Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Нинішня соціально-політична скандинавська реальність – це “утопія” для майбутніх поколінь українців

Багато філософів і мислителів (у нашому, пострадянському, розумінні – “алкоголіки-романтики”, – ред.) описували ідеальну соціальну систему, ідеальну країну, в якій «тече молоко та мед», і кожен такий сценарій вважався утопічним.

Якщо ми хочемо бути об’єктивними, то треба визнати, що цей світ насильства і корупції, наповнений людьми сумнівної якості, навряд чи зміг організувати таке безкорисливе царство добра, миру і реальної солідарності.

Однак у світі все таки є держава без армії, країна, де будинки і автомобілі не замикаються, і де енергія безкоштовна для всіх. Країна, яка закрила ресторани і казино. І ця країна називається Ісландія!

Про ісландське диво не прочитаєш в газетах, тому що останнє, чого можновладці всього світу хотіли б, – це щоб приклад Ісландії став дійсно прикладом для інших країн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саме в Ісландії не так багато років тому сталася дуже цікава революція. Це сталося відразу після економічної кризи 2008 року.

На відміну від кримінальної світової політики, в якій міжнародним банкам, які створили кризу, ще й допомогли грошима, в Ісландії ці політичні сили втратили владу, банки були націоналізовані, а організаторів кризи знайшли і заарештували.

Більш того, громадяни вийшли на вулиці, щоб захистити нову конституцію, написану на благо всіх людей.

93% ісландців на референдумі висловилися за те, щоб не повертати борги своїх банкірів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пішла дуже характерна для «вільного світу» реакція «міжнародного співтовариства» – на Ісландію було надано безпрецедентний тиск. Великобританія і Голландія в разі відмови від виплати боргів ісландських банків своїм громадянам – погрожували суворими економічними санкціями, аж до повної ізоляції Ісландії.

МВФ погрожував позбавити країну будь-якої своєї допомоги.

Британський уряд погрожував заморозити заощадження і поточні рахунки ісландців.

Але ісландці не піддалися тиску, а Президент Гріммсон висловився так: «Нам говорили, що якщо ми не приймемо умови міжнародного співтовариства, то станемо північній Кубою. Але якби ми погодилися, то стали б північним Гаїті ».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що ми знаємо про цю острівну державу, розташованому між Північною Атлантикою і Північним Льодовитим океаном?

За словами Capital.ro, «В 930 році ісландці заснували перший в світі парламент, Альтинг. У 1262 році острів був окупований норвежцями, а в 1380 році він перебував під датським суверенітетом.

Під час Другої світової війни острів був окупований зі стратегічних міркувань Сполученим Королівством, а в 1944 році оголосив про свою незалежність».

Сьогодні Ісландія демонструє досить надихаючу соціальну модель. Можливо тому, що там проживають всього 325 000 чоловік на 103 000 квадратних кілометрів (тобто близько 3 чоловік на квадратний кілометр).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ісландці добре знайомі один з одним і тому можуть бути більш легко залучені в справи країни, що і було доведено під час кризи.

У будь-якому випадку Ісландія сьогодні – це країна з найбільш передовою соціальною системою, найгуманнішої і мирною. Ось кілька характеристик:

1. Кількість туристів, які відвідують країну, більш ніж в два рази перевищує загальну кількість жителів. Туризм забезпечує третину ВВП країни.

2. Населення дуже мало, люди знають один одного. В результаті житло не закривається, і автомобілі стоять на стоянках з ключами в замках запалювання. Використання ключів сприймається як грубість.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

3. В Ісландії немає місцевих Макдональдсов. Всі були закриті під час кризи 2009 року.

4. В Ісландії немає армії. Захисна функція здійснюється тільки прикордонниками. Якщо ісландець захоче служити, то може приєднатися до норвезької армії, згідно з договором між двома країнами.

5. Вся використовувана енергія добувається з нетрадиційних джерел, за винятком палива для автомобілів. Ісландія є однією з небагатьох країн Європи, яка використовує централізоване теплопостачання. Але, на відміну від інших країн, енергія надається безкоштовно.

6. Школи та коледжі безкоштовні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

7. Ісландія має одну з найрозвиненіших у світі систем охорони здоров’я (15-е місце в світовому рейтингу) і вона працює так добре, що немає навіть приватних лікарень, в той час як частка страхування практично не існує.

І при всьому цьому Ісландія щороку входить в десятку країн з найвищим рівнем життя. Ось таке економічне диво “для своїх”.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності