Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Незаконне будівництво біля міського озера триває. Прокуратура мовчить

Ситуація щодо забудови біля міського озера ускладнюється. Незважаючи на численні протести мешканців міста, активістів, ініціативних груп захисту зеленої рекреаційної зони, забудовник продовжує будівельні роботи.

Навіть усупереч законам, за якими він повинен припинити будівництво, цього не відбувається…
Місцеві ЗМІ вже неодноразово писали про події, пов’язані з цією конфліктною ситуацією, розповідали і про, м’яко кажучи, дивні обставини, за яких це будівництво розпочалося.

Сьогодні воно продовжується абсолютно незаконно, тому що жодних прав на користування чи володіння земельною ділянкою у підрядника-забудовника БК «Вамбуд», очолюваної Миколою Ковальчуком, немає. 6 березня завершився термін оренди ділянки розміром в 1,8 га, яка до того часу перебувала в оренді депутата міської ради підприємця Гасимова Ріяфета Садиг Огли. Про це ще наприкінці березня під час відкритої дискусії щодо забудови території біля озера повідомив інший депутат міської ради правознавець Володимир Чорноус і закликав тоді громаду чітко проявити свою позицію, аби не дозволити продовження оренди. Міська влада дослухалася до думки іванофранківців, і договір продовжений не був.
Замовник будівництва Ріяфет Гасимов з цього приводу подав позов до суду (читай попередній номер «ЗЛ»), оскільки вважає, що мер міста п о в и н е н б у в про­довжити оренду.

ozero-frСудовий розгляд триває. Рішення ще немає. А забудовник діє за традиційною схемою усіх сумнозвісних місцевих діячів, хто, порушуючи законодавство, здійснює незаконне будівництво: поки суть та діло, цеглу кладуть… А ми вже знаємо, що прецеденту, щоб розвалили вже зведений, хай і незаконно, об’єкт, ще не було.

Якщо діяти за такою логікою Гасимова, то будь-хто, не маючи на земельну ділянку ані прав власності, ані прав оренди, може розпочати будівництво, ну, наприклад, такого собі особнячка на площі біля ратуші… Поки відреагує державний архітектурно-будівельний контроль, поки суд розглядатиме справу, можна не тільки стіни звести й накрити дах, але й заселитися.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До речі, місцевий інтернет-ресурс «Версії» намагався поцікавитися в Держархбудконтролі, як ця уповноважена установа реагує на продовження незаконного будівництва. Але новопризначений керівник Ігор Михайлович Мусіловський проводив виробничу нараду. А потім була обідня перер­ва… А потім… Словом, переговорити не вийшло. Можливо, цю публікацію помітять і дадуть відповідний коментар.

Паралельно журналіст згаданого видання навідався на будівельний майданчик, аби подивитися, як там йдуть справи. Крутилася бетономішалка. Робітники на поверхах продовжували працювати. Кран водив стрілою, подаючи будматеріали на верхні поверхи вже зведеної будівлі.

До речі, за проектом поверхів має бути сім, але примітивний підрахунок вже зведених поверхів показує – є восьмий, а, можливо, буде й дев’ятий… Та й за зов­нішнім виглядом не дуже щось все подібно на заявлене будівництво «оздоровчо-фізкультурного комплексу». Більше нагадує як не багатоквартирний будинок, то офісну будівлю.

Без сумніву, що забудовники добре знають, що діють не за законом. Адже тільки-но об’єктив журналістського фотоапарату направлявся на працюючих будівельників, вони намагалися сховатися за стіну або за бетономішалку й навіть криком з верхніх поверхів попереджали колег, що працювали внизу на майданчику: «Ігоре! Вони тебе пасуть!». І Ігор хутко присідав за бетонний блок, зникаючи з поля зору об’єктиву. Охоронець з представниками преси взагалі говорити не захотів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зробити кілька знімків, що підтверджують продовження робіт на будівельному майданчику, все ж вдалося. Щоправда, якість не найкраща, за що інтернет-видання просить вибачення в читачів, адже знімати довелося ледве не з кущів, аби не сполохати своєю цікавістю і так наляканих будівельників. Напевно, їхній роботодавець їх попередив, аби не світилися, якщо преса або громадські активісти завітають.

Цікаво, чи так само ховатимуться робітники, якщо на майданчику з’являться представники Держархбудконтролю або прокуратури? Редакція «Версій» просить свою публікацію вважати офіційним зверненням до цих установ і до неї у цьому також приєднується й Редакція «ЗЛ» та ряд інших видань краю. Після їх втручання, сподіваємося, що незаконне будівництво все ж зупиниться, а ті, хто його здійснюють, дадуть роз’яснення з приводу своїх дій та постануть перед Законом, якому вже нарешті пора розпочати діяти в Україні.

«В Азербайджані розумію, що Україна – це демократія», одного разу в своєму інтерв’ю місцевому виданню «Репортер» заявив Гасимов Ріяфет Садиг Огли, якому громада українського міста доручила, як депутату міської ради відстоювати її інтереси, а не красти в неї рекреаційну зону в районі, де знаходиться шкідливий для місцевої екології Шкірзавод (зайвий раз свідчить в необхідності її збереження). Що мав на увазі під цими словами депутат, залишається тільки здогадуватися.

І ще одна нотатка на полях наприкінці матеріалу. Дорога на вулиці Ленкавського і так вщент розбита, а оскільки заїзд на будівництво здійснюється саме звідси, то можна лише уявити, якою вона стане завдяки вантажним автомобілям, котрі тут їздять на будівельний майданчик.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами Версії

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності