і не збиралися відправляти В. Чуднова у відставку. Тоді навіщо ж голосування? Перше, що приходить на думку – банальний піар. А піар, як відомо, – це у будь-якому вигляді добре.
Та було тут ще дещо. Буквально за декілька днів до сесії у халепу вскочив перший заступник голови Івано-Франківської облради «бютівець» Олександр Левицький, який мав необережність під час зібрання з формування обласної народної ради у грубій формі «заткнути рота» одному з мешканців краю. Останній на хвилі протестних настроїв, вочевидь, вирішив що «почалося», і спробував заїкнутись про люстрацію не лише влади, а й місцевого самоврядування. У відповідь отримав відверте хамство від першого заступника голови облради. Та не врахував пан Левицький, що після двох з половиною місяців Майдану громадськість у нас вже не та, що була. Тепер їй, як то кажуть, палець до рота не клади. От і почали пана Левицького тролити де лишень можна: фотожабами у соцмережах, заявами на ім’я голови облради, петиціями в інтернеті. От і на засідання сесії завітав гурт протестувальників з вимогами «звільнити хама з посади».
Над головою чиновника-опозиціонера почали не на жарт згущатися хмари. Треба було щось робити. Вихід знайшовся тут же: відволікти увагу протестувальників на непотрібний об’єкт: замість недовіри «бютівцю» О. Левицькому поставити на голосування недовіру «регіоналу» В. Чуднову. «Регіонал» – він, мовляв, і є «регіонал», хоча й не зробив для області нічого поганого – лише хороше. Зате врятували хоча й хама, але свого – опозиційного…
У свою чергу В.Чуднов вважає понеділкове голосування в раді верхом цинізму і підлості. Про це, зокрема, йдеться у поширеному прес-службою облдержадміністрації його зверненні до мешканців Прикарпаття. «Звертаюся до усіх Вас, люди доброї волі, дорогі мої прикарпатці! Сьогодні у ваших силах дати політичну оцінку діям узурпаторів від так званої опозиції – тим, хто дозволяє собі затикати Вам рота на зібраннях, тероризувати на сесіях та мітингах; тим, хто дозволяє собі нехтувати Вашою волею, висловленою на виборах, і виставляти Ваших обранців із сесійних зал. Не дайте їм знищити демократію у нашому з Вами краї!» – зазначив голова ОДА.

Ярема Ясінський

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності