Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

НОВИНИ ДПІ

З 1 січня розпочалася деклараційна кампанія – 2015

З початку 2015 року стартувала кампанія декларування доходів, одержаних громадянами протягом 2014 року.

Декларації про майновий стан і доходи платники податків повинні подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси.

Граничний термін для платників, які зобов’язані подавати таку декларацію, –30 квітня 2015 року, а тих, які бажають отримати податкову знижку – 31 грудня 2015 року.

При декларуванні доходів у поточному році застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діяли на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31 грудня 2014 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Бланк податкової декларації та порядок її заповнення розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України.

Нагадуємо, форма податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 №793 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначений ст. 179 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами і доповненнями).

Виконайте свій громадянський обов‘язок – задекларуйте доходи!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 Транспортний податок з 1 січня 2015 року сплачуватимуть лише власники дорогих авто

Дана норма з’явилася у Податковому кодексі у зв’язку з прийняттям Закону України №71 від 28.12.2014р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Зокрема, до переліку місцевих податків віднесено один із видів майнового податку – транспортний податок, платниками якого є фізичні і юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками легкових автомобілів, зареєстрованих в Україні відповідно до норм чинного законодавства. Але оподатковуватися будуть лише автомобілі, вік яких не більше п’яти років та об’єм двигуна понад 3000 кубічних сантиметрів. Ставка податку для таких авто встановлена в розмірі 25000 гривень за кожний легковик.

Сплачуватимуть податок власники автівок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення, яке надсилатимуть контролюючі органи фізичним особам за місцем реєстрації до 1 липня поточного року.

Зазначимо, що юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня та до 20 лютого повинні подати декларацію до податкової інспекції за місцем реєстрації. Сплата транспортного податку для такої категорії платників проводиться авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, рівними частками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Всі відомості, необхідні для обчислення транспортного податку, податковій інспекції надаватимуть органи внутрішніх справ.

 З нового року запрацювали чергові зміни для «єдинників»

Новий рік для платників єдиного податку розпочався з чергових змін, які внесені Законом України №71-VIII від 28.12.2014 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» до Податкового кодексу України.

Основними новаціями для «спрощенців» стало зменшення кількості груп, зниження відсоткових ставок, розширення кола платників тощо.

Так, замість шести груп платників єдиного податку внесеними змінами передбачено чотири групи. Тобто, з 1 січня всі платники єдиного податку третьої-шостої груп, які перебували на обліку в органах фіскальної служби до 1 січня 2015 року, з початку поточного року вважаються платниками податку третьої групи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також слід зазначити, що для платників єдиного податку відсоткові ставки зменшились майже вдвічі. І відтепер для платників третьої групи вони становитимуть у разі сплати ПДВ – 2% від доходу, а у разі включення ПДВ до складу єдиного податку – 4% від доходу.

Крім того, коло платників єдиного податку поповнили сільгоспвиробники, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%. Зазначені платники до внесених змін вважалися платниками фіксованого сільськогосподарського податку. Такі суб’єкти господарювання з початку року працюватимуть у четвертій групі.

 З 1 січня до відкриття нових рахунків в органах Казначейства сплата податків здійснюється на рахунки, відкриті у 2014 році

Відповідно до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 №768, в органах Казначейства щорічно на початок нового бюджетного періоду відповідно до Бюджетного кодексу України, закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети та бюджетної класифікації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року №11, відкриваються рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів протягом 45 днів з дня прийняття закону по Державний бюджет України.

Враховуючи викладене, з 1 січня 2015 року до відкриття в органах Казначейства нових рахунків з обліку надходжень до бюджетів сплата податків і зборів продовжує здійснюватися на казначейські рахунки, відкриті у 2014 бюджетному році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про зміну рахунків у 2015 році буде повідомлено додатково.

 Податок на нерухоме майно цього року сплачуватиметься за ставками 2014 року

Фізичні особи в 2015 році будуть сплачувати податок на нерухомість за минулий рік за ставками, які діяли в 2014 році.

Протягом 60 календарних днів з дня отримання повідомлення – рішення від органу ДФС власники нерухомості зобов’язані перерахувати суму податку на вказані у повідомленні реквізити.

Нагадаємо, сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, котрі володіють квартирою/ квартирами загальною площею більше 120 і будинком/будинками, загальна площа якого перевищує 250 квадратних метрів, різними видами нерухомості, загальна площа яких сумарно перевищує 370 квадратних метрів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ставки податку на нерухоме майно встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр загальної площі об’єкта житлової нерухомості:

– для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв.м., ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

– для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, загальна площа яких перевищує 500 кв.м., ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Звертаємо увагу, що ці ставки застосовуються лише до площі перевищення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Довідково: Законом України від 27 березня 2014 року № 1166 -VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного заростання в Україні» об’єктом оподаткування визначено загальну, а не житлову плащу нерухомості. Тобто, житлова площа нерухомості оподатковувалась лише у першому кварталі 2014 року.

 З 1 січня 2015 року звітність з ПДВ подається лише в електронному вигляді

Така вимога міститься у Законі України від 28 грудня 2014 року №71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Отож, щоб своєчасно подати необхідні документи до органів ДФС, платникам ПДВ варто негайно подбати про придбання посилених сертифікатів електронного цифрового підпису.

Тим івано-франківським платникам ПДВ, у яких закінчився термін використання посилених електронних ключів, необхідно подбати про їх поновлення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Посилені сертифікати ключів електронного цифрового підпису можна отримати в за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.. Незалежності, 20, Центр обслуговування платників міської ДПІ, каб.110.

 Про зниження ставки єдиного соціального внеску у 2015 році

Відповідно до п. 3 р. ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 77, із 1 січня 2015 року при нарахуванні зарплати (доходів) фізособам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами ставки ЄСВ, установлені ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2014 р. № 2464-VI для платників ЄСВ, визначених в абзацах 2 і 3 п. 1 ч. 1 ст. 4 застосовуються із коефіцієнтом 0,4 (за винятком випадків, визначених ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ), якщо платником виконуються одночасно такі умови:

1) загальна база нарахування ЄСВ за місяць, за який нараховується зарплата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами, у 2,5 рази або більше перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік; або якщо загальна база нарахування єдиного внеску не перевищує в 2,5 рази або більше загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік, то платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загальної середньомісячної бази нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік на загальну базу нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами (але в будь-якому випадку коефіцієнт не може бути менше 0,4);

2) середня зарплата по підприємству збільшилася мінімум на 30% порівняно із середньою зарплатою за 2014 рік;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

3) середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта становитиме не менше 700 гривень;

4) середня зарплата по підприємству становитиме не менше трьох мінімальних зарплат.

Коефіцієнт застосовується тільки для ставок нарахування ЄСВ, визначених ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, а для утримання ЄСВ ― ні.

 Пенсійний збір при купівлі валюти

Відповідно Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР з 01.01.2015 р. фізичні та юридичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі (крім фізичних осіб, що здійснюють операції з купівлі іноземної валюти для погашення кредитів), є платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Розмір пенсійного збору становить 2%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Безготівкова ж купівля інвалюти з 01.01.2015 р. звільнена від обкладення пенсійним збором.

 Збір за місця для паркування транспортних засобів

Платниками збору за місця для паркування транспортних засобів є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи – підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Об’єктом оподаткування є земельна ділянка, яка згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях, а також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету, за винятком площі земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів, передбачених статтею 30 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”.

Ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі від 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ставка збору та порядок сплати збору до бюджету встановлюються відповідною сільською, селищною або міською радою.

Сума збору за місця для паркування транспортних засобів, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, сплачується щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк, за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу.

 Роздрібний продаж алкоголю, пива, тютюнових виробів та пального обкладається акцизом у розмірі 5%

З 01.01.2015 р. до платників акцизного податку віднесли осіб — суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Такі особи — суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного строку подання декларації акцизного податку за місяць, у якому провадиться господарська діяльність.

До підакцизних товарів, що реалізують у роздрібній мережі, належать:

• Спитр етиловий, алкогольні напої, пиво;

• тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

• нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, паливо моторне альтернативне;

• автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.

Базою оподаткування є вартість (із ПДВ) підакцизних товарів, що реалізовані.

Для таких підакцизних товарів, що реалізовуються в роздрібній мережі, ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (із ПДВ), у розмірі 5%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У разі якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що є обов’язковим згідно з нормами Податкового кодексу України, до прийняття рішення справляється, виходячи з норм Податкового кодексу із застосуванням їх мінімальних ставок, тобто 5%.

Оскільки на тютюнові вироби виробником встановлюються максимальні роздрібні ціни, які зазначаються на пачках, коробках та сувенірних коробках, до пункту 221.3 статті 221 Кодексу внесено зміни, згідно з яким «продаж таких тютюнових виробів здійснюється за цінами не вищими за ті, що зазначені на відповідних пачках, коробках та сувенірних коробках, збільшеними на суму акцизного податку з реалізованих суб‘єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюну та промислових замінників тютюну».

Суми податку перераховуються до бюджету суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації за місячний податковий період.

Сплачується податок за місцем здійснення реалізації таких товарів до відповідного місцевого бюджету.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 Мінімальна заробітна плата з 1 січня становить 1218 грн.

Законом України «Про Державний бюджет на 2015 рік» встановлено розміри мінімальної заробітної плати, а саме:

з 1 січня 2015 року – 1218 грн.,

з 1 грудня — 1378 грн.

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.

 Військовий збір у 2015 році сплачується за ставкою 1,5%

Сплату військового збору у 2015 році продовжено до набрання чинності рішення Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Ставка збору залишається незмінною – 1,5%.

Об’єктом оподаткування з 1 січня 2015 року є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку, який визначатиметься по аналогії з доходами, що обкладаються ПДФО.

Платниками податку є: фізична особа – резидент, яка отримує доходи як із джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, всі доходи, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи із джерела їх походження в Україні та податковий агент.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відповідні зміни до ПКУ внесено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71-VIII.

 Торгові патенти скасовано

Одне із нововведень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71-VIII – скасування збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності. Відтак, із 1 січня 2015 року отримувати торгові патенти не доведеться.

Бланки торгових патентів підлягають обов‘язковому поверненню до ДПІ, яка їх видала.

Водночас застерігаємо: суб’єкти господарювання, які порушили порядок отримання та використання торгового патенту за період до 1 січня 2015 року, несуть відповідальність у порядку та на умовах, які діяли до цієї дати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Правила використання РРО у 2015 році

Суб’єкти господарювання повинні з 1 січня 2015 року використовувати реєстратори розрахункових операцій, які забезпечують надання органам фіскальної служби електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Разом з тим, дозволяється до 1 січня 2016 року використовувати електронні контрольно-касові апарати, що створюють контрольну стрічку тільки у друкованому вигляді і не забезпечують надання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Але такі апарати мали бути зареєстровані до 1 січня 2015 року.

При цьому з 1 січня 2015 року дозволяється первинна реєстрація тільки тих РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі.

Зазначені зміни передбачені пунктом 7 статті 3 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (зі змінами та доповненнями), та Законом України від 28.12.14 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 Застосування РРО платниками єдиного податку

Платники єдиного податку – фізичні особи другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Тобто РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи, а також другої – третьої груп, якщо вони здійснюють діяльність на ринках або продають товари дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі.

Всі інші платники єдиного податку при здійсненні готівкових розрахунків зобов’язані будуть застосовувати РРО . При цьому, застосування РРО платниками другої та третьої груп розпочинається з:

– платниками єдиного податку третьої групи – з 01 липня 2015 року

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– платниками єдиного податку другої групи – з 01 січня 2016 року.

Платники єдиного податку другої і третьої груп (крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі) які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року почали застосовувати у власній господарській діяльності РРО, з дати такого застосування до 1 січня 2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування таких РРО.

Зазначена норма передбачена Законом України від 28.12.14 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» який опубліковано в спецвипуску газети „Голос України” від 31.12.14 №254.

 Оподаткування пенсій у 2015 році

З 1 січня 2015 року суми пенсій (включаючи суму їх індексації), якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб у частині такого перевищення за ставкою 15 відсотків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тобто, з 2015 року передбачено зниження порогу для оподаткування пенсій з 10 тисяч гривень до 3 мінімальних заробітних плат.

З урахуванням того, що згідно Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” станом на 01.01.2015 року мінімальна заробітна плата встановлена у розмірі 1218 гривень, ця сума складає 3654 грн.

Оподаткуванню підлягає виключно сума перевищення, а не сума всієї пенсії. Наприклад, якщо пенсія складає 5 тисячі грн., то 3654 грн. не оподатковуються, а залишкова сума перевищення оподатковуються за ставкою 15%.

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності