Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Нова хвиля перерозподілу власності на окупованих територіях. Що відбувається і чому.

Угруповання «ДНР» визнала своєю українську державну і комунальну власність, розташовану на підконтрольній їй території. А також запустила новий порядок виявлення, обліку та прийняття в «муніципальну власність» безхазяйної нерухомості та майна. Із 30 квітня на підконтрольній  терористам території почав діяти «закон», який дозволяє «націоналізувати» «безхазяйні» квартири та інше майно.

Депутати «народної ради ДНР» прийняли закон «Про особливості регулювання майнових відносин на території Донецької народної республіки».  Цей «документ» передбачає, що нерухоме майно, яке знаходилося в державній власності України або комунальної власності територіальних громад, визнається муніципальною власністю або власністю «республіки».

Про що говорять ці кроки? Чи варто хвилюватися переселенцям, майно яких залишилося по той бік лінії розмежування?

Варто зауважити, що всі ці «постанови» і «закони» з’явилися в кінці квітня – в момент переговорів в рамках ТКГ щодо модернізації Мінських угод в цілому і питань припинення вогню – зокрема.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тобто, ці «документи »мають на меті показати якусь суб’єктність квазіобразованія« ДНР». Мовляв, ось, дивіться, ми видаємо нібито законні акти. При цьому всі ці папірці йдуть врозріз з Мінській угоді, згідно з якими ОРДЛО – це частина України.

Примітно, що подібна практика виставлення на торги нібито безхазяйного майна існує в т.зв. «ЛНР» з 2015 року. До цього був період масового бандитизму, «віджиму » рухомого і нерухомого майна. А у 2015-му спробували пограти в «державу», ввели «законодавчу базу» з відбирання безхазяйного майна. Незважаючи на фейковий цих «указів» і «законів», загрозу вони несуть реальну.

Так, наприклад, у 2017 році  самопроголошений «Фонд держмайна ДНР» звернувся в місцевий арбітражний суд з проханням визнати права власності на безхазяйне майно українських власників. Інформацію про проведення судового засідання  вони размістили на своєму офіційному сайті в розділі «Судові виклики». В «офіційному» електроному документі зазначалося, що після опублікування судового виклику власники українських компаній вважаються належним чином повідомленими про місце, дату і час проведення судового засідання.

У «ЛНР» тільки  в грудні 2019 року так званим «державним комітетом податків і зборів» було розміщено 34 оголошення про виявлення різного безхазяйного майна. При цьому варто відзначити, що заяви від власників такого майна приймаються в період від 1 до 60 днів з дня виходу оголошення. Після закінчення цього терміну майно і підприємства переходять під контроль «ЛНР».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Утім проукраїнські місцеві мешканці, які вимушено покинули окуповані території, не можуть повернутися і підтвердити право власності на майно. В результаті його забирають у власність т.зв. «держави» і реалізують наближеним особам. У мене, як у проукраїнскі налаштованого мешканця Луганська, так «віджали» все рухоме і нерухоме майно. Фактично йде переділ власності на користь окупаційних режимів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності