Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

НСЖУ вимагає у ВР безпеки журналістів

НСЖУ вимагає провести у 2018 році парламентські слухання з питань фізичної безпеки журналістів: «Вимагаємо від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія негайно внести на розгляд парламенту питання про призначити парламентських слухань з питань свободи медіа та фізичної безпеки журналістів. Рішення про проведення цих слухань торік підтримали парламентський комітет зі свободи слова та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Однак, Андрій Парубій не виніс це питання на розгляд погоджувальної ради та не поставив на голосування в сесійній залі».

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова НСЖУ Сергій Томіленко:

«Тиск на журналістів і медіа, прямі погрози та залякування стали поширеним явищем в Україні. Про це свідчать дані моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів», що його реалізує Національна спілка журналістів України разом із партнерськими медіа- та правозахисними організаціями. Тільки протягом 2017 року зафіксовані 90 випадків фізичної агресії проти журналістів.

Вперше з часів Євромайдану авторитетна міжнародна правозахисна організація Freedom House понизила рейтинг України у частині незалежності ЗМІ. Сьогодні він складає 4,25 пункти. У 2015 році був трохи кращим – 4,00, а у 2009-2010 роках значно кращим – 3,50. Серед основних причин нинішнього погіршення незалежності медіа американські експерти, зокрема, називають фізичні напади на журналістів і відсутність прогресу в розслідуванні вбивства Павла Шеремета.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про тривожну тенденцію наступу на свободу слова йшлося під час дискусії в НСЖУ в березні цього року. Учасники відзначали, що злочини проти журналістів не розслідуються належним чином. А це призводить до безкарності правопорушників.

Наявність суворих статей у Кримінальному кодексі, які мали б карати кривдників журналістів, нівелюється неефективним слідством і відсутністю прецедентів судового покарання. У період з 2015 по 2017 рр до ЄРДР було внесено відомості про 641 провадження за 5-ма «журналістськими» статтями Кримінального Кодексу. 38 % справ було припинено на стадії слідства. 58% знаходяться у стадії тривалого та малоперспективного розслідування з перспективою, здебільшого, «списання за терміном давності». До суду ж, за 3 роки, потрапило лише 27 справ, що складає лише 4% від кількості внесених до ЄРДР.

Викликає занепокоєння відсутність прогресу у розслідуванні вбивств журналістів та відсутність належної реакції на факти тримання журналістів у заручниках. Журналіст «Дзеркала тижня» Станіслав Асєєв перебуває у заручниках в Донецьку майже рік, але цей злочин не розслідують за відповідною статтею. За даними Генеральної Прокуратури, які наводить видання «Українські Новини», за останніх три роки в Україні не порушено жодної справи за ст. 349-1 ККУ «Захоплення журналіста як заручника».

Вимагаємо від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія негайно внести на розгляд парламенту питання про призначити парламентських слухань з питань свободи медіа та фізичної безпеки журналістів. Рішення про проведення цих слухань торік підтримали парламентський комітет зі свободи слова та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Однак, Андрій Парубій не виніс це питання на розгляд погоджувальної ради та не поставив на голосування в сесійній залі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ці слухання мають відбутися у 2018 році.

Незабаром виповниться рік, як президент Петро Порошенко пообіцяв публічний звіт правоохоронців у розслідуванні вбивства Павла Шеремета. З нетерпінням чекаємо виконання цієї обіцянки.

Нападники на журналістів мають бути покарані!»

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності