Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

НУМІЗМАТИЧНІ ПІДРОБКИ УСЮДИ, – в Національному музеї підмінили гривні Київської Русі?! (фото)

Українським нумізматам і шанувальникам старовини, а також їх клієнтам тепер слід бути дуже уважними – так Національний музей історії України виставив замість артефактів часів Київської Русі підробки.

Про це заявив історик Олександр Алфьоров. За словами фахівця, він зараз перебуває на Бахмутському напрямку, однак оглянув фото виставки «День археолога: врятовані скарби» та з упевненістю може сказати – три предмети, названі «гривнами» доби Київської Руси, є несправжніми.

«Гривні мають свою типологію відповідно до форми та ваги: Київська, Чернігівська, Новгородська, Литовська, Галицька, Волинська, Татарська (всі вони мають ще значну кількість внутрішніх підвидів із урахування форми та ваги). Представлені на вітрині срібні зливки – не відповідають жодним типам. Середня – абсолютно фентезійна. Дві бічні – здалека нагадують подовжену гривну київського типу (на вагу 190-195 грам) проте одночасно мають значну кількість невідповідностей», – пояснив свою думку науковець.

Крім того, клейма не на зовнішній бік, як на предметах з виставки, а на внутрішній та з краєчку, стверджує Олександр Алфьоров.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Тобто відбулась легалізація підробок на державному рівні з задіянням державних інституцій. Наскільки мені відомо – таких гривень-сувенірів було створено близько десятка для продажу. У такий спосіб чорний ринок отримав легалізацію фальшивок», – каже історик.

Фахівець також звернувся до прокуратури, поліції та СБУ із проханням перевірити виставку.

Нагадаємо, нещодавно став відомим скандал, коли директор Національного музею історії Федір Андрощук назвав стародавній меч Х століття із написом древньоруською-українською “коваль Людота”, що там зберігається – СКАНДИНАВСЬКИМ. всупереч радянському академіку, який виявив напис, і підтвердженню цього ще семома вченими, які досліджували меч, директор нового музею Незалежної української держави не зміг побачити неозброєним оком напису, тому вирішив перекреслити відкриття вчених, що древні русичі говорили вже тоді українською…

Чи, можливо, меч, як гривні, теж підмінили?..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності