Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Новий пакет допомоги ЗСУ: західні системи ППО можуть допомогти закрити українське небо.

Україна наразі потребує значної кількості систем протиповітряної та протиракетної оборони для максимального ущільнення і відбиття ракетних і повітряних атак росіян. Однак повністю закрити небо над нашою країною, найближчим часом неможливо.

В цьому контексті зазначу, що обіцяні нам США NASAMS, кардинально не змінять ситуацію. За оцінками спеціалістів, тих ЗРК, що передадуть Україні найближчим часом, вистачить щоб закрити небо Києва та ще одного міста.

Варто зазначити, що пересувний норвезький зенітний ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневруючими аеродинамічними цілями на малих і середніх висотах, система ППО малого-середнього радіусу дії. Дальність ураження, в залежності від використаних ракет, може становити від 20 до 180 км (В км) ЗРК NASAMS-20 (ракетою AMRAAM ER-40)

Водночас, переконаний, що підвищити безпеку українських міст здатна система IRIS-T, яку пообіцяла передати Німеччина.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю, у червні Україна підписала контракт з компанією Diehl Defence на постачання 11 установок IRIS-T. Дальність стрілянини із вертикальної пускової установки – до 40 км, ураження – 20 км. Може вражати літаки, гелікоптери, крилаті ракети, реактивну артилерію, безпілотники, протирадіолокаційні ракети та бомби.

До слова, розмови про можливість купівлі Україною ізраїльської системи ППО “Залізний купол”, є елементом політичних маніпуляцій. Це досить обмежена в моменті практичного застосування зброя, враховуючи територію Ізраїлю та кількість систем ППО, що задіяні в прикритті неба. По-перше, цієї кількості недостатньо для України, адже її розмір не співмірний з розмірами Ізраїлю. І по-друге, вартість цієї системи дуже висока.

Щодо американського зенітного ракетного комплексу Patriot, то це “дуже дорога забаганка”. Вартість поставки 9 батарей систем Patriot може доходити до 9 млрд. доларів.І лише вартість пуску однієї ракети становить близько 3 млн. доларів. Для українського оборонного бюджету такі суми доволі значні. Примітно, що до 2012 року в Польщу постачалися ЗРК Patriot у навчальній версії, і лише з 2013 року країна почала одержувати бойові комплекси.

Зазначу, що для ущільнення захисту неба, не варто відмовлятися і від радянських зенітних ракетних комплексів С-300. Першою такою поставкою стала передача Словаччиною С-300. Україна отримала досить сучасний експортний варіант, який на той момент мала Словаччина.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На озброєнні Словаччини могли бути модифікації С-300 ПМУ, які й передали Україні.Це достатньо ефективний комплекс,який створювався насамперед для оборони великих стратегічних об’єктів, наприклад міст. Цей комплекс здатний боротися не лише з літаками, а й з оперативно-тактичними балістичними ракетами малої та середньої дальності. Остання розробка системи С-300 для військової ППО стала комплексом С-300 В4.

Як повідомлялося раніше, 24 серпня президент США Джо Байден затвердив надання Україні найбільшого пакету військової допомоги на 3 млрд доларів. Він передбачає передачу нашій країні 6 ракетних комплексів, безпілотників і 300 тисяч снарядів.

У СБУ підрахували, що з 20 ракетних ударів росіян по Україні, лише один припадає на військовий об’єкт. Більшість ракет влучають у цивільну інфраструктуру – житлові будинки, школи, лікарні, університети.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності