Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

НОВИНИ ДПІ

У івано-франківській пекарні працювали «трудові нелегали»

Під час проведення фактичної перевірки однієї з пекарень обласного центру івано-франківські податківці виявили 8 найманих працівників, які працювали з порушенням трудового законодавства, зокрема без оформлення трудових відносин. Такі працівники отримували неоподатковані доходи. Пекарня належала одному з товариств м. Івано-франківська.
За матеріалами перевірки підприємству винесено рішення на сплату податку на доходи фізичних осіб в сумі 2,4 тис. грн. та 11,5 тис. грн єдиного соціального внеску. Разом зі штрафними санкціями йому доведеться сплатити 18,5 тис. грн.
Посадових осіб – порушників трудового та податкового законодавства також притягнуто до адміністративної відповідальності.
Матеріали перевірки направлено для розгляду до прокуратури міста для прийняття відповідного рішення.

Щодо видачі ліцензії на право роздрібної торгівлі

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додається довідка органу доходів і зборів про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій) (далі – РРО та КОРО), що знаходяться у місці торгівлі.
Реєстрація РРО та КОРО здійснюється територіальними органами ДФС за основним місцем обліку. При цьому суб’єкт господарювання має перебувати на обліку в органі ДФС за адресою господарської одиниці, де буде використовуватися РРО.
Ліцензії видаються структурними підрозділами Головних управлінь ДФС за місцем провадження суб’єктом господарювання торговельної діяльності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Подання фізичною особою декларації в електронному вигляді

Приватним підприємцем податкова декларація може подаватись засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису.
Відповідно до Закону України від 22.05.03 №852 «Про електронний цифровий підпис» сертифікат відкритого ключа – це документ, виданий центром сертифікації ключів, який засвідчує чинність і належність відкритого ключа підписувачу.
Під час реєстрації для отримання сертифіката ключа фізична особа – підприємець для ідентифікації надає пакет документів, зокрема, паспортні дані, тобто ідентифікація фізичної особи стосується конкретно визначеної особи (прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, серія та номер паспорта).
Отже, фізична особа-підприємець, яка отримала посилені сертифікати відкритих ключів, може скористатись цими ключами для подання в електронному вигляді податкової декларації про майновий стан і доходи як фізична особа.

В яких випадках прострочену скаргу можна поновити?

Скарга подається у письмовій формі протягом 10 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення або іншого рішення, що оскаржується. Скарги, подані з порушенням строків та порядку оформлення, не розглядаються органами державної фіскальної служби.
Порушений строк подання скарги може бути поновлений на підставі заяви платника податків керівником (або його заступником) контролюючого органу за правилами і на підставах, визначених пунктом 102.6 статті 102 Податкового Кодексу, а саме, якщо такий платник протягом зазначених строків:
1) перебував за межами України;
2) перебував у плаванні на морських суднах за кордоном України у складі команди (екіпажу) таких суден;
3) перебував у місцях позбавлення волі за вироком суду;
4) мав обмежену свободу пересування у зв’язку з ув’язненням чи полоном на території інших держав або внаслідок інших обставин непереборної сили, підтверджених документально;
5) був визнаний за рішенням суду безвісно відсутнім або перебував у розшуку у випадках, передбачених законом.
Одночасно з поданням скарги до контролюючого органу вищого рівня потрібно письмово повідомити контролюючий орган, який визначив суму грошового зобов’язання, про його оскарження.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Діду Морозу потрібно сплачувати податки

Оподаткування винагороди Діда Мороза і Снігуроньки та інших казкових персонажів під час святкування Нового року і Різдвяних свят здійснюється згідно з нормами Податкового кодексу. Сплата податку залежить від статусу цих громадян – чи то здійснюється діяльність як приватним підприємцем, чи то громадянин працює за цивільним договором з іншими платниками податків чи надає послуги без державної реєстрації самостійно.
У разі надання таких послуг у межах підприємницької діяльності податок сплачується в залежності від обраної системи оподаткування.
Новорічні персонажі, які працюють на корпоративних вечірках, дитячих святах, або приймають участь в театралізованих виставах, що тривають напередодні і під час зимових канікул, що організовані юридичними особами чи приватними підприємцями, отримають свій заробіток за мінусом податку. Адже згідно з нормами розділу ІV Податкового кодексу України «Податок на доходи фізичних осіб» податкові агенти (хто виплачує дохід) зобов’язані утримати податок та перерахувати його до бюджету. Також такі суми, виплаченого доходу повинні зазначатися у формі №1ДФ за ознакою доходу «01».
У разі отримання доходів, такі казкові герої після свят зобов’язані завітати до податкової служби за місцем реєстрації та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 17% в залежності від розміру доходу.
Слід зазначити, що продаж найпопулярнішого новорічного товару серед населення – ялинок, оподатковується за такими ж правилами.

Затверджено оновлений Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій

Всі моделі касових апаратів, що включені до Держреєстру РРО, відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів фіскальної служби в електронній формі.
Платник самостійно обирає найбільш оптимальну для себе модель техніки.
Повний перелік реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, розміщено на веб-порталі Державної фіскальної служби України http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/94957.html.
Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій затверджено наказом ДФС України від 11.12.2014 №362.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Особливості оподаткування вартості дитячих новорічних подарунків, придбаних за кошти роботодавця
Оподаткування вартості дитячих новорічних подарунків, придбаних за кошти роботодавця податком на доходи фізичних осіб здійснюється згідно вимог пп. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України.
Так, зокрема, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2014 році – 609,0 грн.).
Вартість дарунків, яка не перевищує 50 відсотків однієї заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, відображається у податковому розрахунку ф. 1ДФ за ознакою доходу “160”. Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, яка надається платнику податків, перевищує 609,0 грн. (у 2014 році), то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставками 15% та/або 17% та відображається у податковому розрахунку ф. 1ДФ за ознакою доходу “126”, як додаткове благо.
Також звертаємо увагу, що вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування єдиного внеску (пункт 8 розділу I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Кабміну від 22.12.2010 № 1170).

З нового року на користувачів РРО чекають чергові зміни

З 1 січня 2015 року набувають чинності зміни до п. 7 ст. 3 Закону №265 „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” .
Так, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані подавати до органів доходів і зборів звітність, пов’язану із застосуванням РРО та РК, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо цим пунктом не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку.
Суб’єкти господарювання, які використовують РРО (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та РРО, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти), повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднані.
Також суб’єкти господарювання, які використовують такі РРО, як електронні таксометри, автомати з продажу товарів (послуг) та РРО, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в фіскальній пам’яті зазначених РРО.
Порядок передачі інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку встановлюється органом доходів і зборів на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.
Крім того, відповідно до п. 8 Прикінцевих положень Закону №265 з 1 січня 2015 року дозволяється первинна реєстрація лише РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

Новий порядок обліку платників ЄСВ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наказом від 24.11.2014 р. №1162 Міністерство фінансів затвердило нові документи:
– Порядок обліку платників ЄСВ,
– Положення про реєстр страхувальників.
Згідно з оновленим порядком, облік платників єдиного внеску в фіскальних органах ведеться за:
– кодами з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України – для платників, які включаються до такого реєстру (юридичні особи та відокремлені підрозділи);
– реєстраційними номерами облікових карток платників податків або серією та номером паспорта – для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснення платежів за серією та номером паспорта;
– реєстраційними (обліковими) номерами платників податків, які присвоюються інвесторам (операторам) за угодою про розподіл продукції, дипломатичним представництвам і консульським установам іноземних держав.
Дані з реєстру страхувальників про взяття/зняття з обліку платників ЄСВ, відомості про клас професійного ризику виробництва, відомості з ЄДР, а також зміни в облікових даних платників ЄСВ, внесені до реєстру страхувальників на підставі цього Порядку,не пізніше наступного робочого дня передаються Пенсійному фонду України та фондам загальнообов’язкового державного соцстрахування в порядку взаємного обміну інформацією.
Також встановлено, що платники єдиного внеску (юридичні та фізичні особи), які мають місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території України, обліковуються з ознакою “суб’єкт вільної економічної зони “Крим”, за період тимчасової окупації.
Якщо такими платниками є відокремлені підрозділи юридичних осіб, що мають місцезнаходження на іншій території України, то такі відокремлені підрозділи перебувають на обліку в територіальних органах ДФСУ за місцем обліку відповідних юросіб.

Підприємства, які знаходяться на території України, податок на прибуток сплачують на консолідованій основі

Платники податку на прибуток із місцезнаходженням на території вільної економічної зони “Крим”, які мають відокремлені підрозділи на іншій території України, не можуть сплачувати податок на прибуток підприємств на консолідованій основі. Такі відокремлені підрозділи із місцезнаходженням на іншій території України сплату податку на прибуток здійснюють самостійно як окремі платники цього податку на такій іншій території України.
Платники податку на прибуток підприємств з місцем розташування на іншій території України, які мають відокремлені підрозділи на території вільної економічної зони “Крим”, та прийняли рішення про сплату консолідованого податку на прибуток, провадять сплату такого податку консолідовано за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням відокремлених підрозділів з місцем розташування на іншій території України.
При цьому при розрахунку показників консолідованої податкової декларації з податку на прибуток не враховуються доходи/витрати відокремлених підрозділів, які розташовані на території вільної економічної зони “Крим”, за період тимчасової окупації.

Новорічне оформлення офісного приміщення

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У зв’язку з наближенням Новорічних та різдвяних свят Державна податкова інспекція у м. Івано-Франківську нагадує, що за правилами Податкового кодексу для підприємств, основною діяльністю яких не є організація прийомів, презентацій і свят за замовленням та за рахунок інших осіб, сума коштів, витрачена на придбання різноманітних прикрас для святкового оформлення офісних приміщень, не включається до складу податкових витрат, оскільки ці витрати не пов’язані з веденням господарської діяльності.
Водночас придбати різноманітні прикраси можливо за рахунок інших джерел, зокрема за рахунок чистого прибутку підприємства.
ПДВ, сплачений платниками при придбанні новорічних прикрас (мішури, ялинки, гірлянд тощо) для святкового оформлення офісу, робочих приміщень, території, до складу податкового кредиту не включається.

Про валютні цінності та майно – своєчасно повідомте ДФС

Несвоєчасне подання, приховування або перекручення у звітності даних про валютні операції тягне за собою відповідальність, передбачену ст.16 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 „Про систему валютного регулювання і валютного контролю”, наказом ДПА України від 04.10.1999 № 542 «Про затвердження Порядку застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства» та Постановою Національного банку України від 08.02.2000 №49 «Про затвердження Положення про валютний контроль».
Відповідно до п.2.7 Положення про валютний контроль, невиконання резидентами вимог щодо порядку та строків декларування валютних цінностей та іншого майна тягне за собою таку відповідальність:
– порушення строків декларування – накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожний звітний період;
– порушення порядку декларування – накладення штрафу в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Порушенням порядку декларування є подання недостовірної інформації або перекручення даних, що відображаються у відповідній декларації, якщо такі дії свідчать про приховування резидентами валютних цінностей та майна, що знаходяться за межами України.
Неподання або несвоєчасне подання резидентами України декларації (за відсутності валютних цінностей та майна за межами України) не тягне за собою застосування фінансових санкцій.

ПДФО: яка довідка дозволить не сплачувати податок?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками 15 чи 17 відсотків. Це передбачено пп. 170.11.1 та пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
Згідно із п. 13.3 ст. 13 ПКУ доходи, отримані фізичною особою – резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень ПКУ чи міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.
Суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими ПКУ.
Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.
Таким чином, фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених цих податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

 

Підготовлено інформаційно-комунікаційним
відділом ДПІ у м. Івано-Франківську 
ГУ ДФС в області

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності