Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

«Оборонна синагога» потребує реставрації

На Тернопільщині активісти «знайшли» чергову культову споруду, яку місцеві мешканці перетравили на сміттєзвалище та громадську вбиральню – це оборонна синагога XV ст. (охоронний № 689, згідно постанови КМ УРСР від 24.08.1963 р. № 970) – унікальна пам’ятка архітектури, що знаходиться в селищі Гусятин Тернопільської області.

Як стало відомо, після Другої світової війни була проведена реставрація зазначеної будівлі синагоги і всередині неї був облаштований місцевий краєзнавчий музей. Але внаслідок допущених при реставраційних роботах помилок, будівля стала «протікати», як наслідок, в 2002 році музей переїхав у інше приміщення. Зараз будівля є фактично нічийною. Всередині місцеві мешканці влаштували смітник та громадський туалет. Сама ж будівля поступово руйнується.

Незважаючи на те, що питання активно піднімалось в ЗМІ, в тому числі і загальнонаціонального рівня, – відповідальні за стан пам’ятки нічого не зробили аби запобігти подальшому руйнуванню будівлі.
Враховуючи, що одним з перспективних напрямків розвитку економіки України є саме внутрішній туризм, а місцева влада допоки ігнорує дану історичну пам’ятку, місцеві жителі радять активістам напряму звертатися до президента Порошенка, прем’єра Яценюка чи спікера Гройсмана.

А на даний момент є звернення активістів і нардепа Олександра Бригинця до Гусятинської селищної ради та Гусятинської РДА з вимогою терміново організувати прибирання всередині та навколо будівлі синагоги, вирішити питання обмеження доступу в синагогу, почати терміновий пошук партнерів та меценатів для проведення базових реставраційних робіт, а в подальшому і повноцінної реставрації синагоги. А також ними повідомлено про відповідну проблему Посольство Ізраїлю в Україні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ярослав С.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності