Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Окрім посла РФ до Лукашенка викликали й посла України, – справа бійців ПВК “Вагнера”

Belarusian President Alexander Lukashenko chairs an urgent security council meeting following the detention of more than 30 alleged Russian mercenaries by Belarusian security forces, in Minsk, Belarus July 29, 2020. Nikolai Petrov/BelTA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.

Державний секретар Ради Безпеки Білорусі Андрій Равков розповів журналістам про подальші заходи після затримання членів іноземної приватної військової компанії «Вагнера» під Мінськом. І назвав «неприємним фактом» те, що РФ не підтверджує.

Зустріч із журналістами відбулася після зустрічі з Президентом Білорусі та членами Ради Безпеки, повідомляє білоруська ІА  БЕЛТА.

 

За словами Равкова, на зустрічі було обговорено низку питань у галузі національної безпеки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Це пов’язано насамперед із сьогоднішньою зміною ситуації, коли вранці на території республіки в одному з санаторіїв під Мінськом було затримано 32 людини – особи російського громадянства, які належать до приватної військової компанії «Вагнер». Зараз з ними працюють, затриманих опитують. Плюс ще одна людина була затримана у Гомельській області», – сказав він.

Державний секретар Ради Безпеки ситуацію «дуже неприємним фактом» і вказав, що Російська Федерація не підтверджує цього.

«Тому що якби здійснювалася перекидання кудись приватної військової компанії, тим більше через територію Білорусі, напевно, по лінії якихось спеціальних служб були б певні пояснення. Тому що це дуже серйозне питання. Але вийшло так, що ні по лінії ФСБ , ні по лінії ГРУ, ні з якоїсь іншої структурі такої інформації не отримували», – сказав Андрій Равков.

На зустрічі глава держави поставив низку завдань щодо елементів системи національної безпеки. До завдань входить робота Міністерства закордонних справ щодо надсилання запитів і запрошень послів як Російської Федерації, так і України для певних пояснень та обговорень з відповідних питань.

«Вже зараз, згідно з наявною інформацією про результати опитування цих людей, близько 14 осіб – це ті, хто проходили за програмою реєстрації людей, були зафіксовані на Донбасі. Тому запрошується і Посол України з цього питання», – сказав Державний секретар.

Крім того, Державний прикордонний комітет посилить оперативне охоплення державних кордонів.

«Включаючи кордон з Російською Федерацією в рамках вивчення ситуації, відстеження людей, які перетинають державний кордон, включаючи зелений кордон. Ці сили будуть значно посилені», – сказав Андрій Равков.

НАГАДАЄМО:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У ніч на 29 липня білоруські правоохоронці затримали 32 бойовиків іноземної приватної військової компанії під Мінськом. Ще одного затримали пізніше на півдні Білорусі. Усі затримані є громадянами Росії віком від 24 до 55 років.

онад половина затриманих перебувають у базі даних українського сайту «Миротворець». 5 із 20 осіб, знайдених у базі «Миротворця», названі членами так званої «групи Вагнера», яка брала участь у війнах на сході України та в Сирії.

Раніше Олександр Лукашенко заявив, що підготовлені бойовики приватних військових компаній можуть бути використані для дестабілізації ситуації в Білорусі.

Як розповіли в правоохоронних органах, вони мали інформацію про прибуття на територію Білорусі понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії. При собі росіяни мали кожен по невеликій ручній поклажі, і на всіх – три великі важкі валізи, завантаження яких у транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після прибуття до Мінська в ніч з 24 на 25 липня група заселилася в один із готелів Мінська і мала виселитися 25 липня, проте залишила готель 27 липня і переїхала в один із санаторіїв Мінського району.

За даними адміністрації санаторію, приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою і одноманітним одягом у стилі мілітарі. Спиртного не вживали, розважальних закладів не відвідували, намагалися не привертати до себе уваги. Вони невеликими групами уважно вивчили територію і оточення санаторію.

Зараз Слідчий комітет Білорусі проводить перевірку щодо затриманих.

У Білорусі триває передвиборча кампанія, президентські вибори призначені на 9 серпня. Центральна виборча комісія країни з різних причин не зареєструвала провідних опонентів чинного президента Олександра Лукашенка – Сергія Тихановського, Віктора Бабарика та Валерія Цепкала.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Центрвиборчком країни 14 липня зареєстрував п’ятьох кандидатів на президентський пост, ними стали Світлана Тихановська (дружина заарештованого Сергія Тихановського), Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, Сергій Черечень, Олександр Лукашенко.

Згодом про об’єднання зусиль оголосили виборчі штаби кандидата в президенти Світлани Тихановської, а також Віктора Бабарика в особі Марії Колесникової і Валерія Цепкала (він виїхав із Білорусі до Росії) в особі його дружини Вероніки.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності