Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Невідомий прижиттєвий портрет Петра І шокує, але є найправдивішим…

Маловідомий портрет Петра І, якого московити називають “Великим”. Чому російський цар зображений таким?

Цей портрет майже не відомий широкій публіці. Надто вже він контрастує зі звичним нам виглядом Петра I. Чи дійсно це він, і з натури чи його писали?

Автор картини – голландський художник Антоній Шуньянс.

У відомостях про портрет зазначено тільки, що він написаний в період З 1696 по 1725 рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А чи не можна з’ясувати точніше? Наприклад, де Шуньянс міг зустрічатися з царем Петром I?

 

У біографії Шуньянса розказано, що з 1 693 по 1702 рік художник мешкав у Відні, одного разу виїхавши в Копенгаген для написання портретів членів королівської сім’ї. Отже, вже тоді Шуньянс був відомим художником. З 1702 року починаються мандри Шуньянса: він живе в Берліні, Гаазі, Лондоні, Дюссельдорфі, виконуючи замовлення різних високопоставлених осіб, і в 1716 році повертається до Відня.

Тепер дивимося, де в ці роки перебував Петро… Та, все вірно: в 1698 році Петро I в складі «Великого посольства» повертався через Відень до Росії!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але в той час Петру повинно було бути всього 25 років! А на портреті зображений якийсь старий! Може бути, що цар і художник зустрічалися ще раз?

Що ж, цілком може бути. У 1710-ті роки вони могли перетнутися десь в Німеччині, куди Петро виїжджав для спільних військових дій проти Швеції з північно-німецькими князями. Щоб більш точно відповісти на це питання, звернемося до іншого портрета:

Ось портрет Петра I кисті польського художника Яна Купецького, як запевняють, написаний в 1711 або 1712 році. Він в цей час жив у Відні і теж нерідко писав коронованих осіб. Правда, Петро через Відень тоді не проїжджав, але побував в Карлсбаді, куди міг бути викликаний Купецкий, знаменитий у той час художник, для написання портрета царя.

Як бачимо, на картині Купецького Петро I дуже схожий на зображеного пензлем Шуньянса. Вони цілком могли бути написані приблизно в один час.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Всі парадні, добре відомі нашим сучасникам зображення Петра I беруть початок ось від цього:

Його автор – французький художник Жан-Марк Натье, який намалював Петра І в 1717 році, під час візиту московського царя до Франції (назву “Росія” Петро дав своєму царству тіьки у 1721 році, – ЗЛ).

Однак відразу закрадається сумнів: чи не занадто ушляхетнив вишуканий і галантний француз риси царя (якому було вже 45)? Адже недарма Петро I замовив після цього Натье цілий ряд батальних картин – мабуть, йому дуже сподобалася його робота. А відсутність нових царських замовлень у Купецького і Шуньянса може свідчити про те, що Петро залишився незадоволений їхньою роботами.

І все-таки: коли був написаний портрет, виставлений тут першим: в 1698 або 1711 році?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Багато замовників відзначали «несимпатичний характер» художника Шуньянса, його «примхливість». Тобто, очевидно, були обурені правдивістю художника.

Так що не виключено, що на першому портреті – молодий Петро. А що, власне, в ньому такого, що не могло бути у людини двадцяти п’яти років? Просто неохайний, неголений вид. Мабуть, запрацювався чоловік. Жодної сивої волосини, до речі.

Водночас, якщо портрет написаний дійсно в 1698 році … Це змушує згадати численні байки про те, що царя Петра в «Великому Посольстві» підмінили …

Представлені тут картини – три єдині збережені прижиттєві портрети Петра I.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності