Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Новонароджених українців тестуватимуть аж на 21 недугу, серед низ СМА

На 2022 вже прийнятий бюджет і на програму медичних гарантій виділено 157 млрд грн. З цих коштів і будуть покриватися витрати на неонатальний скринінг.

Уже з наступного року всіх новонароджених у перший день життя обов’язково безкоштовно тестуватимуть аж на 21 недугу. Нині ж у списку лише чотири. Зокрема, діагностовуватимуть і спинальну м’язову атрофію (СМА). Крім того, парламент виділив гроші на закупівлю дорогих препаратів, які може зупинити розвиток СМА.

5-місячна Марія-Тереза хапає ручкою іграшку, але втримати довго не може. А ніжки – майже не працюють, саме через спинальну м’язову атрофію першого – найважчого типу.

СМА – це рідкісна генетична хвороба. І часто такі дітки помирають ще в перші роки життя, бо малюки втрачають здатність не лише рухатися, а й нормально їсти, ковтати та дихати. «Твоє життя поділилось на до і після. До цього ти жив спокійно, а зараз ти просто вимушений щось робити, щоб врятувати свою дитину», – каже мама дівчинки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У світі є кілька препаратів, що можуть допомогти. Один із них – коштує близько двох мільйонів доларів. «Припиниться прогресування захворювання. Дитина зможе харчуватися самостійно, дихати самостійно, а для дітей зі СМА1 – це вже велика перемога», – констатують лікарі.

Але Вести препарат Марічці потрібно до двох років. «Коли у мене там друзі, хто зустрічає, дає мені якусь копійку, мені не соромно її брати, бо я знаю, для чого я її беру», – каже жінка.

Ольга шкодує, якби її донечці СМА діагностували одразу після появи на світ, вони б мали більше часу, зокрема, і на збір коштів.

А от у майбутніх батьків буде такий шанс. Вже з початку наступного року усім новонародженим у перший же день життя робитимуть скринінг аж на двадцять одне захворювання. Зокрема, й на СМА. «На 2022 вже прийнятий бюджет і на програму медичних гарантій виділено 157 млрд грн. З цих коштів і будуть покриватися витрати на неонатальний скринінг», – розповідають у МОЗ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А ще  – парламент ухвалив рішення щодо виділення трьохсот мільйонів гривень на закупівлю дорогих препаратів. Зокрема й на лікування СМА. Загалом, за даними громадських організацій, нині в Україні – понад дві сотні діток із відповідним діагнозом.

Маленька Марічка агукає до батьків, а ті найбільше мріють про одужання донечки. Чи вистачить і їм державних грошей на лікування крихітки – не знають. Тож дуже просять про допомогу у всіх небайдужих.

«Я знаю, що моя Марія-Тереза виросте самою доброю дівчинкою і буде так само допомагати і діткам, і дорослим», – переконана жінка.

Картка ПриватБанку 4149 4993 9503 2202, або ‌Картка Монобанку ‌4441 1144 1378 5898 ‌Кудрявая Ольга Володимирівна

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності