Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

НОВИЙ ПОДАТОК НА АВТО

З 1 липня цього року фіскальна служба України розпочала надсилати «листи щастя» володарям розкішних авто. Тепер багатіями себе можуть вважати ті, хто їздить на машині не старшій за 5 років з об’ємом двигуна більше 3000 куб.см.

За підрахунками Кабінету Міністрів в Україні 17300 таких авто і кожен власник такої машини цього року повинен сплатити 25000 грн. транспортного податку до бюджету країни.

Прийняття цього закону одразу викликало неоднозначну реакцію в суспільстві, бо норми закону є недосконалими і соціально несправедливими.

Ось, наприклад, фермер Микола Панасович думати навіть не міг, що, працюючі з ранку до ночі в полі, заробивши в свої 60 років гроші, щоб вперше за життя купити собі в автосалоні нову машину, а саме Хонду Пілот з об’ємом двигуна 3,5 л, він не просто втілить в життя свою мрію, а стане заможною людиною, яка повинна буде платити державі податок на розкіш. Цей «почесний» статус він набув завдяки кулявлобному Яценюку, який таким чином вирішив наповнювати бюджет, та новій Верховній Раді, яка підтримала та проголосувала за новий закон податкового кодексу. Панасович в повній мірі зрозумів, що він став жити по-новому і тепер думає де взяти 25000 гривень, щоб сплатити податок.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але хочеться наголосити на тому, що в новому законі яхти, приватні гелікоптери та літаки, що вже були у використанні на момент придбання, податком взагалі обкладатися не будуть і не є підакцизними товарами. Крім того, до прийняття цього закону в Україні існував збір на першу реєстрацію транспортного засобу, який сплачували при здійсненні покупки, але цього річ його банально відмінили, бо все, що робить Кабінет Міністрів і Верховна Рада то є на благо людей. Тому, купуючи яхту, літак, катер, авто вартістю мільйони гривень, «пересічний» українець не буде сплачувати до бюджету країни аж ні копійки і буде щиро вдячний можновладцям за турботу. А от сім’я, яка купила собі кілька років тому в кредит, наприклад, Паджеро Вагон буде платити податок на розкіш. В той же час володарі BMW та позашляховиків Х3, X5, X6, Mercedes-Benz ML и GL, Range Rover (Evoque, Sport), Audi A6, Q5, Q7 та інших авто цей податок сплачувати не будуть, бо не підпадають їхні залізні коні під норму цього закону. За гіркою іронією долі саме такого класу авто можна побачити і під будівлею Кабінету Міністрів, і під Верховною Радою.

Сьогодні цей транспортний податок на розкішні авто виглядає так, що держава наказує своїх громадян за те, що два-три року тому вони собі дозволили купити авто певного класу. Інакше як можна обґрунтувати те, що податок за новими нормами закону повинні сплачувати ті власники, що купували авто задовго до прийняття цього закону.

Висновки напрошуються самі – нова влада все більш жорсткіше вчить українців, що коли в бюджеті немає коштів, то принципи міжнародного права, як то закон немає зворотної сили, для неї не діють. Інакше як ще можна пояснити те, що людину, яка купувала собі машину кілька років тому і навіть не підозрювала, що будуть внесені такі зміни в податковий кодекс, змушують сплачувати ні за що 25000 грн. на рік в той час володарі літаків, кораблів та справді елітних авто з легкої руки Кабінету Міністрів та Верховної Ради під цю норму підпадають.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності